Stopky nejen pro hasiče

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Hodili by se Vám takovéto stopky ?

Ano určitě
12
100%
Asi ne
0
Žádná hlasování
Nejsem hasič, tak ne
0
Žádná hlasování
Použil bych je na něco jiného
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 12

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod PythluSS » pát 28. říj 2011 2:15:46

Diky za info, takze jsi mi vlastne potvrdil, ze nejaky programator stejne budu potrebovat a nestaci nez propojit jp4 s usb kabelem a vrazit do compa. Takze diky a zdarec.
Uživatelský avatar
PythluSS
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 27. říj 2011 20:52:17

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » pát 28. říj 2011 9:28:39

Ne to bohužel nejde u tohoto tipu procesorů. Je nutné použít nějaký programátor. Pokud žádný nemáš, je možno v nouzi použít ten co mám na webu ZDE nebo na LPT třeba ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod PythluSS » pát 28. říj 2011 10:47:53

Ok, diky, to jsem potreboval vedet...programator uz si poresim.
Uživatelský avatar
PythluSS
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 27. říj 2011 20:52:17

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod eugenso » pon 12. pro 2011 21:11:40

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda tyto stopky již někdo otestoval v realu, např. na treninku a dále zda by bylo možné se domluvit na objednání součástek?

děkuji
Uživatelský avatar
eugenso
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12. pro 2011 20:56:35

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » pon 12. pro 2011 22:45:28

Co se týká samotného otestování stopek v realu, to bohužel nemohu potvrdit. Sice jsem jich několik pro různé spolky postavil, ale zpětná vazba není.
Co se týká programování, částečně to tu v minulých příspěvcích zaznělo. Stopky se dají programovat pomocí konektoru JP4, ale je nutné do tohoto konektoru připojit podporovaný programátor (PicKit 2;3, Presto nebo jiný který podporuje daný tip procesoru). Tento konektor je pouze servisní a není určen pro uživatele, neb vyžaduje odborné zapojení dle specifikace procesoru a použitého programátoru.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod eugenso » pon 12. pro 2011 23:02:16

Děkuji za rychlou odpověď, také bychom v našem sboru uvítali takovéto stopky. Prosím o povolení SZ, abychom se domluvili případně o email, jestli ho preferujete.
Díky
PS: Pokud se mi je podaří zrealizovat (elektroniku jsem kdysi dávno studoval, ale pak jsem se dal jinou cestou - alespoň opráším znalosti :-) ), tak zpětnou vazbu určitě dám ;-)
Uživatelský avatar
eugenso
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12. pro 2011 20:56:35

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » úte 13. pro 2011 17:30:06

SZ jsou povoleny všem registrovaným uživatelům. Můj email najdete u každé mé zprávy ve fóru nebo na webu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod pajatko » sob 17. pro 2011 20:01:39

Ahoj na ten dotaz o reáli.....
Stopky som postavil a aj otestoval v praxi, šľape to super.
Uživatelský avatar
pajatko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 07. zář 2011 20:53:58

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » sob 17. pro 2011 20:03:38

Díky za potvrzení funkce a doufám, že budou dlouho sloužit.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod eugenso » sob 24. pro 2011 2:21:47

Dobrý den, vše po sestavení funguje jak má kromě spínaní optočlenů :-(. Zdá se mi, jako by měly malé spínací napětí, pokud je sepnu jiným zdrojem, např. 9V baterií, tak sepnou bez problémů, ale při osazení JP5-JP7 sepnout nechtějí (dostává se mi na ně přibližně 0,7V - není to málo?). Děkuji za odpověď

EŠ.
Uživatelský avatar
eugenso
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12. pro 2011 20:56:35

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » sob 24. pro 2011 9:28:31

Zdravím,
s tímto problémem jsem se zatím nesetkal. Takže se zeptám na následující. Jaké používáte napájecí napětí (standardní hodnota napájení by měla být 12V). Dále jaké jsou hodnoty rezistorů R17-R19.
Jinak napájení optočlenů přímo ze zdroje stopek by mělo být ze svorkovnice X7, kde je napětí plné vstupní (takřka), tedy 12V a pokud píšete, že na baterii 9V Vám to spíná, tak nevidím důvod proč by to nespínalo na napětí právě ze svorky X7.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod eugenso » sob 24. pro 2011 11:58:48

Rezistory jsou 8K2 (což by mělo být podle shcématu OK), ale zvláštní právě je, že se mi na optočleny z této svorkovnice dostává pouze 0,7V. Stopky napájím 9V baterií.

Edit. :-)
Už to chápu, špatně jsem četl návod nebo špatně pochopil návod a zapojení, už tomu rozumím a vše funguje parádně. Děkuji moc a přeji hezké svátky. Na jaře, jakmile začneme trénovat, tak dám vědět jak se stopky osvědčily ;-). Ještě jednou díky.
Uživatelský avatar
eugenso
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12. pro 2011 20:56:35

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » sob 24. pro 2011 13:09:45

V tom případě je něco špatně. Doporučuji proměřit napětí na svorkovnici X7, kde by mělo být napětí takřka rovné napájecímu. Též pokusně můžete zkusit zvýšit napájecí napětí na 12-15V. Toto se opět musí promítnout i na X7. Pokud bude na X7 napětí nižší je tam problém. Ale díky řešení plošného spoje od můstku k této svorkovnici a tažení GND na DPS je extrémně nepravděpodobné, že by problém byl na DPS.
Spíše mne zaujalo to napájení 9V baterií. Máte na mysli tu malou baterii co se používá k napájení například multimetrů? Ta by samozřejmě byla naprosto nevhodná díky své malé kapacitě a nemožnosti dodat dostatečný proud. Takže doporučuji použít nějaký adaptér ze sítě 230V s proudem nad 300mA.
Pokud problém přetrvá je nutno prověřit důkladně plošný spoj a přeměřit všechny spoje, zda není některý přerušený, případně zda není někde vlivem pájení součástek zkrat. Zároveň se musí prověřit veškeré spoje jestli jsou správně zapájené a nejsou tam studené spoje.
Dále je pak nutné proměřit všechna napětí. Takže je dobré změřit napětí přímo na procesoru, kde musí být 5V a v případě napájení z jakékoli baterie je dobré proměřit i napětí na svorkovnici X1 (zde musí být minimálně 7,5V) a následně za můstkem, kde musí být minimálně 7V, aby mohlo být pak po stabilizaci na procesoru 5V. Samozřejmě je dobré změřit celkový odběr stopek, který by se měl pohybovat někde v rozmezí 100-150mA. Pokud by byl výrazně vyšší je někde závada.
Také je vhodné prověřit hodnotu rezistorů R20-23, která by měla být kolem 82K (hodnota není kritická může být v rozmezí 10-100K a na funkci to nebude mít vliv).
Ještě zde pro upřesnění uvedu propojení koncových spínačů jež je zobrazeno na obrázku níže:
Přílohy
Stopky-koncaky.jpg
Možné zapojení koncových spínačů s napájením přímo ze stopek.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod eugenso » sob 24. pro 2011 13:18:42

Ještě jednou děkuji, u mne byl problém pouze v tom zapojení koncových spínačů (terčů a tlačítka start). Myslel jsem si, že je např. u tlačítka start, potřeba dovést ke spínači kontakt pouze ze svorkovnice X4-1 a X4-2, ale po podrobnějším prostudování schématu jsem zjistil, že to tak není, že je potřeba přivést napájecí napětí ze svorky X7 :-)
Uživatelský avatar
eugenso
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12. pro 2011 20:56:35

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » sob 24. pro 2011 13:38:46

Jsem rád, že se to vysvětlilo. Proto jsem raději přidal obrázek s možným zapojením koncových spínačů, aby to bylo jasné na první pohled.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče v2 (PC Stopky)

Příspěvekod rudolfkrizak » stř 20. čer 2012 20:21:38

Zdravím

Tak pustil jsem se do stavby. Všechny součestky jsem koupil pospajel do procesoru nahral prográm. Spustím a to nejede. Dělá to toto http://rudolfkrizak.rajce.idnes.cz/casomira_pro_nase_SDH_Vresina/#VIDEO0030.jpg. Na 5 segmetu bude asi šptný tranzistor. Jinak nereaguje ani na spuštění. Chci se zeptat jestli mám hledat ještě nějakou hardwerovou chybu( tranzistor) nebo je záměrně udělana v programu. Jestli ano měl bych zajem o plnou verzi.
Uživatelský avatar
rudolfkrizak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 05. čer 2012 20:10:42

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » stř 20. čer 2012 21:33:34

Tak to je skutečně zajímavá závada se kterou jsem se dosud nikdy nesetkal. Podle toho co je z videa patrné, Vám špatně pracuje oscilátor. Takt procesoru je tak pomalý, že to dělá přesně toto. Takže doporučuji zkontrolovat krystal, zda má skutečně správnou hodnotu a zda oscilátor kmitá na daném kmitočtu a to 3,2768MHz. Případně prověřit zda při programování byly správně nastaveny pojistky: __CONFIG _CP_ALL & _WDT_OFF & _BODEN_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC & _WRT_OFF & _LVP_OFF & _CPD_ON.

PS: Program pro tuto konstrukci je ve všech zveřejněných verzích v plné a zcela funkční verzi.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod rudolfkrizak » čtv 21. čer 2012 19:25:12

dneska jsem vyměnil krystal dělá to to samé. Program jsem házel na picko s učitelem přes profi převodník pro picka i jiné. Tak nevím zkusíme to ještě jednou přehrát. Jinka k tomu 5 segmentu jsem zjistil , že tranzistor je ok - na výstupu z čipu již není napětí naštěstí stál jen 1,10Kč :-D. Je možnost , že to dělá ještě nějaká jiná součástka ? třeba je něčím vadná? Jinak je to už druhé picko s tímto programem. Další dotaz jestli jsem náhodou nemohl použít program pro verzi 1. čistě teoreticky by to mělo fungovat. O programování moc nevím to se budu učit až od září.
Uživatelský avatar
rudolfkrizak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 05. čer 2012 20:10:42

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » čtv 21. čer 2012 19:57:56

Pro tuto konstrukci jsou k dispozici 2 verze programu v1.0 a v1.1. Jediný rozdíl mezi nimi je v pořadí spínání Anod displejů. Verze 1.0 je pro displej montovaný vzhůru nohama a 1.1 je pro displej montovaný normálně jako to máš na tom videu. Ale i když by byl použit nesprávný program nebude se to chovat takto, ale normálně to poběží, jen bude otočené pořadí zobrazování.
Jak říkám, tento problém jsem nikdy neviděl a to jsem těch stopek postavil už desítky. Ono to vlastně funguje. Jen je to extrémně zpomalené a je patrné jak procesor přepíná jednotlivé zobrazovače. Takže to co běžně trvá cca 300ms (inicializace displeje - probliknutí všech segmentů neboli takový had), ve tvých stopkách trvá 2 minuty. Z toho usuzuji, že program je asi v pořádku, ale z nějakého neznámého důvodu oscilátor procesoru neběží na 3,2768MHz, ale podstatně níže. V takovém případě nefunguje správně displej což je patrné, ale ani nefunguje správně měření času a samozřejmě ani komunikace s PC, prostě nic.
Proto jak už jsem psal, zaměřil bych se na obvod oscilátoru. Takže kontrola krystalu a blokovacích kondenzátorů C4, C5 (cca 33pF). Nejlépe nějakým čítačem změřit na jaké frekvenci fyzicky oscilátor kmitá. Z dosavadních zkušeností, když někomu něco nešlo, byl problém vždy v pájených spojích, kde byly různé můstky a studené spoje. Proto doporučuji důkladnou kontrolu všech zapájených součástek a kontrolu vodivosti všech spojů na PCB(mohlo dojít k jejich poškození vlivem tepla při pájení).
Teprve po zjištění na jaké frekvenci skutečně běží oscilátor je možno pokračovat v dalším bádání.
Případně mi můžeš poslat nějaké detailní fotky PCB ze strany spojů poblíž krystalu a pak i ze strany součástek, tak aby byly čitelné hodnoty součástek.
Moje domněnka, pokud budu předpokládat, že všechny součástky jsou funkční a spoje řádně zaletované je, že je špatná hodnota krystalu, nebo byla při programování špatně nastavena hodnota _XT_OSC. Nicméně pokud byl použit nějaký programátor od firmy Microchip s patřičným programem, měl by tyto pojistky nastavit automaticky, neboť je program (HEX) obsahuje. Možná by nebylo na škodu uvést přímo označení programátoru a program přes který byl PIC programován.
Jinak bohužel takto na dálku bez možnosti jakékoli analýzy nemohu nic jiného poradit. V případě zájmu se můžeme dohodnou, že mi to pošleš poštou a já se na to podívám a zjistím co je špatně.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod rudolfkrizak » čtv 21. čer 2012 20:49:54

Tak kmitat by to měla na správné frekvenci měl jsem to ve škole na osciloskopu - krystal byl v pohodě. Akorát měl nějaké divné hrany náběžná 3microsekundy a sestupná 1microsekundu. Joto by bylo možná taky dobré. A nemohly by jsme se domluvi pře skype nebo někde na chatu ?
Uživatelský avatar
rudolfkrizak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 05. čer 2012 20:10:42

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » čtv 21. čer 2012 22:02:10

Jen tak ze zvědavosti jsem zkusil špatně nastavit oscilátor v programu. Výsledek je takový, že to buď nejde vůbec nebo to jde normálně. A pokud říkáš, že frekvence oscilátoru souhlasí s frekvencí krystalu, tak mne opravdu nenapadá v čem je problém. Ještě možná blbá otázka, jaký používáš procesor (přesné označení) ?
Jinak mne samozřejmě můžeš zkusit kontaktovat na Skype.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník

cron