Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » ned 02. dub 2017 12:54:07

Je to až s neuvěřením, ale teprve nedávno jsem zjistil, že mi tiskárna Rebel II tiskne špatnou velikost. Veškeré výtisky jsou menší. Většinou jsem neměl potřebu to nějak přeměřovat, takže jsem si toho prostě nevšiml. Jenže nedávno jsem tiskl objekt, který měl velikost 100x100mm a potřeboval jsem, aby pasoval na věc, která měla také velikost 100x100mm. Po vytištění jsem však zjistil, že můj výtisk je o 1mm menší. A to je trochu problém. Jak tedy tuto situaci vyřešit?
Nebudu se zde rozepisovat o tom, že by tiskárna měla ve firmware špatně nastavené krokování na použitý hardware. To má moje tiskárna správně. Jenže problém je v tom, že je z čínských komponent a ty jsou sice brutálně levné, ale na druhé straně jak se zdá i brutálně nepřesné. Používám řemen T2,5mm a řemenice s 16ti zuby (osa X a Y), To nám po výpočtu pro driver s 32 mikrokroky dává 160 kroků/mm. Takže máme několik možností jak to řešit. Správné řešení by bylo přepočítat krokování na stávající stav. Pokud tedy víme, že výtisk má místo 100mm jen 99 je to vcelku jednoduchý výpočet:
100x160/99=161,61. Takže potřebujeme přidat 1,6 kroku na mm, to však nelze a tak jsem nastavil 2. Čili 162kroků/mm. A najednou je výsledný výtisk správné velikosti (samozřejmě v rámci tolerancí 3D tiskárny).
Druhá metoda by byla objekt před tiskem o 1% zvětšit, ale kdo si má pamatovat, že to má pokaždé zvětšovat.
No a největší hardcore je rovnou navrhnout objekt, kde bude chyba tiskárny započítána. To jsem dosud v podstatě nevědomky dělal.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s touto problematikou?
V příloze přikládám projekt mého testovacího objektu
Přílohy
Testovací kostka 100x100x10mm.zip
Testovací objekt 100x100x10mm. Otvory jsou 30x30mm
(890 bajtů) 40 krát
2017-04-02 12.47.13.jpg
Rozdíl je viditelný pouhým okem
2017-04-02 12.48.38.jpg
Rozdíl je viditelný pouhým okem
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 14:41:59

Ahoj mám problém s nastavením hodnot v EEPROM. Nejde mi uložit změna.
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 14:51:32

Takže verze firmware se zjistí při spuštění tiskárny (mělo by se zobrazit na displeji) nebo se to dá vyčíst přes program Repetier HOST viz ukázka dole.
Nabídka: Tiskárna / Informace o tiskárně
Přílohy
2017-04-14 (1).png
Info o verzi firmware.
2017-04-14 (1).png (5 KiB) Zobrazeno 3205 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 14:57:36

na mé tiskárně mám Firmware Marlin
ani v programu Repetier ani přímo přes nastavení na displeji se hodnoty neuloží, po vypnutí tiskárny se nastaví původní hodnoty
Přílohy
verze.jpg
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 15:21:27



Takže jsem si kvůli tomu nainstaloval na testovací elektroniku Firmware Marlin 1.0.2 ve kterém jsem vypnul podporu EEPROM. V Repetier Hostu se mi obsah EEPROM načte a můžu ho zeditovat a uložit. Nicméně po restartu se vrátí původní hodnoty. Pokud následně ve firmware povolím podporu EEPROM lze hodnoty editovat a po restartu se již načítají zeditované hodnoty.
Takže dle mého je problém v tom, že tvůj firmware má vypnutou podporu EEPROM. V tuto chvíli mohu pouze doporučit stáhnout aktuální konfiguraci tiskárny (opsat si hodnoty z EEPROM viz výpis na obrázku níže) a nahrát některý firmware, který podporuje EEPROM. Před tímto krokem je však nutné se ubezpečit, že daný firmware je správně nakonfigurován pro tvůj hardware.
Přílohy
2017-04-14 (2).png
Konfigurace tiskárny v EEPROM
2017-04-14 (2).png (12.86 KiB) Zobrazeno 3201 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 15:33:55

ano, přesně tak se mi to chová, jak jsi popsal. takže mám vypnutou podporu EEPROM.
Když jsem zkoušel nahrát nový Firmware podle jednoho z tvých návodu, nešlo mi to. Není třeba možnost nějakým způsobem načíst můj firmware a jen ho upravit???.
Asi nejjednodušší bude, že pokud budu tisknout nějaký objekt, který má mít přesné hodnoty, tak u hodnoty, která mi nejde změnit (v mém případě osa X) dát násobek v procentech, abych se na požadovanou hodnotu dostal.
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 15:55:40

Pokud nemáš zdrojové kódy tvého firmware, nelze ho z procesoru stáhnout a jednoduše zeditovat (teda de to, ale je to skoro nereálné pro běžného smrtelníka).
Takže je potřeba vyjít z nějakého dostupného firmware, ten upravit pro hardware tvé tiskárny, zkompilovat ho a nahrát do tiskárny. O konfiguraci firmware Marlin a Repetier jsem dělal instruktážní videa.
Další možnost je použít již zkompilovaný firmware a nahrát ho přes program XLoader do tiskárny a potřebné hodnoty tam donastavit přes Repetier Host v nastavení EEPROM. Zde, ale musí být firmware kompatibilní s tvým hardwarem. Nevím jaká máš hardware (deska procesoru, displej a tak), takže nemohu říci zda je kompatibilní moje verze firmware, jež jsou ke stažení zde ve fóru.
Všechny mé firmware jsou kompatibilní s touto konfigurací hardware: viewtopic.php?p=1643#p1643
Přičemž některé parametry (mechanické) se dají dodatečně upravit.

A ano je i řešení v dané ose model procentuálně upravit, tak aby výsledek měl správnou velikost. Je to však celkem nepraktické.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 16:02:55

Kde zjistím jaký mám hardware (desku mam 2560) a procesor zjistím kde????
Displej mám 4 řadkový
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 16:09:08

No procesor máš MEGA2560, to maj všechny. Deska je ta co mám taky, u které jsem nerozchodil z nějakého důvodu novější verzi Firmware. Ze srandy to můžu zkusit poladit. Ale Marlina fakt ne. Zkusím to na Repetier firmware. Jinak tvoje deska je asi TATO je tam i ke stažení firmware co s touto deskou chodí.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 16:46:01

tak až to zkusíš, tak dej vědět, já to pak taky zkusím. když jsem to ale zkoušel naposledy, tak jsem měl problém s překročením 'nějakého' času a nenahrál se nový firmware
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 17:16:54

Tak jsem to otestoval. Bohužel musím říct, že tadle deska je fakt za trest a to ve spojení s tím displejem. Je to nějaký kvalitní atip. Takže jediný co jsem na té desce s tím displejem 2004 rozchodil, je ta stará verze Marlina a jak se ukázalo je to tak stará verze, že nemá vůbec podporu EEPROM (nebo jsem ji tam nenašel).
Takže jedině všechno pěkně nastavit v konfiguraci toho firmware, aby nebylo třeba měnit hodnoty. Pak to asi půjde.
Takže firmware si můžeš stáhnout ZDE. Pro kompilaci je potřeba Arduino IDE 1.0.6 (žádné jiné, přesně toto). Podle návodu si ten firmware musíš nakonfigurovat na tvoji tiskárnu a pak to nahrát do desky (tiskárny).
Důležité je si zapnout podporu tvého displeje na řádku 554:
Kód: Vybrat vše
// The RepRapDiscount Smart Controller (white PCB)
// http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Smart_Controller
#define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER

další důležitá nastavení pro danou desku GT2560 jsou popsána přímo na Wiki

PS: Doufám, že tvoje deska displeje je bílá a není červená.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 17:31:32

Tak oprava. EEPROM tam je a je defaultně vypnutá. Nějak jsem ji přehlédl. je to řádek 521:
Kód: Vybrat vše
//define this to enable EEPROM support
//#define EEPROM_SETTINGS


Protože tudle desku s tím displejem mám taky, až bude někdy nálada skusím nakonfigurovat tento firmware na tiskárnu Rebel II.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 17:40:51

vypnutá?? takže mi to nepůjde?? nebo to jde při instalaci přepnout??
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Douby » pát 14. dub 2017 17:58:46

já mám displej z druhý strany zelený. Dnes to už dělat nebudu, ráno brzo vstávám a celý víkend mám pracovní, takže až bude čas a hlavně nálada ;) .
děkuji za pomoc
Uživatelský avatar
Douby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: pát 14. dub 2017 14:34:56

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 19:03:53

Takže info k elektronice GT2560 a předpřipravený firmware je k nalezení v tomto tématu: viewtopic.php?p=1804#p1804

Proto poprosím všechny dotazy na tuto desku a firmware do výše uvedeného tématu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

RE: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Leessov » sob 22. črc 2017 17:06:08

prosím vás skladám doma tlačiareň už by mala fungovať
ale neviem nastaviť aj cez video návod firmware

Problém mam že keď som dal tlačiť kocku 1cm*1cm+1cm

tak vytlačilo velke len 5mm

Toto sú Hlavne súčiastky
Bore-5mm2GT-GT2
8mm šrobovacia tič
Mega 2560 R3 + 1pcs RAMPS 1.4

aj https://www.repetier.com/firmware/v091/index.php tuto stránku poznám a po 13 hodinách neviem prečo nepohybuje po milimetri ale po polke a šrobove tiče ešte viac nech menim akekolvek hodnoti

Prosim naozaj o pomoc
Uživatelský avatar
Leessov
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 29. led 2017 21:03:55

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Sakul » sob 22. črc 2017 17:38:35

Leessov píše:prosím vás skladám doma tlačiareň už by mala fungovať
ale neviem nastaviť aj cez video návod firmware

Prosim naozaj o pomoc


Bohužel je to málo informací pro výpočty všech hodnot. Je třeba toto:
OSA X - Použité řemenice (řemen)
OSA Y - Použité řemenice (řemen)
OSA Z - Stoupání závitové tyče
Extruder - Průměr zubatice (podávacího kolečka)
Drivery - Jaké je nastaveno mikrokrokování pro drivery.

Z těchto hodnot bude možné vypočítat krokování na mm a tím zadat správné hodnoty.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Když tiskárna tiskne špatný rozměr

Příspěvekod Leessov » pon 24. črc 2017 21:47:34

NO neviem čo sa stalo doska mi normálne zblkla tak to odskušam o 2 tiždne


cez Repetier-Host ten eeprom videl som to na videu
no neviem najisť gde sa to da nastavit v Arduino
v ktorej zložke to je si už dolistujem

Ale dakujem už sa uberam spravnim smerom aby som ozaj
prekopal celi Repetier-Firmware
Uživatelský avatar
Leessov
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 29. led 2017 21:03:55


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron