Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Peter » čtv 11. led 2018 14:43:24

No niečo iného je mať dokumentáciu a niečo iné keď si to človek sám ako sa po vašom hovorí bastlí. Prikladám môj prvý náčrt STL súboru rohu na rám tvojho profilu. Ak sa bude páčiť budem rád a za pripomienky vopred ďakujem.
Neviem či to bude možné takto vytlačiť. Drážku som dal len 8,0 mm (profil má 8,3 mm) a otvor na šrób je 6,0 mm (asi bude lepšie dať 6,1 mm) aby to malo nejakú volu.

Roh_ram_P.stl
(30.65 KiB) 4 krát
Naposledy upravil Peter dne čtv 11. led 2018 17:08:01, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Peter
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 04. led 2018 20:49:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » čtv 11. led 2018 16:21:38

Deska osy Y je něco co si možná udělá každý sám, tak jsem našel na netu rozměry a udělal výkres, jestli mám něco špatně tak mě opravte. Dík
Sílu asi dle použitého materiálu, dural bude stačit do 3mm, laminát 4mm...
Edit:Takže jsem to upravil, to že se to dá spočítat z jiných kót neberu, člověk vezme posufku a proč by něco dopočítával když nemusí :-)
Přidal jsem orientační rozměr mezy tyčky. Jinak šroubek M3 má jmenovitý průměr 3mm to že jsou menší tak je v rámci tolerance ..Kdo si to vyjede na CNC mašině tak si samo udělá průmer 3nebo 3,1mm ale kdo si to navrtá od orýsování určitě využije volnější otvor.
Přílohy
Deska_Rebel_oprava.JPG
Naposledy upravil Joskapilot dne čtv 11. led 2018 18:20:37, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Peter » čtv 11. led 2018 16:49:51

Pekný nákres - je to jedna z položiek , ktorá sa dá vyrobiť doma.
V priloženom súbore som dal pripomienky - červený krížik = zrušiť - dá sa hodnota vyčítať z iného údaju, červený krúžok doplniť rozmer - u rohovej diery to vypadá na rozmer 5,5 . U dier na upnutie držiaku remeňa nie je hodnota (predpokladám priemer 3,20 , Sakul použil šrobiky 2,9 tak je tam dosť vôľa. No je na každom aké šroby použije a podľa toho si upraví rozmer diery. Takže aj priemer 3,20 na dieru na držiak ložiska je s dostatočnou rezervou.
Přílohy
Capture.JPG
Uživatelský avatar
Peter
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 04. led 2018 20:49:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 11. led 2018 17:08:22

Peter píše:No niečo iného je mať dokumentáciu a niečo iné keď si to človek sám ako sa po vašom hovorí bastlí. Prikladám môj prvý náčrt STL súboru rohu na rám tvojho profilu. Ak sa bude páčiť budem rád a za pripomienky vopred ďakujem.
Neviem či to bude možné takto vytlačiť. Drážku som dal len 80 mm (profil má 83 mm) a otvor na šrób je 60 mm (asi bude lepšie dať 61 mm) aby to malo nejakú volu.

Roh_ram_P.stl


Tak to je pěkný díl, určitě by šel použít. Jen by asi bylo lepší, kdyby ty svislé drážky byly 1,5mm (kvůli dobrému dosednutí matky, aby se o drážku neopřela) a ty vodorovné max 1mm (kvůli dobrému tisku aby se netisklo moc do vzduchu). A ještě díry na šrouby dělám vždy tak o 0,2-0,3mm větší, aby tam dobře pasovaly. Je to i z důvodu různých slicerů protože třeba Slecer dělá díry o něco větší než Cura.
Ale jinak chválím dobrá práce. Zároveň to řeší i krytky na profily.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 694
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Peter » čtv 11. led 2018 17:15:12

Díky, skusim to upraviť podľa pripomienok. Ináč som to robil v http://www.tinkercad.com , skúsim to upraviť v DSM a potom to tu zavesím.
A takto sa zbieraju skusenosti. Kto vie poradi a kto nevie musi si s tym poradit. Urcite ked by som to tacil (zatial nemam na com) zistil by som to - popisujes to skoro vo vsetkych videach , upravy je treba riesit vyvojom a skusanim.
Prepacte pls moju diakritiku pisem na malom tabletiku.
Uživatelský avatar
Peter
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 04. led 2018 20:49:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » čtv 11. led 2018 20:05:28

Rozměry Z držáku "sosané" z původního Rebela vypadají podobně vůči tomuto tisknutému. Vzdálenost os Z tyče a Trapézáku 15,5mm , vzdálenost os od Al profilu u orig. rebela 31,25mm , u tohoto dle měření se my to zdá spíše na 31mm.
A nakonec osa trapézáku je v rovině osy Al profilu(na středu drážky). Jak to vidíte vy ?
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 11. led 2018 20:31:34

Joskapilot píše:Rozměry Z držáku "sosané" z původního Rebela vypadají podobně vůči tomuto tisknutému. Vzdálenost os Z tyče a Trapézáku 15,5mm , vzdálenost os od Al profilu u orig. rebela 31,25mm , u tohoto dle měření se my to zdá spíše na 31mm.
A nakonec osa trapézáku je v rovině osy Al profilu(na středu drážky). Jak to vidíte vy ?


Tak podle mých měření a zkušenosti je to přesně jak píšeš:
Vzdálenost os Z tyče a Trapézáku 15,5mm
Vzdálenost os od Al profilu u orig. rebela 31mm
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 694
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 12. led 2018 2:15:22

Ahoj chtěl bych osadit tiskovou plochu o rozměrech 220x220x250 jaké by měly být v tomhle případě rozměry rámu a by to klaplo? Díky za odpověd.
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » pát 12. led 2018 9:25:12

antoans píše:Ahoj chtěl bych osadit tiskovou plochu o rozměrech 220x220x250 jaké by měly být v tomhle případě rozměry rámu a by to klaplo? Díky za odpověd.


Tisková plocha 220x220 není myslíš 200x200x250 že ?(na desku 220x220 musíš brát že v rohách máš matky a mezi ně dáš sklo) Ale když si to namaluješ v měřítku tak se k tomu dobereš sám.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cajda » pát 12. led 2018 18:01:15

Joskapilot píše:
antoans píše:Ahoj chtěl bych osadit tiskovou plochu o rozměrech 220x220x250 jaké by měly být v tomhle případě rozměry rámu a by to klaplo? Díky za odpověd.


Tisková plocha 220x220 není myslíš 200x200x250 že ?(na desku 220x220 musíš brát že v rohách máš matky a mezi ně dáš sklo) Ale když si to namaluješ v měřítku tak se k tomu dobereš sám.


Zdravím,jen upřesním. Tisková deska o rozměru 220x220 je, např. já osobně mám tuto https://www.aliexpress.com/item/Anet-1P ... 83477.html
a protože otvory má zahloubené tak není problém do nich schovat hlavu šroubu a sklo pak je normálně použitelné opravdu o rozměru 220x220mm.
Nicméně myslím, že Sakul tady dělá super práci a podporu pro nováčky a i já od něho před rokem když jsem bastlil svoji první tiskárnu "vlastní" konstrukce od úplného začátku od něho získal cenné rady do začátku,ale možná by neškodilo trochu samostudia ;-) a i když již tiskárnu mám tak se rád podívám na jeho videa o stavbě a vzpomenu jak to bylo nelehké a leckdy ne napoprvé to poskládat a hlavně vdechnout té potvoře "život" :-D o to větší radost je pak z následného tisku.
Tisku zdar ;-)
Uživatelský avatar
cajda
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon 26. pro 2016 19:48:34

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 12. led 2018 18:20:47

Jak už jsem buď psal nebo někde říkal: Nedělejte si vlastní modifikace, pokud nevíte jak si je udělat a co vše je nutné pro danou modifikaci udělat.
Vždy začínejte s něčím standardním co má každý druhý a nechtějte mermomoci něco co nikdo nemá. Tím, že to nikdo nemá Vám nikdo neporadí a ve výsledku Vám to bude k ničemu. Až když po pár letech budete mít dost znalostí můžete si postavit vlastní konstrukci tiskárny a nebude pro Vás problém ji rozjet.
Přijde mi, že se historie opakuje. Stejně jako když jsem dělal podporu pro program DxTre3D editor. Stále přes moje rady nedělejte nic co neumíte a nemáte otestované, stále se nováčci snažily tam bastlit hrozný splácaniny, který jim nikdy nemohli fungovat, pač vůbec nechápali jak vlastně fungují. A to se týká úplně jakékoli činnosti. Pokud někdo neví jak daná věc funguje, nemůže se snažit ji nijak vylepšovat. To nikdy nedopadne dobře!
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 694
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 12. led 2018 19:24:38

Sakul píše:Jak už jsem buď psal nebo někde říkal: Nedělejte si vlastní modifikace, pokud nevíte jak si je udělat a co vše je nutné pro danou modifikaci udělat.
Vždy začínejte s něčím standardním co má každý druhý a nechtějte mermomoci něco co nikdo nemá. Tím, že to nikdo nemá Vám nikdo neporadí a ve výsledku Vám to bude k ničemu. Až když po pár letech budete mít dost znalostí můžete si postavit vlastní konstrukci tiskárny a nebude pro Vás problém ji rozjet.
Přijde mi, že se historie opakuje. Stejně jako když jsem dělal podporu pro program DxTre3D editor. Stále přes moje rady nedělejte nic co neumíte a nemáte otestované, stále se nováčci snažily tam bastlit hrozný splácaniny, který jim nikdy nemohli fungovat, pač vůbec nechápali jak vlastně fungují. A to se týká úplně jakékoli činnosti. Pokud někdo neví jak daná věc funguje, nemůže se snažit ji nijak vylepšovat. To nikdy nedopadne dobře!

Souhlasím že je třeba na sbírat zkušenosti a pak se to dá vždycky vylepšit a je jednoduší něco okopírovat než vyvíjet nové když člověk nemá patřičné zkušenosti a zbytečně si přidělávat problémy.
Můžu se teda zeptat jaké tiskové parametry má tiskárna vámi vyrobená? myslím jak ký maximální rozměr je tedy možné vytisknout? Díky
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 12. led 2018 19:36:39

Takže tiskový prostor: 200x200x200mm (v Z možná i o něco více).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 694
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » pát 12. led 2018 22:11:04

Nevíte jestli by nevadilo kdybych tohoto Rebela co se tady rodí překreslil do 3D aby šlo udělat i 2D výkresy ? Jetli se tím neporuší nějaká autorská práva a podobně ?
Ty STL soubory pro mé běžné kreslení jsou nepoužitelné.Líbí se my tato aktivita kde se boří mosty nevědomosti. Díky Sakulovi jsem rozchodil moji velkou verzy z AL , ale tím že mám úplně atipické rozměry tak jsem si snad stejný čas co jsem ji vyráběl musel hrát s programy pro tvorbu G-kodu a stále je co vylepšovat. Tato malá by mohla být pro všehny a bude možné si předat nastavení slicrů a pokud se dodrží stejné komponenty tak budou fungovat-nefungovat všem stejně.
Tím se zase více přiblíží 3D tisk lidem-kutilům. Pak by se hodilo udělat 3D scaner s přesností 0,1mm :-), ale to už nebudem potřebovat fabriky , protože si uděláme vše doma :-)
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 12. led 2018 22:52:31

Joskapilot píše:Nevíte jestli by nevadilo kdybych tohoto Rebela co se tady rodí překreslil do 3D aby šlo udělat i 2D výkresy ? Jetli se tím neporuší nějaká autorská práva a podobně ?
Ty STL soubory pro mé běžné kreslení jsou nepoužitelné.Líbí se my tato aktivita kde se boří mosty nevědomosti. Díky Sakulovi jsem rozchodil moji velkou verzy z AL , ale tím že mám úplně atipické rozměry tak jsem si snad stejný čas co jsem ji vyráběl musel hrát s programy pro tvorbu G-kodu a stále je co vylepšovat. Tato malá by mohla být pro všehny a bude možné si předat nastavení slicrů a pokud se dodrží stejné komponenty tak budou fungovat-nefungovat všem stejně.
Tím se zase více přiblíží 3D tisk lidem-kutilům. Pak by se hodilo udělat 3D scaner s přesností 0,1mm :-), ale to už nebudem potřebovat fabriky , protože si uděláme vše doma :-)


No myslím, že se do toho můžeš pustit. Vše je pod otevřenou licencí, takže v tom nevidím problém.

Jinak k tomu 3D scanneru. Jeden mám přímo v tiskárně a do dnešního dne jsem ho ani nezkusil. Furt si říkám, že to musím zkusit, ale pořád se k tomu nemůžu dostat.
Jinak jsem si o vánocích udělal radost a pořídil toto: XYZprinting 3D scanner
Ale má to celkem brutální HW nároky. Zatím si s tím hraju, tak až to nějak pořádně odladím zkusím sem někam dát nějaké výsledky.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 694
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » sob 13. led 2018 0:04:06

Edit:Pružina níže není vhodná !!!Sakul už doplnil odkaz na tu zprávnou nahoře u seznamu materiálu!!!

Našel jsem asi tu pružinu co tam bude potřeba:
http://www.jprint3d.cz/e-shop/dily-reprap-prusa-i3/pruzina-do-extruderu-pro-3d-tiskarny-reprap-25mm?cookie-advert=close
Ale na ebay zatím ne, ještě to zkusím najít .Další možnost sehnat jen ocel. drát a natočit si ji sám a dát zde jen návod a odkaz na prodejce ocel. drátu.

Ten scaner je potřeba méně , ale kdysi jsem potřeboval oscanovat KG13 leteckou páku a když jsem to chtěl zadat, tak oscanování 1500kč a dalších asi 6000kč za použitelný 3D formát ....
Takže samo nic nebylo.Na netu už několik konctrukcí je ale vše v An a navíc jazykem profíka...
Ted by se to hodilo na složitější díly z Rebela , překreslit je bude "zajímavý"...
Naposledy upravil Joskapilot dne čtv 18. led 2018 8:58:30, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Pate1973 » sob 13. led 2018 7:55:25

Ahoj jen k těm plastovym linearum.Nejsem si vůbec jistý zda mohou být použity způsobem jaký prezentují fotky na ebay.Třeba to není tento případ ale některá lineární ložiska vyžadují instalaci do přesné díry zpravidla H7.Pokud není toto dodrženo jejich vnitřní rozměr nemá deklarovanou přesnost protože se počítá s tim že se stáhne při nalisovani.
Uživatelský avatar
Pate1973
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob 13. led 2018 7:37:49

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » sob 13. led 2018 12:01:48

Pate1973 píše:Ahoj jen k těm plastovym linearum.Nejsem si vůbec jistý zda mohou být použity způsobem jaký prezentují fotky na ebay.Třeba to není tento případ ale některá lineární ložiska vyžadují instalaci do přesné díry zpravidla H7.Pokud není toto dodrženo jejich vnitřní rozměr nemá deklarovanou přesnost protože se počítá s tim že se stáhne při nalisovani.


Doufám že se to týká jen těch co jsou prořízlé , ale kdyby to bylo pro H7, tak by to nevadilo, stačí projet díry výstružníkem a pak to tam zalepit.
Uvidíme v praxi až dorazí.Je to nástřel-risk :-) Nekupujte to !!!
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Pate1973 » sob 13. led 2018 23:32:03

jsem také zvědav pak dej zprávu jinak přídavky resp. větší díry se dělají i u bronzových pouzder která nejsou prořízlá ale mají slabou stěnu např. 2mm při průměru 25mm
tady je video konkrétně 3:30 a dál
https://www.youtube.com/watch?v=ZGBipbgwgME
Uživatelský avatar
Pate1973
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob 13. led 2018 7:37:49

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Peter » čtv 18. led 2018 13:38:08

Na tvoju rečnícku otázku z videa č.8 Sestavení extruderu ohľadne šrobika pod ložisko som našiel toto:
Malo by to byť podľa normy DIN 7984

Srob.JPG
Uživatelský avatar
Peter
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 04. led 2018 20:49:43

Předchozí

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: pepeflash, schusterj a 1 návštěvník

cron