Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » pon 25. úno 2019 16:41:16

To: Sakul
Tady jsou ty soubory na titan, je to tam i v DSM, tak můžeš upravit. Já tam mám ještě takovou nadstavbu na konektor, protože mám celý vozík připojený přes konektor. Jinak na tiskárně jsou použitý všechny kabely co používají modeláři. Jsou složený s hodně vlásků a mají silikonovou izolaci, tak by neměli tak rychle odejít v ohybu. Použil jsem různé průřezy dle zatížení. Jo a vozík HB mám propojený kabelovým řetězem. Jinak kabely mám všude v tom vozíku na extruder schovaný, je tam otvor dolů na termistor a tělísko, to ale uvidíš až se to otevře v tom DSM.
Jinak mám za sebou tisk cca 8 hodin a dopadlo to obstojně viz foto. Jak už jsem psal, je to tisk PETu PM, transparentní zelená, bez pavučinek, prostě super.
Přílohy
Držák_Titan_Aero_REBEL II.rar
Soubory STL, DSM...
(6.64 MiB) 75 krát
IMG_2695.JPG
Držák konektoru a připojení....
IMG_2694.JPG
Test tisku...
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 25. úno 2019 17:58:22

Dík za ty STL. Právě jsem objednal TITAN AERO, takže si to osadím na tiskárnu co mám zrovna rozdělanou.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » úte 26. úno 2019 17:22:58

Ještě jsem zapomenul na ofuk. Jde použít třeba tento:
https://www.thingiverse.com/thing:3327931
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » úte 26. úno 2019 22:12:14

Pěkný extruder. Na bangu jsem viděl jen hliníkový odlitek co převodovka a ventilátor?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » úte 26. úno 2019 22:23:05

Je to extruder a hotend v jednom. Nepoužívám čínské kopie, ale originál od E3D, stojí ale ranec: https://www.vsepro3dtisk.cz/p/titan-aero-1-75mm-12v
Výhoda je, že to tiskne spolehlivě, sežere to všechno a neřeším nějaké ucpávání trysek atd. Mám vyzkoušený i FLEXFILL a tiskne nádherně. Mám už osazené celkem tři. ;)
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Aznoh » stř 27. úno 2019 5:58:24

Zdravím kolegové. Sleduji stavbu v povzdálí. Jsem strojař a tiskárnu bych po technické stránce sestavíl, ale co se týká počítače, SW atd.to je pro mě Španělska vesnice a s tím abych to oživil bych si neporadil. Proto jsem tiskárnu koupil již sestavenou a odzkoušenou.

V 3D tisku jsem krátce a tiskárnu jsem koupil od kolegy Sakula - Rebel 2. Sakul mě upozornil, že u hlavy tiskárny jak neustále jezdí dochází časem k praskání kabelu.

Zaujal mě příspěvek na této stránce nahoře.
Chtěl bych se optat na ten kabelový řetěz.
To je nějaký speciální konstrukce? Myslím tím rozměry řetězu? Nebyla by fotka?
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 22
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » stř 27. úno 2019 17:00:09

kabelový řetěz je jen k vyhřívané podložce, nechtěl jsem, aby tam kabely jen tak plandaly.
Přílohy
IMG_2702.JPG
IMG_2701.JPG
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 01. bře 2019 20:21:02

Ahoj tak jsem vyměnil desku pod stolkem za 4 plech seřídil a konečně se mi podařil nějaký první tisk. Vytisknul jsem kalibrační kostičku
xyzCalibration_cube.stl
(6.72 KiB) 52 krát
staženou z internetu takže nevím jestli byly rozměry správné ale měla by mít klasických 20x20x20 mm.Ale proč tu píšu tisk by to chtělo nějak poladit tak jsem tu opět pro radu zkušenějších.Tisk dopadl tak že kostička je vyšší než širší má rozměry Y 16,3 mm X 16,3 mm Z 20,7 mm asi by to chtělo nějak upravit kroky motoru a teď jak a v jakém poměru.ObrázekObrázekObrázek Tiskl jsem PLA tiskový profil p.Zahradnik z balíku "dokumentace k tiskárně" tryska 0,4 1. 3 vrstvy na 240 stupňů a zbytek 235 stupňů asi by to chtělo kapku ubrat.Potom ta poslední vrstva na ose z je nějaká rozpatlaná což mne dost mrzí.Jinak netušil jsem kolik chyb odhalí zoom fotoaparátu kostka na oční pohled má strukturu docela slušnou :D na úplně první tisk nově sestavené tiskárny.Taky se pochlubím svým výtvorem.ObrázekObrázekObrázek ještě mám na tom v plánu udělat nějaké kosmetické úpravy kabeláž a zakrytování.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 01. bře 2019 20:52:20

Podle fotek mi přijde, že to dává moc plastu, proto je ta vrchní vrstva taková rozpatlaná. Také teplota je až možná moc vysoká na PLA. Většinou stačí 200-220°C
Jinak co se týká rozměru je vždy dobré tisknout něco co má přesně danou velikost, klidně si navrhnout kostku těch 20x20x20mm, aby byla jistota jaký je správný rozměr.
To jak dopočítat korekci pokud je osa trochu ujetá najdeš v jednom tématu zde. Mám pocit že se menoval Když tiskárna tiskne špatný rozměr.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Aznoh » pát 01. bře 2019 20:55:01

schusterj - děkuji za fotky toho řetězu na kabely.
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 22
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » úte 05. bře 2019 23:48:35

Sakule zdravím tak jsem to trošku poladil a dopočítal korekce podle toho jak jsi mi poradil a už to vypadá celkem k světu.ObrázekObrázekObrázek
Zkoušel jsem tisknout i ABS(hnědá kostka) je to pěknej prevít nechtělo mi to vůbec držet na podložce ale vyzrál jsem naněj duvilaxem rozdělal jsem ho s vodou 1:1 a natřel na sklo štětečkem a nechal zaschnout a je to paráda. Nevím jak drží ABS džusík ale to drželo pěkně ani po vychladnutí se to nechtělo moc pustit ale když se tomu mírně pomuže tak jde hezky.
Chtěl jsem se zeptat jaká muže být největší vzdalovanost podpor pro přemostění a by se to moc neprohlo? Chtěl bnych si vytisknout kryt na kabeláž zdroje jako máš ty a je tam třeba díru pro tu zásuvku s vypínačem.Jinak jsi měl pravdu s těma teplotama že když se to dá do G-kodu tak to bude fungovat jinak jsem si to v repetieru přednastavil na 295 stupňů a při nahřívani před tiskem to reguluju ručně.
Zkoušel jsi tisknout PETG?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » stř 06. bře 2019 0:03:18

Ano PETg tisknu.
Ty mosty jsou celkem vpohodě. Na té krytce zdroje není problém. Mám tam max propad cca 0,5mm. Když je dobře seřízený tisk mostu je skoro jedno jak je dlouhý neb se krásně vypne. Problém je jen s PETg, tam jdou mosty dost špatně.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » ned 10. bře 2019 20:03:30

ahoj, měl bych další zákeřný dotaz. Necháváte filament v tiskárně, když netisknete? Nebo po dokončení tisku filament vysunete a případně očistíte trysku atd.
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. bře 2019 20:25:19

Filament vyndávám jen pokud ho měním nebo dojde. Klidně ho tam mám i měsíc, kdy tiskárna netiskne.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » sob 18. kvě 2019 14:47:48

Zdravim mam dotaz, pri vymene driveru a jejich nastavovani napeti jsem si bohuzel skrtl o sousedni vystup vedle zeme. Shorel mi svab na cinske procesorove desce vedle mikro usb, ma tri a jeden sirsi vyvod. Dal jsem jinou desku, ale nesviti mi dysplej na ovladani, jenom kdyz to pripojim k PC. Motory trochu drnci. Hlavni deska je Ramps-S. Napeti na drivery mi to ukazuje, vsechny 4 vystupy to z PC spina. Dalsi cinskou desku s procesorem na vyzkouseni nemam. Mozna jestli to sebou nevzalo z Ramps-S ten DC menic, nevim. Jde to nejak promerit? Ma vliv na provoz dyspleje? Diky za kazdou napovedu.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 18. kvě 2019 16:01:28

To co ti shořelo vedle USB je 7805 stabilizátor. Pokud ten shoří v 90% případů sebou veme i procesor, takže procesorová deska Arduino MEGA je na vyhození. Současně to sebou veme všechna zařízení na 5V a to je i ten displej. Většinou to však displej nezničí.
Na desce Ramps-S není nic co by v důsledku této závady odešlo. Ramps-S je v tomto ohledu hodně odolný. Může na něm odejít stabilizátor ( DC/DC měnič) na 12V, pokud je zapojen a je nastaveno napájení Arduina přes tento měnič. To však není při napájecím napětí 12V. Pokud však používáš 24V mohlo k závadě dojít. Nicméně měnič od Traco je chráněn všemi myslitelnými ochranami, takže se mi ho ještě nikdy nepovedlo odpálit.
V tuto chvíli nezbývá než si vzít schémata a měřit co je kde špatně, že ti jde displej jen pokud je připojeno napájení do USB.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Aznoh » sob 18. kvě 2019 16:59:10

Podle toho co píše kolega Oscar a upřesňuje Sakul to je na výměnu celé desky.? Pochopil jsem to dobře?
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 22
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » sob 18. kvě 2019 18:25:33

Ted moc nemam cas hledat co kde odeslo a proto se ptam Sakula mas hotovou desku Raps-S na prodej a k tomu i tu procesorovou desku Arduino MEGA? Na A. Mega, bych musel cekat zhruba mesic nez mi prijde z Ciny. Diky. A tuhle stavajici Ramps-S zkusim s novym A. Mega az jich budu mit vic. Ted jsem se jeste v navodu na R-S docetl, ze je treba zmenit jumper spojky na krokovani. Zkousel jsem tam drivery A4988. Pohnojil jsem stim taky neco co mohlo odejit? Mel jsem tam predtim DRV8825.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 18. kvě 2019 19:27:31

Mám tady 2 otestované desky Ramps-S. Přičemž jedna je čistě na 12V, druhá je přepínatelná 12/24V.
Arduino MEGA mám už jen varianty s WIFI viz ZDE.

Změna mikrokrokování (jumpery S1-S3) nemá na Ramps-S žádný vliv. Jediné k čemu dojde je že nebude sedět rozměr tisku.

Kdyžtak mi napiš na mail a dohodnem se.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 19. kvě 2019 13:29:39

O Ramps-S 12/24V urcite zajem mam.
Ted jsem trochu meril na Ramps-S, ale asi na nem nemam napeti 5V. Pokud to pripojim k AM a na PC tak tam je.
Holy R-S bez AM a PC, tak nemam napeti 5V. Nenamerim ho treba na JP19, nebo na JP14 na pinu 3.
Otazka kde vznika pro R-S napeti 5V? Nemohu to ze schematu moc vydedukovat, kde zacit s proverovanim.
Diky za radu.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 19. kvě 2019 13:47:34

Ramps-S stejně jako i klasický Ramps nemá zdroj napětí 5V. Toto napětí si bere z desky Arduino MEGA.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1050
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron