Stránka 3 z 3

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: sob 29. říj 2016 21:16:29
od Sakul
Tak se mi dnes konečně podařilo namontovat to osvětlení na tiskárnu a je to paráda. Ještě musím vyřešit nějak jeho zapínání, pač to nechci souběžně s tiskárnou, ale samostatně. Navíc potřebuju zapínat ještě ten přídavný větrák na motor extruderu, takže si tam asi udělám nějaký panýlek se dvěma vypínačema.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: ned 30. říj 2016 6:54:23
od Chroust
No paráda, jak to svítí a aspoň jsem konečně i já trochu přispěl nějakým drobným vylepšením Rebela. Koukám, že máte tři větráky, jak píšete. To se Vám tak ten motor extruderu tak hřeje ? U mě je zatím v pohodě a mám myslím na něm (na všech) nastaveno přes trimr 0,5V. Koukal jsem i na jiná fóra, kde popisujete různé účelné věci, jak a co a musím konstatovat, že jste v tomto oboru borec a vážím si toho, že touto cestou a hlavně pomocí mohu s Vámi komunikovat. Už jsem se setkal s různými dopisovateli, ale nakonec jsem to vzdal, protože jsem jim moc nerozuměl a vy to popisujete velmi dobře a hlavně pro nás laiky. Máte pěkné logo na GLCD a stejnou barvu Rebela, to je fajn. :)

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: ned 30. říj 2016 9:16:50
od Sakul
Chroust píše:To se Vám tak ten motor extruderu tak hřeje ? U mě je zatím v pohodě a mám myslím na něm (na všech) nastaveno přes trimr 0,5V.


No právě že se mi hřejou všechny motory, kromě těch dvou Ztových (ty moc nejezdí). Nevím proč, proud mám nastaven také na 0,5V na driverech. Rozhodně tak po půl hodině tisku už na nich neudržím ruku ani náhodou. A jak jsem popisoval ve videu, pokud tisknu z PLA déle jak tu půl hodinu, tak po dokončení tisku je motor extuderu a jeho hřídel tak rozpálená, že se struna PLA na podávací ozubeném kolečku tak nahřeje, až ji to rozmáčkne a pak při dalším tisku to ucpe trysku. Ptal jsem se na to pana Zahradníka, který doporučil snížit proud motoru na 0,4V (0,8A), ale nějak jsem se k tomu nedostal neb jsem už delší čas z PLA netiskl. U jiných materiálů to problém není. I když mi teda přijde, že ty motory hřejí až moc.

Jinak včera jsem koukal zase do firmwaru, protože jsem poslední dobou začal používat funkci vzdáleného nahrávání projektů (G kódů) do SD karty přímo přes Repetier, abych furt nemusel vytahovat SD s tiskárny, cpát to do čtečky u PC, nahrát program a zase zpátky do tiskárny. Celej problém je v tom, že to nahrání trvá strašně dlouho, takže chci zkusit zvýšit rychlost komunikace tiskárny s PC z 115200bps na 230400bps. Takhle by se to snad mělo stíhat nahrát v polovičním čase, tak uvidíme. Možná z toho vymačkám ještě větší rychlost.
Holt pořád je co zlepšovat a ladit.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: čtv 22. pro 2016 15:56:19
od Chroust
PF-2017 Chroustíci.jpg

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 19:32:53
od yakuzad
Dotaz na Sakula :

Ahoj , mam na tebe prosbu ohledne FW, nezkousel jsi verzi Marlin 1.1.6 ? Chtel bych ji zkusit ale nejak nemuzu nastudovat kde a co vsechno je treba zmenit aby to bylo na Rebel 2 .
Pokud ve zdrojacich - Configuration a Configuration_adv prepisi hodnoty ktere nini pouzivam ve stavajicim FW (ktery je od tebe a slape paradne :D ) tak by to mnelo byt ok ne ?
Zdrojove kody stahnu z GitHub , prepisi, zkompiluji a nahraji do tiskárny?

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 19:34:19
od yakuzad
post odpověďi od Sakul


Ahoj,
Merlina 1.1.6 jsem nezkoušel neb nyní používám výhradně Repetier. Nicméně ano postup co jsi nastínil je správný. Podstatné je mít v Arduino IDE nainstalovány všechny potřebné knihovny, aby šel projekt zkompilovat a určitě si pohlídat, zda nedělali nějaké změny oproti staré verzi. Pak můžeš postupovat přesně podle mého návodu pro kompilaci a nastavení firmware Marlin na YouToube.

Nicméně chci upozornit na jeden fakt. Pokud ti nyní tiskárna funguje dobře nemá smysl měnit firmware jen proto, že je novější verze. To většinou končí mrtvou tiskárnou.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 19:37:35
od yakuzad
Děkuji ti za radu, s tiskem žádný problém není, tak asi zůstanu u té verze kterou mám od tebe a na které dodnes jedu .
Jen jsem chtěl vyzkoušet jeslti by byl třeba rozdíl v tisku s novým FW, přesnost , přejezdy atd.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 20:12:22
od Sakul
Firnware nemá vliv na přesnost tiskárny. To ovlivňuje z největší části mechanika a poté konfigurační hodnoty firmware.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: čtv 09. lis 2017 21:00:16
od yakuzad
Mohu poprosit co přesně má tohle na starost ?

// Motor Current setting (Only functional when motor driver current ref pins are connected to a digital trimpot on supported boards)
#define DIGIPOT_MOTOR_CURRENT {135,135,135,135,135} // Values 0-255 (RAMBO 135 = ~0.75A, 185 = ~1A)

je to v souboru Configuration_adv , v mojí staré verzi FW je tento řádek povolený ale v nové 1.1.6. verzi je to zakázáno // (porovnával jsem to i s configem který je ke stažení na rebelove.org a tam je to taky zakázáno ).

mám Driver DRV8825 na každý motor, je tento řádek určen právě pro to jaký driver tam je ?

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: čtv 09. lis 2017 22:12:18
od Sakul
Podle mě bez toho, abych to nějak studoval je to elektronické nastavování proudu driverů přímo z firmware. Toto používají desky Rambo s integrovanými drivery. Pro desku ramps a jiné je to nepoužitelné neb tam není napojení driveru a ani nejsou definované piny pro ovládání. Navíc je to zcela zbytečná funkce. Podle mě to používají jen tiskárny od Průši s deskami Rambo.

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: čtv 09. lis 2017 22:23:25
od yakuzad
Dobře děkuju ti tak to nechám zakázané jak to je .

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: sob 23. pro 2017 23:04:52
od LukyKH
Ahoj,
mám váš firmware na tiskárnu rebel II, ale nemůžu v menu tiskárna najít výměnu filamentu při tisku. Tuto funkci potřebuji, jelikož manuálně měním barvu tisku. Nevíte jak nastavit firmware tak, aby byla tato funkce přístupná. Původně tyto funkce u zahradníka byla. Vím že existuje program na automatickou výměnu, ale já to bohužel potřebuju měnit ručně.

Děkuji za odpověď

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

PříspěvekNapsal: sob 23. pro 2017 23:36:33
od Sakul
Osobně jsem tuto funkci do nedávna nikdy nepoužil. Takže jsem ji na mých verzích Marlinu nikdy netestoval.
V současnosti se již firmwarem Marlin prakticky nezabývám a jedu výhradně na Repetieru, kde tato funkce je a funguje (nedávno jsem otestoval).
Firmware Repetier pro tiskárnu Rebel II je možno stáhnout v tomto tématu