Velký displej nejen pro hasičské stopky

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Jak jste spokojeni s touto konstrukcí ?

Přesně toto jsem hledal
4
100%
Celkem dobrý
0
Žádná hlasování
Nelíbí se mi, že program je placený
0
Žádná hlasování
Mám lepší
0
Žádná hlasování
Pěkná blbost
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 4

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod Sakul » sob 14. lis 2015 11:01:24

Dnes jsem dal k dispozici DEMO verzi programu pro 7mi segmentový zobrazovač.
Tato verze programu je určena pro procesor PIC16F628A do konstrukcí velkého displeje. Verze programu je 1.2 s následujícím omezením:
Tento program je funkční stejně jako plná verze s tím rozdílem, že umí zobrazovat pouze následující znaky: NIC,1,2,3,4,5,6,-
Žádné jiné znaky nelze zobrazit.
Program je určen pro zájemce o stavbu, aby si mohli otestovat svoji konstrukci před nákupem procesorů s plnou verzí programu. Taktéž je možno použít tento program při zjišťování nějaké závady na hardwaru zobrazovače.

DEMOverzi programu lze stahovat z přílohy úvodního příspěvku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 815
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod dufisek007 » sob 04. čer 2016 7:05:28

Zdravím,
dnes jsem konečně zprovoznil velký displej, ale mám tam nějaký zádrhel,.....
Stává se , že problikávají segmenty, které nejsou aktivní v zobrazení na cca 0,5 sec, jedná se o desítky setin a desítky minut, nevím, zda-li nemám něco špatně, použil jsem veliké segmentovky cca 200mm, které jsou napájeny 24V z STEP-UP zdroje, napájení je vedeno přes kabel VGA ( 10m ), toto problikávání je patrno když stopky zastavím.

Při RESETu na malém displeji obíhají segmenty dokola, u velikého náhodně probliknou a rozsvítí se 0.

Prosím o radu nebo jak toto odstranit.
Uživatelský avatar
dufisek007
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 04. čer 2016 6:55:47

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod Sakul » sob 04. čer 2016 23:44:46

To že na malém displeji při zapnutí proběhnou všechny segmenty dokola je v pořádku. Stejně tak, že na velkém displeji se nic neděje a až poté se rozsvítí nuly.
K tomu problikávání. To může být způsobeno rušením, obzvláště pokud je pro napájení použit spínaný měnič. Pokud to dělají jen nějaké zobrazovače je třeba nejspíš hledat chybu přímo na nich. Taktéž je důležité jak se ukázalo, správně napájet převodník pro displej, jež je ve stopkách. Zde je bezpodmínečně nutné, aby jak procesor stopek, tak procesor převodníku byly na stejném potenciálu.To znamená, že se nesmí přivést napětí na vstup stopek a toto samé napětí pak na vstup převodníku. Vždy musí být přivedeno napětí na vstup stopek a poté napětí pro převodník brát až za usměrňovacím můstkem co je ve stopkách. Podrobněji je to popsáno v instruktážním videu v prvním příspěvku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 815
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod dufisek007 » pon 06. čer 2016 20:31:09

Sakul píše:To že na malém displeji při zapnutí proběhnou všechny segmenty dokola je v pořádku. Stejně tak, že na velkém displeji se nic neděje a až poté se rozsvítí nuly.
K tomu problikávání. To může být způsobeno rušením, obzvláště pokud je pro napájení použit spínaný měnič. Pokud to dělají jen nějaké zobrazovače je třeba nejspíš hledat chybu přímo na nich. Taktéž je důležité jak se ukázalo, správně napájet převodník pro displej, jež je ve stopkách. Zde je bezpodmínečně nutné, aby jak procesor stopek, tak procesor převodníku byly na stejném potenciálu.To znamená, že se nesmí přivést napětí na vstup stopek a toto samé napětí pak na vstup převodníku. Vždy musí být přivedeno napětí na vstup stopek a poté napětí pro převodník brát až za usměrňovacím můstkem co je ve stopkách. Podrobněji je to popsáno v instruktážním videu v prvním příspěvku.


díky za vysvětlení, mám ale,
napájení jak řídící jednotky tak i převodníku je již ze stejnosměrného napětí, uměrňovač již není na desce ale mimo ní, dioda je pouze pro ochranu proti přepólování. Je mi divné, že závada s problikáváním displeje je pouze u dvou hodnot, pokud jsem překódoval jiný segment na ten, který chybu vykazoval, dělal to také. Napětí podle osciloskopu neobsahuje zvlnění nebo vf rušení, na výstupu mám 1000uF/35V ELYT, a stabilizátor na 24V/2A zablokován 100nF.
navíc v případě připojení na stabilizovaný zdroj, problikávání je tam stejně.
Uživatelský avatar
dufisek007
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 04. čer 2016 6:55:47

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod Sakul » pon 06. čer 2016 21:38:23

V tom případě bude problém buď v převodníku nebo přímo na stopkách. V první řadě bych zkusil od stopek odpojit malý displej a nechat pouze převodník a zobrazovat na velký display. Pokud závada přetrvá bude problém nejspíš v převodníku. Je nutno zkontrolovat napěťové úrovně na vstupu převodníku. Případně je možno přeházet vstupy převodníku zda se problém přestěhuje. Tím by šlo také odhalit zda je problém přímo v převodníku nebo stopkách.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 815
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Velký displej nejen pro hasičské stopky

Příspěvekod Sakul » úte 09. srp 2016 15:29:23

Jak propojit velký displej a stopky bezdrátově

Zdravím,
na četné žádosti jak propojit stopky a velký displej zde přikládám jednu z možností jak to udělat pomocí bezdrátových modulů HC-12. Tyto moduly se nechají sehnat za cenu někde kolem 100-150Kč/ks, což je krásná cena. Disponují možností konfigurace různých parametrů a to i vysílacího výkonu až do 100mW. ˇuplně stejně je možno použít k propojení i Bluetooth moduly HC-05 a HC-06. Výhodou BT modulů je možnost ovládat displej přímo z PC. Při použití BT se do převodníku stopek montuje modul HC-05 a do zdroje displeje pak modul HC-06. Tyto moduly je samozřejmě nutno spárovat.
Pro nastavení modulů HC-12 a HC-11 přikládám i prográmky.
Doufám, že se to tedy bude někomu hodit. Do budoucna připravuji ještě možnost propojení přes WIFI.
Přílohy
2016-01-15_155359_HC-11_config.zip
Program pro konfiguraci modulů HC-11.
(161.74 KiB) 272 krát
2016-01-15_154000_HC-12_config.zip
Program pro konfiguraci modulů HC-12.
(161.67 KiB) 277 krát
HC-12_User_Manual.pdf
Uživatelský manuál k modulu HC-12.
(219.74 KiB) 294 krát
Zdroj - HC12.png
Připojení RF modulu do zdroje velkého displeje.
Prevodnik - HC12.png
Připojení RF modulu do stopek potažmo k převodníku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 815
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na Elektronika


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník