Raspberry Pi a Repetier server

Toto fórum je věnováno sekci POČÍTAČE na webu Sakul World.
  • Advertisement

Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pon 26. bře 2018 13:36:55

Protože se poslední dobou zabývám zprovozňováním Repetier serveru na různých mini počítačích jako jsou třeba OrangePi, došlo logicky i na Raspberry Pi. Zprovoznění serveru na tomto počítači je extrémně jednoduché a proto to doporučuji všem začátečníkům, kteří nemají s těmito počítači žádnou zkušenost. Celé zprovoznění spočívá pouze v nahrání správné image na SD kartu. Poté se již veškeré nastavení provádí přes webové rozhraní serveru. Není třeba zprovozňovat složitě kamery, protože ty fingují automaticky.
Nicméně se rozhodně podívejte i na to jak zprovoznit server na počítačích OrangePi, protože tam se dozvíte úplné základy, na kterých následně při zprovozňování Raspberry Pi stavím.

Taktéž server právě na Raspberry Pi má více možností než na OrangePi. Hlavní výhodou je podpora malého dotykového displeje, přes který jde následně tiskárna ovládat. Tomuto displeji se budu věnovat v nějakém dalším samostatném videu neb to sám nemám ještě zcela rozchozené.

Takže kde stáhnete správnou image pro Repetier Server na Raspberry Pi? No přece ZDE.

A zde již první video jak zprovoznit server:


Raspberry Pi a Repetier Server s 3.5" TFT displejem:
Přílohy
Repetier Server a 3.5 TFT displej.TXT
Tady pár příkazů použitých ve videu pro rozchození displeje.
(925 bajtů) 120 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod schusterj » pon 26. bře 2018 20:10:13

Nevím o jaký displej se jedná, ale něco jsem našel:
https://learn.adafruit.com/adafruit-pit ... spberry-pi
Uživatelský avatar
schusterj
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 57
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pon 26. bře 2018 22:58:57

To je něco podobného, ale mám jiný.
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... p?t=124961
Jako vždy jsem koupil naprostý atyp, takže je docela brutus ho rozjet. Možná bych spíše doporučil něco co je připojeno přes HDMI než přes SPI. Pomalu začínám přicházet na to jak to na repetier serveru je s těmi malými displeji je. Tak snad už brzy budou nějaké výsledky.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod schusterj » úte 27. bře 2018 7:14:15

...no asi by bylo lepší použít tenhle: http://rpishop.cz/raspberry-pi-prisluse ... 00x480.htm
Je to oficiální displej, plná podpora a nic složitě nastavovat. No cena tomu taky odpovídá :D
Uživatelský avatar
schusterj
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 57
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » úte 27. bře 2018 15:25:33

No ta cena je fakt brutální.
Já mám objednaný 3,5 palce SPI a pak 7 palcový 1024/600 no a do třetice 3.5 Inch HDMI do kterého vkládám největší naděje.
Mě by se tam právě líbil nějaký ten malý 3,5 palců nebo max 5 palců.
Ten 3,5 palců co mám jsem už rozchodil, ale mám problém ho rozjet s verzí repetier serveru pro Raspberry Pi. Funguje mi totiž pouze na systému bez repetier serveru, který tam musím doinstalovat a ten nemá pak všechny funkce jako ta verze přímo pro Raspberry Pi. Je to pak vlastně to samé jako pro orangePi.
Ale neztrácím naděje a stále bádám. Opět jsem pronikl do linuxu hlouběji.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » stř 28. bře 2018 20:25:39

Tak už se mi podařilo rozběhat i ten malý displej 3,5 Palců.
Již brzy bude na toto téma video. Myslím, že jde o nejlepší variantu kdy je použit počítač Raspberry Pi, Repetier server a malý dotykový displej. Jak jsem bez toho mohl do dnešního dne fungovat vůbec nechápu.
Přílohy
2018-03-28 20.20.12.jpg
Ukázka jak to vypadá.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod pepeflash » stř 28. bře 2018 21:13:28

Tie malé počítače sú super. Preto doma používam už 4ks a rozmýšľam nad piatym. :D
Uživatelský avatar
pepeflash
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 12
Věk: 44
Registrován: stř 10. led 2018 20:20:07
Bydliště: Komárno , SR

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » stř 04. dub 2018 9:32:57

Do prvního příspěvku přidáno video o tom jak zprovoznit malý 3.5" TFT dotykový displej.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Blade » pon 09. dub 2018 18:46:15

Ahoj, nevíte někdo podle čeho repetier server vybírá ignorované wifi sítě? (tlačítko pod výběrem wifi) Nemůžu přijít na to proč zrovna ta moje je ignorovaná a nemůžu se připojit prostřednictvím WIFI.
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pon 09. dub 2018 22:17:07

Kdo by potřeboval otočit displej může použít příkaz s parametrem rotace displeje: 0, 90, 180, 270

Pro můj displej je třeba parametr 270, aby se otočil. Je to trochu nelogické, ale hlavně, že to jde.
Kód: Vybrat vše
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35 270
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Blade » úte 10. dub 2018 18:04:11

Blade píše:Ahoj, nevíte někdo podle čeho repetier server vybírá ignorované wifi sítě? (tlačítko pod výběrem wifi) Nemůžu přijít na to proč zrovna ta moje je ignorovaná a nemůžu se připojit prostřednictvím WIFI.


Tak nakonec pomohla nová instalace.
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » sob 23. čer 2018 8:07:50

Ahoj


Repetier server používám dlouho dobu se 7 displejem. Ted jsem stavěl další tiskárnu kde bude pouze jako ovládací panel RPT s 3,5 displejem stejný tip co použil jsi ty, ale nastal mi problém nejsem schopen přepnout X na malý displej. Nyní vidím vlastně jen příkazový řádek a X jsou na výstupu hdmi. X myslím rozhraní RPT. Dle videa to tobě naběhlo po instalaci drv, ale já už s tím zápasím několik dní bez úspěchu. Třeba mi poradíš :)



díky Radim
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » sob 23. čer 2018 9:47:55

Ahoj,
tak s tímto jsem se také jednou setkal, když jsem instaloval RPS na Raspberry pi Zero W. Chtěl jsem otestovat zda to utáhne. Server utáhne bez problému, ale to rozhraní na displeji už je slabší, přesto po delší době také naběhne.
Už si nepamatuju přesně čím to tehdá bylo, ale určitě byl nějaký problém při instalaci, že to nešlo přesně podle mého původního postupu. Pak jsem to zopakoval ještě jednou a najednou to šlo a displej pak začal makat dobře včetně RPS rozhraní.
Někde jsem četl, že je dobré před instalací udělat ještě nějakou aktualizaci Raspberry. Takže dám sem přesně můj postup, který funguje. Pokud se cokoli nezdaří, je dobré to zopakovat později. Všechno se tahá z internetu z repozitářů a je možné, že některý není dostupný.
1. Použitý hardware: Raspberry pi 3 B nebo Raspberry pi ZERO W (obě mám otestované). Dále je třeba displej a to konkrétně tento: 3,5" TFT LCD 320x480 SPI RGB Dotykový.
Oboje se nechá koupit tady v Čechách, ale vyplatí se kupovat jen to Raspberry. Dokonce varianta Zero W je levnější než v číně (nenašel jsem levnější čínu). Displej je v číně podstatně levnější (za polovic), ale je třeba si dát pozor, aby to byl správný displej. A poslední je Micro SD karta. Ta je velice důležitá a doporučuji buď 16 nebo 32GB. Samozřejmostí je Class10 a vyšší (cokoli pomalejšího nepojede stabilně a to, že to je na té kartě napsané také nic neznamená) Takže až budete nahrávat image, sledujte jakou rychlostí se zapisují data. Rychlost nesmí spadnout pod 8M a měla by se držet spíše přes 10M. Pokud vám to pojede 4-6M ani to do Raspberry nedávejte to nebude fungovat.
2. Image Rapbianu s Repetier serverem. Tu stáhnete zde: https://www.repetier-server.com/download-images/ (koukám, že už je novější verze co jsem ještě netestoval). Mám otestovanou verzi 0.86.2 Tuto přikládám zde: Repetier-Server-Image_0_86_2_v7
3. Software: Zde doporučuji Etcher nebo ještě lépe Win32DiskImager (krom zápisu umí i z SD uložit image jako zálohu SD karty až se podělá). Také se může hodit nástroj na formátování SD karty třeba SD Card Formatter
4. Nahrání image na SD: Tak to je celkem sranda pomocí nástrojů uvedených výše. Taktéž je to zde ve videu: https://youtu.be/Jkvibx4QRoc
5. Aktualizace Raspbianu: To je nutné udělat vždy! Ideálně se s Raspberry propojíme přes SSH, které je defaultně v instalaci RPS povolené. jak se propojit najdete opět ve videu výše.
6. Aktualizace a instalace v krocích:
Pár tipů k aktualizaci najdete ZDE nebo ZDE.
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get autoremove


Dále já dělám restart:
Kód: Vybrat vše
sudo reboot


A poté doinstalovat Git:
Toto je přesně ta věc, která mi nešla na Rp ZERO W, tak jsem použil jiný postup a pak mi nešel displej. Nicméně podruhé už to šlo a displej pak bez problému fungoval. V příloze dám texťák kde mám napsaný i ten příkaz pro instalaci gitu.
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get install git


Poté můžeme přistoupit k instalaci displeje:
Zde už by měl být displej připojen.
Kód: Vybrat vše
git clone https://github.com/Elecrow-keen/Elecrow-LCD35.git

cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35


No a pokud máte špatně natočený obraz na displeji jde to otočit následujícími příkazy:
Je možno použít parametr 0, 90, 180 ,270
Ty úhle nějak nesedí, takže musíte testnot všechny než trefíte to co potřebujete.
Kód: Vybrat vše
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35 270


Všechno co je v CODE se vkládá jako příkaz do terminálu.
No a to je vše. Mělo by to fungovat. Pokud ano udělejte si hned zálohu SD karty přes Win32DiskImager, aby jste měli zálohu až karta odejde a nemuseli toto celé podstupovat znovu.
Přílohy
Instalace displeje Raspberry Pi.TXT
Instalace v texťáku
(1.22 KiB) 35 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » sob 23. čer 2018 10:39:13

Bohužel ani podle tvého postupu mi to nefunguje, displej funguje, ale nejsem shopnej přepnout X na ten displej. Zkoušel jsem už mnoho postupů bez uspěchu.Vždy tam mám jen konzoli.
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » sob 23. čer 2018 11:31:15

Tak to už bohužel nevím.
Nicméně v případě zájmu to mohu zkušebně rozjet na mém Hardware a pak sem dát Image. Třeba by to tímto systémem šlo rozjet.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » sob 23. čer 2018 11:41:32

Můžu to zkusit, uvidíme jestli to bude fungovat :)

zatím díky
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » ned 24. čer 2018 16:38:05

Ještě se zeptám na 2 věci:
1. Jakou verzi Repetieru jsi instaloval?
2. Na jaký počítač jsi to instaloval (přesný tip)?

Zjistil jsem zajímavé věci co se týkají verzí repetier serveru a Raspberry Pi

Třeba na Pi3B+ mi nejde vůbec spustit Repetier-Server-Image_0_86_2_v7 a jde mi jen 90, ale tam mi zase nejde ten displej.

Na Pi ZERO W mi jde bez problému Repetier-Server-Image_0_86_2_v7, včetně displeje a jde i aktualizace na 90.

Zkusím ještě Pi3B, ale tam to asi pojede pač na tom provozuju tiskárnu bez problému.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » sob 30. čer 2018 10:11:21

Ahoj,


já používám RPi 3b, a nyní aktuální verzi RPS. S instalací a provozem problém nemám, ale jak jsem psal nejsem schopen rozchodit 3,5 displej tak aby na něm běželo RPS rozhraní.
Mám tam pouze konzoli.


Radim
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » sob 30. čer 2018 17:23:33

Takže zde jsem připravil Image funkčního Repetier Serveru v0.90 včetně podpory 3.5" TFT displeje.
Jak už jsem psal v minulých příspěvcích tak mi také verze RSv0.90 s displejem nefunguje, takže jsem to udělal trochu jinak. Normálně nainstaluju v0.86.2, přesně podle návodu v úvodním příspěvku a pak když vše funguje aktualizuju server na nejnovější verzi. Tímto způsobem zůstane zachována podpora displeje a vše funguje správně.
Takže kdo by chtěl instalovat sám, tak tady máte image starší verze Repetier Serveru v0.86.2:
Kód: Vybrat vše
https://uloz.to/!iaOIF6eLwHgU/repetier-server-image-0-86-2-v7-zip

S touto image je postup stejný jak na videu v úvodu.
Jen je nutno upozornit, že tato image nefunguje na nejnovějším Raspberry Pi 3B+. Bez problému však funguje na RPi 3B nebo RPi Zero W
Na RPi Zero W je to však značně dejchavičné, takže asi moc nedoporučuju.

No a pro ty, kteří to nechtějí takto složitě nastavovat a rozběhávat, mám image Repetier Serveru v0.90 s již zprovozněným 3.5" TFT displejem. Stačí nahrát na SD a už to běhá. Veškerá konfigurace je default nic jsem neměnil:
Kód: Vybrat vše
https://uloz.to/!SNTfjdCD2OkW/repetier-server-image-0-90-0-v9-lcd-zip

Jen malé upozornění. Bohužel nemám menší než 16GB SD kartu. Takže jsem to rozběhával na ní a proto musíte použít také minimálně kartu této velikosti, aby se Vám tam image vešla. Vybral jsem tu nejmenší 16GB kartu co jsem měl (15,5GB), tak snad budete mít kartu o něco větší a půjde Vám to na ni nahrát. Ideální je použít kartu 32GB, tam problém není.
Bohužel neumím udělat image pouze s potřebnou velikostí, aby se to vlezlo i na 4GB kartu (pokud to neinstaluji přímo na tuto kartu).
Tato image je funkční na RPi 3B nebo RPi Zero W na RPi 3B+ nikoli.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » ned 01. črc 2018 20:11:20

Ahoj,

tak jsem opět věnoval několik hodin RPS :) a zjistil jsem že poslední funkční verze pro instalaci LCD 3,6 je repetier-server-image-0-86-2-v7 ten který jsi na sdílel za to dík díky tomu jsem to rozchodil.
Já jsem používal repetier-server-image-0-86-2-v8 a tam už to nechodí. Ale teď jsem narazil na další problém a potřeboval bych potvrdit, že stejný problém je u tebe. Aktualizoval jsem RPS na nejnovější verzi 90-0-v9 a tam jsem narazil na problém, že na displeji nejsem schopen měnit teplotu hotbedu. Stisknu tlačítko bedu to se označí, ale už nevyskočí okno pro nastavení teploty. U grafu teploty bedu není žádná hodnoty jen konstantní graf. Teplotu bedu jsem schopen nastavit přes web tam to funguje. Zkusil jsem několikrát instalací se stejným výsledkem stejný problém mám po aktualizaci na druhém RPS serveru.


Díky za odpověď Radim
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » ned 01. črc 2018 21:13:02

Tak jsem to také testnul a taktéž mi to nejde nastavovat. Nejspíš to bude chyba přímo v serveru. Osobně toto vůbec nepoužívám, takže mi to nevadí. Ale můžeš zkusit přímo diskusi na repetieru, třeba tam o tom něco bude.

Případně zůstat ještě chvíli u verze 0-86-2-v7 V té nejnovější stejně není zatím nic extra převratného a na staré nastavení teploty Bedu funguje (mám pocit).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Další

Zpět na Počítače


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků