Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 01. led 2018 16:05:53

V tomto vláknu se budu zabývat stavbou 3D tiskárny Rebel II. Půjde o podrobný návod, takže i začátečníci si podle něj mohou postavit a zprovoznit vlastní 3D tiskárnu za rozumné peníze (cca 10000Kč).
Před stavbou zájemcům doporučuji se podívat na toto video, kde se dozvíte zda je pro Vás stavba tiskárny vhodná a zda ji vůbec využijete:


Pokud by měl někdo zájem o kovové výpalky místo plastových dílů může se obrátit ZDE na Reného Štiku a dohodnout se sním.

Tuto tiskárnu prodávám za 12000Kč - K DISPOZICI
Pokud má někdo zájem, pište na mail. Nutné osobní převzetí v Libáni (50723)
Info k aktuálnímu stavu je ZDE.

Kompletní sada plastových dílů včetně cen. Aktualizováno 28.6.2018 - Komplet dokumentace
STAHUJTE ZDE
Obsahuje kryt zdroje, držáky tyčí osy Z (s ložiskem), UchyceniTyce_8mm-SAKUL a nějaké další drobné změny.
V případě, že o tyto díly máte zájem pište mi na Mail: SakulRaider@seznam.cz
Do předmětu napište: Díly na stavbu 3D tiskárny Rebel II - STL
Díly tisknu žluté barvy jako na videích. Cena celé sady je 1399Kč + 80Kč poštovné. Vše se řídí těmito pravidly.

Předem všechny zájemce o stavbu upozorňuji, že pokud si provedou nějaké dílčí změny (jiná velikost tiskové plochy a podobně) a nemají dostatečné znalosti pro finální zprovoznění, což se týká hlavně konfigurace firmware, pravděpodobně to nerozchodíte!!!!!!!!!!!
Takže pokud stavíte Vaši první tiskárnu podle tohoto návodu, striktně dodržujte postup a doporučené komponenty. Na konci stavby bude zveřejněn odladěný firmware právě pro tuto tiskárnu, takže i ti co nemají páru o elektronice a programování si ji budou schopni zprovoznit. Nebudu dělat různé verze firmware pro Vaše různé modifikace. Kdo chce, samozřejmě si může udělat libovolné modifikace, pokud ví co dělá a jak to pak ve finále rozchodí.

Taktéž důrazně doporučuji počkat až na konec stavby, kdy bude přesně jasné jaké jsou použity komponenty (které se mohou během stavby měnit a upravovat) a nebude hrozit, že by jste museli něco předělávat.

Seznam použitých dílů:
(Pozor může dojít ke změně během stavby, proto si to stále kontrolujte)
Hliníkové profily:
330mm 2x
350mm 3x
370mm 2x

Broušené kalené tyče 8mm:
380mm 2x
360mm 2x pro velké motory v ose Z (365mm pro malé motory v ose Z, viz video 7)
330mm 2x

Trapézové šrouby T8 stoupání 2mm:
350mm 2x

Pružiny:
4x pro podložku (délka= 15-20mm, vnitřní průměr= 3,2mm, vnější průměr= 4,4mm) případně podobné, aby pasovali na šroub M3
1x pro extruder

Krokové motory NEMA17:
SX17-1005VLQCEF 1x (Extruder) 302 Kč/ks
SX17-1005LQCEF 2x (Pojezd X, pravý Z) 290 Kč/ks
SX17-1005QCEF 2x (Pojezd Y, levý Z) 278 Kč/ks
(Motory jsou pouze návrh. Tyto již obsahují konektory pro připojení do desky Ramps a správnou délku kabelů. Navíc mají velice kvalitní kabely vhodné do ohybu.)

Ložiska:
LM8UU 12x = 55 Kč/ks
623 2RS CX 5x = 11 Kč/ks
608ZZ 2x (volitelně pokud používáte uchycení trapézu jako na videu)

Řemenice a řemeny: = 299 Kč/sada
2x řemenice GT2.5 16zubů
2m řemenu GT2.5

Spojky:
2x Pružná spojka 5/8mm = 120 Kč/ks

Zubatice
1x Zubatice do extruderu = 79 Kč/ks

HotEnd:
1x HotEnd RebelMOD v3.2 = 899 Kč/ks
s tryskou 0,4mm

Stolek:
Stolek pro vyhřívanou podložku = 370Kč
Vyhřívaná podložka MK3 = 650Kč
Termistor podložky NTC 3950 100K = 65Kč (alternativa 104GT-2 = 85Kč)
Sklo na podložku = 150Kč
4x Klipsy pro přichycení skla = 40Kč
Kabel k podložce 1m AWG 12 = 80Kč
Kabel k vyhřívané podložce 1m
Konektor XT60

Elektronika:
Arduino MEGA = 1 049 Kč/ks
RAMPS 1.4 = 1 049 Kč/ks
4x DRV8825 = 192 Kč/ks
Grafický displej 128x64 = 549 Kč/ks
3x Koncák = 30 Kč/ks
(Tšechny tyto komponenty lze koupit v Číně za brutálně nižší cenu, ale s rizikem, že nebudou funkční. Takže je na každém jakou zvolí cestu.)
Zdroj 360W/12V = 460Kč
Zásuvka s vypínačem pro zdroj = 25Kč

Drobnosti:
Konektor XT30
Propojovací kabely (ke koncákům k motorům atd)
4x Gumové nalepovací nožičky FIX-RF-019
Šrouby: Vše v TME
M6/10mm
M6/12mm
8x M4/12mm
M3 různé délky (upřesním v průběhu)

2x Vrut 2,9x22mm (pro uchycení přezky řemene osy Y)
2x Vrut 2,9x13mm (pro uchycení držáku řemene osy Y)
8x Vrut 2,9x9,5mm (pro uchycení trapézových matek)
6x Vrut 2,5x8mm (pro uchycení koncáků)

Matice:
M3
7x M3 (s plastovou vložkou)
M4
M6 (čtyřhranné)

U spojovacího materiálu neuvádím většinou počty. Kupte si toho více do budoucna se jistě bude hodit (při případných úpravách a doplněních). I pokud je počet uveden kupte více.


A zde již první video z této série:
Sestavení rámu


Dokončení sestavení rámu:


Sestavení stolku osy Y:


Montáž stolku na tiskárnu:


Napnutí řemenu osy Y a montáž motorů osy Z:


Sestavení osy X:


Namontování osy X na tiskárnu:


Sestavení extruderu:


Smontování trysky a příslušné kabeláže:


Něco málo o použité elektronice:


Montáž elektroniky a zdroje:


Zapojení elektroniky:


Vyhřívaná podložka:


Nastavení driverů a montáž extruderu:


Už se to hejbá:


Konfigurujeme firmware:


Nahráváme firmware:


Kontrola a nastavení:


Finální seřízení pro tisk:


Tiskový profil:


První tisk:


A to je konec:
Přílohy
Testovací kostka 100x100x10mm.stl
Testovací kostka pro ověření správného tisku a jeho rozměru.
(4.57 KiB) 90 krát
Výpočet krokování.xlsx
Tabulka pro výpočty krokování motorů
(10.91 KiB) 145 krát
UchyceniTyce_8mm-SAKUL v1.1.stl
Upravený úchyt tyče 8mm pro stolek na šroub s velkou hlavou.
(145.88 KiB) 133 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod neilz » úte 02. led 2018 0:42:50

na osu Z je zcela zbytecne davat 1005, staci tam 1003, navic od V33 uz tam snad ani 1005 nejdou dat, osobne uprednostnuju 1003 i na extruder
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 02. led 2018 9:57:34

To proč jsem uvedl tyto motory má jednoduchý důvod. Všechny mají již z výroby konektory použitelné do Ramps a současně mají správnou délku kabelů.
Nicméně je na každém jaké použije motory. Moje soupiska není nijak závazná, ale pouze má sloužit jako ukázka (inspirace) co pro stavbu použít a s čím to bude fungovat.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod pahe74 » úte 02. led 2018 21:41:33

Ahoj, chtěl jsem se zeptat jak stavíš rebela , u dílu v33 se
dají použít zavitové tyče M6 nebo trapézy . Co u těch dílů v33 použít ?
Jak jsem četl dájí se použít NEMA SX17 - 1003 nebo 1005 ?
Chtěl jsem použít všech 5 krokových motorů NEMA SX17 - 1005LQCEF .
Díky
Uživatelský avatar
pahe74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 08. pro 2017 7:54:04

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 02. led 2018 22:08:33

Ahoj,
já použiju trapézy protože se matice dají přišroubovat a tím pádem dobře drží. Klasická 6ka matka pro závitovku se může časem povolit a tropit neplechu.
Motory se dají použít klidně ty co chceš. Sice jak už psal neilz jsou o něco větší než držák, ale to ve své podstatě až tak nevadí (prostě se držák přišroubuje o něco výš, aby se tam motor vlezl). Nicméně na Extruder to chce motor s minimálně 1m dlouhým kabelem (pokud tedy kabeláž povedeš tak jako já na mém starém Rebelu II).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Peter » čtv 04. led 2018 20:54:45

Ahoj, ja by som aj kričal, keby som vedel že to je zle. Máš to pekne spracované a som rád že sa niekto našiel a takto pekne to prezentuje. Rozmýšľam tiež nad stavbou 3D tlačiarne, no musím si najprv doriešiť nejaké osobné veci. Takže zatiaľ len sledujem a zbieram vedomosti.

Peter
Uživatelský avatar
Peter
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 04. led 2018 20:49:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 04. led 2018 21:15:13

Peter píše:Ahoj, ja by som aj kričal, keby som vedel že to je zle. Máš to pekne spracované a som rád že sa niekto našiel a takto pekne to prezentuje. Rozmýšľam tiež nad stavbou 3D tlačiarne, no musím si najprv doriešiť nejaké osobné veci. Takže zatiaľ len sledujem a zbieram vedomosti.

Peter


To je správný postup. Je zbytečné se do toho bezhlavě hnát. Je lepší trochu se s problematikou seznámit předem, aby člověk věděl do čeho vůbec při stavbě půjde, a aby to neskončilo jen rozpracovaným kusem, který se tiskárně jen podobá.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » čtv 04. led 2018 21:25:50

Ahoj
Když to děláš z "gruntu" znovu po již předchozích zkušenostech , nebudeš trapézáky osy Z zavěšovat na ložiska , tak jako to mám já abys vyrušil možné nepřesnosti při spoji u pružních spojek na motorech?
Joska
PS: sám bych to také chtěl předělat na dvě axiální na místo jednoho radiálního ložiska.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 04. led 2018 22:19:51

Pro trapézy nebudu dělat pevné uložení to je pro tiskárnu v ose Z zbytečné. Nicméně ložiska tam dám (nahoru), ale jen aby se to nahoře nevrklalo.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » pát 05. led 2018 16:09:25

Sakul píše:Pro trapézy nebudu dělat pevné uložení to je pro tiskárnu v ose Z zbytečné. Nicméně ložiska tam dám (nahoru), ale jen aby se to nahoře nevrklalo.


Tady jsem našel jednoduché řešení zavěšení trapézáků bez nustnosti úprav konce trapézáku.
Obrázek

http://lubos71.rajce.idnes.cz/Rebel_II.c/#IMG_0335.jpg

Ale to jen pro ty co toto řešení chtějí .
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod neilz » pát 05. led 2018 17:05:54

Joskapilot píše:
Sakul píše:Pro trapézy nebudu dělat pevné uložení to je pro tiskárnu v ose Z zbytečné. Nicméně ložiska tam dám (nahoru), ale jen aby se to nahoře nevrklalo.


Tady jsem našel jednoduché řešení zavěšení trapézáků bez nustnosti úprav konce trapézáku.
Obrázek

http://lubos71.rajce.idnes.cz/Rebel_II.c/#IMG_0335.jpg

Ale to jen pro ty co toto řešení chtějí .

pokud pouziva nekdo trapez co neni integrovanej tak je tohle nutnost,mezi hrideli motoru a trapezem musi byt alespon 1mm mezera a pruzna spojka se pri upevnovani natahne aby trapez tahala dolu
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod ecompx » pát 05. led 2018 20:45:38

Ahojte, mám takový dotaz...je možno na stavebnici Rebel II namontovat větší topnou desku než je 200x200mm?
Nebo jinak, co by se muselo změnit, aby byl rozměr tisku jako u i3.
Jestli by stačila ta deska nebo musí být větší celý rám+související díly(pojezdy, řemínky)
Ptám se proto že se mi bude chystat stavebnice, tak aby pokud to nejde ze základu se to rovnou zvětšilo.
Díky Petr
Uživatelský avatar
ecompx
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 05. led 2018 20:39:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 05. led 2018 21:06:49

Celá konstrukce Rebela II je navržena pro podložku 200x200mm. Pokud chceš větší musí se celá konstrukce přizpůsobit. Takže komplet rám, řemeny, tyče prostě vše včetně firmware.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod neilz » pát 05. led 2018 21:24:58

ecompx píše:Ahojte, mám takový dotaz...je možno na stavebnici Rebel II namontovat větší topnou desku než je 200x200mm?
Nebo jinak, co by se muselo změnit, aby byl rozměr tisku jako u i3.
Jestli by stačila ta deska nebo musí být větší celý rám+související díly(pojezdy, řemínky)
Ptám se proto že se mi bude chystat stavebnice, tak aby pokud to nejde ze základu se to rovnou zvětšilo.
Díky Petr

musis prodlouzit nejlip X profily a kalene tyce o tolik cm o kolik tam das vetsi podlozku
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » pát 05. led 2018 23:42:15

HOT_END
Nedalo by se ušetřit zakoupením tohoto ? (mají i volbu 12V/24V)
https://www.ebay.com/itm/All-Metal-Wade-V6-Extruder-Hotend-J-head-Makerbot-Reprap-3D-Printer-Parts-12-24V/322867383949?hash=item4b2c654e8d:m:mMoQoxfJnhxeGueGw5rtQKA

Jěště dotaz , chlapy nebylo by dle vás zkušenějších vhodným vylepšením přibastil na Hot_End snímač teploty a větráček zapojit přez PWM pro stabylní teplotu, teoreticky by to mohlo ovlivnit ucpávání při různých teplotách.
Na trysce máme různé teploty dle materiálů a rychlosti tisku ale tuto veličinu(teplotu) nic nehlídá, jen tam točí na max 30x30 ventylátor .

Deska třeba zde:
https://www.ebay.com/itm/MK3-Aluminium-12V-24V-Heated-Bed-Heatbed-Hot-Bed-for-RepRap-3D-Printer/132320211044?hash=item1ecee63064:g:mKUAAOSwo-NZr-JP

T.Čidlo 5kusů :
https://www.ebay.com/itm/5PCS-Termistor-100K-NTC-3950-Con-1M-Cable-Para-3D-Impresora-Reprap/263163386780?hash=item3d45c29b9c:g:u5wAAOSwf-xZnbxR

Drivery 5kousků DRV8825
https://www.ebay.com/itm/5pcs-DRV8825-Stepper-Motor-Driver-Module-for-3D-Printer-RepRap-RAMPS-StepStick/131833963761

Display :
https://www.ebay.com/itm/Graphic-LCD-12864-RAMPS-1-4-Controller-for-RepRap-3D-Printer-Prusa-Mendel-Panel/132250661809

Zubatice dva kusy:
https://www.ebay.com/itm/2x-MK8-Direct-Drive-Extruder-Hobbed-Gear-1-75mm-Filament-for-RepRap-3D-Printer/362157706275?hash=item5452480c23:g:ExEAAOSwzppaCVAZ

Řemen GT2 šíře 5mm s řemeničkamy a kladky, 20zubů stejný jako GT2.5 16zubů i počet kroků ve výpočtu..
https://www.ebay.com/itm/2-5M-20T-GT2-Timing-Belt-2x-Pulley-2x-Idler-4x-Tensioner-For-3D-printer-RepRap/152544835209?hash=item2384617689:g:M2gAAOSwdjdaMkf8

Přidávám zdroj 24V - Pozor jen pro ty co chtějí 24V !!! Zde bude asi jinak doporučován 12V(9.1.2018)
https://www.ebay.com/itm/400W-24V-17A-Single-Output-Switching-power-supply-AC-to-DC-SMPS/261847204022?epid=1273572109&hash=item3cf74f40b6:g:J4sAAOSwEeFVKTh4
Pro 24V musíte upravit Ramps a přidat měnič DC-DC z 24V na použitelné napětí pro Arduino já používám nastavení na 10,6V
Měnič: https://www.ebay.com/itm/DC-DC-Buck-Converter-Adjustable-Mini-Step-down-Module-5-24V-to-3-3V-5V-9V-12V-3A/222731311542?hash=item33dbd219b6:g:uGMAAOSwyGZaF~B-
Na netu je spousta návodů jak to zapojit , já jsem použil odpájením diody z jedné strany od které se následně napájí arduino a přivádím tam těch 10,6V
info zde:http://joskapilot.webnode.cz/tiskarna/
Ale jednoduší bude počkat na desku co doufám brzy bude přímo zde k mání od Sakula :-)
Naposledy upravil Joskapilot dne úte 09. led 2018 19:14:50, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod ecompx » sob 06. led 2018 0:32:41

Díky všem za odpovědi.Myslel jsem si to ale tajně doufal že je tam rezerva a stačilo by upravit firmwer.
Uživatelský avatar
ecompx
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 05. led 2018 20:39:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 06. led 2018 0:41:21

Nevím jak ten HotEnd (asi by šel), ale zbytek je klidně použitelný.
K tomu ventilátoru řízenému teplotou. Máš na mysli normálně chlazení HotEndu? Tak co vím a jakou mám zkušenost je třeba co nejvíce chladit, takže mi nepřijde jako dobrý nápad tam snímat teplotu a podle toho řídit výkon ventilátoru.
Nicméně možné to je (proveditelné) a ve firmware Repetier je tam pro to přímo funkce teplotně ovládaného ventilátoru.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 06. led 2018 0:46:03

ecompx píše:Díky všem za odpovědi.Myslel jsem si to ale tajně doufal že je tam rezerva a stačilo by upravit firmwer.


Tak co jsem měl stavebnici Rebela II já (od Zahradníka), tak tam je to na milimetry (a ještě tak blbě, že to v krajních pozicích osy Y musí držet motor jinak se to po odbrzdění skoro o 10mm vrátí jak už to je na krev). Proto jsem u této konstrukce všude přidával minimálně 10mm a v ose Z ještě víc.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » ned 07. led 2018 16:51:35

Ahoj
Tak jsem začal tisknout díly a koukám že horní držák Z vodící tyčky je nějak špatně (zakladní stl ) má jen oko pro tyč pr.8mm ,ale nemá oko pro podepření trapézáku.

Taky jsem našel tuto verzy Rebel 2.c a má tam zdvojené koncáky na Z osu, je to vůbec možné nastavit ve firmwaru, když se krokáče stejně ovládají jendím driverem ? Já to zatím řeším ryskou na pružních spojkách a když se to rozběhne tak to před tiskem srovnám ručně.(problém zatím vzniká pouze při vypnutí , když se nedokončí tisk z nějakých důvodů a pak se to vypne bez zadání g-code pro vypnutí motorů)
http://lubos71.rajce.idnes.cz/Rebel_II.c/#IMG_0489.jpg

Nevíš kde sehnat zdrojové výkresy jednotlivých dílů , tak abych je mohl překreslit , ten STL formát je pro mne bohužel k ničemu.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 07. led 2018 17:42:16

Takže v základních dílech je přesně ten držák tyčí co popisuješ. Je to i oficiální díl. Ve složce Alternetivní najdeš i moji verzi Drzak_tyce_Z_leva_v1.0.stl a Drzak_tyce_Z_prava_v1.0.stl. Nicméně nemám tuto verzi ještě otestovanou, zda bude sedět (měla by, ale nemůžu se za to zaručit). Bohužel z důvodu optimálního tisku nejde to ložisko dát z vrchu, tak uvidím jak to bude držet, jestli se nebude muset dělat nějaké lepší ukotvení.
Zdrojové výkresy je možno nejspíš sehnat na fóru http://www.rebelove.org/portal.php

A ještě k těm 2ma koncákům pro osu Z. Nevím nikdy jsem to nebádal, ale jistě je to možné pokud jsou oba motory na svých driverech. Ale to mě osobně nepřijde jako moc dobrý nápad. Taktéž jsem neměl nikdy problém s tím, že by se oba motory nějak rozcházely. Díky tomu, že jsou na stejném driveru a oba motory jsou stejné musí dělat přesně to samé oba za každé situace. Pokud ne bude někde problém (motor?, driver?).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 838
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod ecompx » pon 08. led 2018 1:25:05

Sakul píše:A ještě k těm 2ma koncákům pro osu Z. Nevím nikdy jsem to nebádal, ale jistě je to možné pokud jsou oba motory na svých driverech. Ale to mě osobně nepřijde jako moc dobrý nápad. Taktéž jsem neměl nikdy problém s tím, že by se oba motory nějak rozcházely. Díky tomu, že jsou na stejném driveru a oba motory jsou stejné musí dělat přesně to samé oba za každé situace. Pokud ne bude někde problém (motor?, driver?).

Zeptám se možná blbě, proč je špatně mít motory na svých driverech? Nějak se to rozchází?
Uživatelský avatar
ecompx
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 05. led 2018 20:39:23

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník