Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 16:29:23

Arduino IDE s tím nemá nic společného.
Tyto hodnoty se zapisují do EEPROM přímo na tiskárně a je to položka: Nastavení/Uložit do EEPROM (Načíst z EEPROM). Toto platí pro firmware Repetier v1.0.2(3) třeba v Marlinu to může být jinak, ale taky to tam někde bude. Těch položek v menu není tolik, takže se to dá dohledat celkem snadno.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 925
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » ned 10. úno 2019 20:48:13

tak v tom případě mluvíme jeden o koze a druhý o voze. Možná jsem to prve blbě napsal, ale šlo mi o to, že jsem tedy vytvořil na stránkách repetieru FW s nějakými hodnotami, zjistil jsem že je tam něco špatně, tak jsem právě přes IDE změnil danou hodnotu, ale tiskárna pracovala stále špatně. Tak jsem znovu na repetier stránkách udělal nový FW s upravenou hodnotou, poslal ho do tiskárny, ale tiskárna stále pracovala špatně. Pak jsem tady o pár příspěvků vyčetl, že někdo měnil závitovky a vlastně řešil úpravu té stejné hodnoty jako já. Takže pak jsem udělal změnu z repetier hostu a vše začalo makat správně. Takže teď mi tedy šlo o to, že když změním nějakou hodnotu v IDE a pošlu to do tiskárny tak se vlastně nic nestane.
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 21:58:24

Ale přesně toto jsem vysvětloval již o pár příspěvků dále.
Takže ještě jednou. Pokud uděláš změnu ve firmware nic to nezmění pokud tento firmware nahraješ do tiskárny, kde už předtím byl ten samý firmware (Repetier). Protože firmware nebere hodnoty co má pevně uloženy, ale hodnoty v EEPROM. Proto musíš hodnoty aktualizovat z firmware do EEPROM a to jde přes menu tiskárny dle mého minulého příspěvku.
Pokud měníš hodnoty v Repetier HOSTu měníš přímo hodnoty EEPROM, proto ti to pak funguje.

Ještě závěrem. Pokud přehraješ firmware, změní se pouze program v paměti Flash procesoru. Paměť EEPROM zůstává nezměněna. Je to logické, protože pokud má někdo jiné hodnoty než jsou natvrdo ve firmware, tak po aktualizaci firmware by se mu všechno rozhodilo.

Arduino IDE, pouze firmware kompiluje a případně nahrává do procesoru. Paměť EEPROM nemůže nijak ovlivňovat.
Existuje možnost jak paměť EEPROM smazat a to přehráním Bootloaderu, ale to nezkušeným bez patřičného vybavení nedoporučuji, pač při nezdaru to umrtví procesor.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 925
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 10. úno 2019 22:59:24

EEPROM lze jednoduše smazat v programu IDE-Příklady-EEPROM-EEPROM_CLEAR.
Sám to používám před přehráním FW, protože to může dělat bordel.
Přílohy
Mazání EEPROM.gif
Uživatelský avatar
schusterj
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 73
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 23:13:09

No ale to není přímé mazání EEPROM, ale vlastně nahraješ firmware, který jednoduše po spuštění přemaže EEPROM. Ve své podstatě to má stejný efekt, takže to určitě jde použít.

Jinak jsem ani netušil, že to tam je, díky za typ.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 925
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 10. úno 2019 23:59:48

jo jo, špatně jsem definoval, nemaže IDE ale nahraný FW. Po špatných zkušenostech používám tento postup - mazání EEPROM a teprve nahraji nový FW. Jsou to věci mezi nebem a zemí. Prostě jsem to nedělal a občas se tiskárna chovala podivně i když by neměla. Nedávno jsem dokonce musel nahrát nový bootloader, protože deska se mi nechtěla spojit s IDE i když ji počítač viděl. Po nahrání nového bootloaderu to bylo zase OK. Je to otázka minuty, tak mě to nějak netrápilo. Ale kdo s tím nedělá a nemá vybavení tak to může být problém no a pro začátečníka vlastně konec. Vzhledem k cenám těch obyč desek na Ali bych doporučoval začátečníkům kupovat rovnou desky dvě, jednu do foroty když nastane problém aby se dala vyloučit chyba desky. Používám desky MKS GEN 1.4 a ty jsou opravdu v Číně za pakatel. Jedou mi na třech tiskárnách a zatím žádná závada krom toho pokaženého bootloaderu. No a to opravdu tisknu skoro každý den.
Uživatelský avatar
schusterj
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 73
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » pon 18. úno 2019 12:06:03

Zdravim, mam tiskarnu dle Sakula a potrebuju vytisknout ozubene dvojkolo z nylonu, jiny material me nenapadl, prumer asi 7cm a 5cm sirka rovneho zubu asi 12mm. Dokaze mi nekdo poradit teploty a rychlost tisku nebo poslat profil na tisk? Tisknu pouze ABS, PLA, Flex a PET-G, diky.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Předchozí

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník