Generování dat pro CNC frézku

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pát 15. zář 2017 15:35:27

V tomto tématu se zabývám generováním dat pro obráběcí CNC stroje. Tentokráte se zaměřením na návrhový systém Eagle a program Cut2D.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod krevetky » ned 03. úno 2019 11:13:05

Zdravím.
Dá se nějak v PCB-GCODE nastavit, aby ořez celé desky (mill) jel po vrstvách třeba 0,3mm a ne celý najednou?
Je nějaký způsob, jak to nastavit? Popřípadě nějaký způsob, jak to udělat?
Uživatelský avatar
krevetky
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 09. kvě 2018 17:05:10

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 12:10:40

Bohužel se domnívám, že to PCB-Gcode neumí. Nicméně není důvod to jet vícekrát. Pokud to tvůj stroj nezvládá stačí snížit rychlost, tak aby to zvládal.
Jinak díky tomu, že kód pro ořez je celkem jednoduchý jde ho rozkopírovat s upravenou výškou frézování.

Zde je původní G-code pro jeden průběh:
Kód: Vybrat vše
(Z Axis Settings)
(  High     Up        Down     Drill)
(5.0000     1.5400     -0.2000    -3.0000 )
G21
(Absolute Coordinates)
G90
S15000
G00 Z5.0000 
G00 X0.0000  Y0.0000 
M03
G04 P3.000000
G00 Z1.5400 
G00 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-2.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700
G00 Z5.0000 
M05
M02


A Zde upraven pro dva průběhy:
Kód: Vybrat vše
(Z Axis Settings)
(  High     Up        Down     Drill)
(5.0000     1.5400     -0.2000    -3.0000 )
G21
(Absolute Coordinates)
G90
S15000
G00 Z5.0000 
G00 X0.0000  Y0.0000 
M03
G04 P3.000000
G00 Z1.5400 
G00 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-1.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-2.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700 
G00 Z5.0000 
M05
M02
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 03. úno 2019 13:21:50

Zdravím , mohl bych se přimluvit za případné zveřejnění samostatného videa, které by se zabývalo jen použitím příslušných vrtacích dat z programu Eagle při výrobě DPS v domácích podmínkách. Na fóru jsem našel video staršího data (jen ukázka usazení a vrtání) a mám dojem , že jsem něco podobného našel i v nějakém delším videu ale teď né a né si vzpomenout kterém to bylo a v kterém času videa to bylo.

Děkuji za odpověď v reakci na tento výše uvedený text a jdu studovat. Případně posuďte jestli jako admin tento příspěvek nesmáznete.
Naposledy upravil ulitej dne ned 03. úno 2019 13:48:34, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 13:35:46

V úvodním příspěvku je video, kde je vše řečeno.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod krevetky » ned 03. úno 2019 14:15:58

S vrtáním až tak problém není. Akorát mi to dělá vždy to, že když po odvrtání prvních děr najede vřeteno do místa pro výměnu vrtáku za větší, tak to musím hlídat a vždy to pauznout, jinak proces pokračuje dál s původním nástrojem. určitě by šlo zase nějak upravit gcode, ale v tolika řádcích se člověk ztrácí.
Jinak děkuji moc za ukázku gcode. Určitě pomůže ;)
Uživatelský avatar
krevetky
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 09. kvě 2018 17:05:10

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 14:30:41

To je přesně ten problém, že GRBL firmware nezná všechny G-Code a dost jich prostě ignoruje. Třeba Mach to zná, ale mám pocit, že je nutné povolit výměnu nástroje v nastavení jinak to ignoruje také.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 03. úno 2019 15:57:22

Na základě komunikace s adminem (Sakul), když jsem začínal se seznamovat s FW GBRL a vždy se mi zastavil nástroj po určitém vykonaném pohybu jsem musel znova "ručně pustit" další část dat. Takže jsem musel smáznout všechny řádky s tímto příkazem "M3 M8" a simulace průchodu vřetena provede celou trasu. Takže nešlo by vložit na místo dat tam, kde se vřeteno dostaví na výměnu nástroje.
Omlouvám se za zcela radu typu - pokus omyl.
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 10. úno 2019 18:13:59

Takže opět tady zdravím a přicházím s dotazem , který koresponduje s videm (po cca 33 minutě) ke kterému je zde vedena diskuze. Dotaz se stahuje i ke stavbě malé CNC grafírky o kterém pojednává jiné téma. Podařilo se mi rozchodit popisovaný program CUT2V ovšem ve starší versi V1_100 a tak jsem schopen vygenerovat data která mi komunikují s programem CANDLE.

Můj dotaz je k poslednímu kroku a to uložení dat s příponou *.nc. Pro tuto malou gravírku se mají vybrat tyto?....... AXYZ(mm)(*.nc)

Vypadá to že ano , ale chtěl bych si to ověřit u zkušenějších. No zatím hodně dlouho nebude v mém počítači program MACH3 takže otázka na tyto data je zatím pro mě zbytečná.
Snad jsem to napsal trochu technicky správně pokud né tak to budu muset opět upřesňovat.
Jinak opravdu chválím tu naprosto famozní práci na těch videích prostě bez znalosti angličtiny je člověk opravdu hodně mimo. lada
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 11. úno 2019 9:31:50

Takže já generuji data do souborů G Code (mm) (*.tap) a to jak pro MACH, tak i pro Candle.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » pon 25. úno 2019 18:41:37

Zdravím a bohužel máme s kamarádem takový malý zádrhel s čínskou versí malé gravírky. Píši to po 14 zkoušení takže není to po prvním neúspěšném pokusu. V čím si tedy nevíme rady. V programu Cut2d i v programu Candle se vše jeví jako naprosto bez závad, ale jakmile to začne gravírovat tak se některé písmeno vygravíruje následně druhé je zdeformované a další je vcelku uspokojivé.
Zatím jsem nepřesvědčil kamaráda o tom , že bychom přehráli to co je v dodané ovládací desce - to bude asi ten poslední pokus.
Pokud bych zde mohl poprosit "Sakula" o vygenerování souboru G Code.tap pro jedno slovo " MAN" o velikosti 3,5 mm - Vbit 0,1mm - hloubka 0,2mm tak bychom mohli na tom čínském výtvoru alespoň vyloučit případný špatný výpočet v našem Cut2D.

Když vidím to poslední video tak to gravíruje jak po másle tak proč to nám nejde , ale to si prostě jen stěžuji a doufám , že to nějak dořešíme.
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 25. úno 2019 19:12:35

Ten soubor vygenerovat můžu, ale nezdá se mi ten použitý nástroj Vbit 0,1mm. To je podle mě blbost. Vždy se zadává u Vbitu největší průměr a úhel. Já třeba používám Vbity 2mm s úhlem 45°viz třeba toto: http://www.cncshop.cz/drazkovaci-freza- ... -typ-802-9
Přílohy
Test Vbit-MAN.zip
zde komplet projekt.
(18.68 KiB) 14 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » pon 25. úno 2019 19:21:09

Dík nečekal jsem takovou rychlou odezvu , V bit stopka 3,175 nebo jak to je . šířka bitu na špičce 0,1mm to je asi to co potřebuje hlavně Cut2D pro generování dat a když vezmu hloubku "zanoření bitu" tak je asi jedno jaký úhel (nebo si to bláhově myslím a je to chyba) jen nevím pro výpočet jestli se má zadávat engravire,
No prostě je to taková alchymie tak si říkám , že zkusit jedno slovo dle dat od tebe by nás mohlo třeba posunout dopředu.
Zatím kolega nezjištoval jestli tam je FW 09 nebo 1.1 jak si se zmiňoval ve videu.

Stáhnuto mockrát díky , ale pokus bude až kolega v Příbrami se k tomu dostane , dám každopádně vědět ještě jednou dík za čas a ochotu.
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 25. úno 2019 19:53:41

Právě že Cut2D nepotřebuje vědět jaká je špička nástroje, ale parametry nástroje. Zbytek si právě dopočítá. Takže se zásadně zadávají komplet parametry což u V bitu je max průměr řezné části nástroje, což tedy nemusí souhlasit se stopkou 3,175, ale i může. No a poté úhel. Toto je minimum co se musí zadat, aby mohl s daným nástrojem program pracovat a správně generovat frézovací data. Protože on pracuje i s tím úhlem a pokud ho nezadáš nebo zadáš nesprávný, bude samozřejmě generovat špatná data, což se může více či méně projevit na obrobku. Samozřejmě pro naprosto dokonalou definici nástroje jsou tam i další parametry, které je dobré vyplnit, ale zrovna u Vbitu to není kritické, ale pro běžné frézy se to vyplnit musí a to je třeba maximální úběr materiálu a maximální hloubka frézování na jeden krok. Je toho tam tedy více včetně otáček a rychlostí, ale ty se dají modifikovat pro konkrétní použití a pro daný nástroj nejsou kritické, ale je dobré tam mít nějaké hodnoty, které je nástroj schopen na daném stroji zvládnout, pokud se třeba zapomene doupravit při návrhu, aby se nezničil. Plno parametrů to počítá samo automaticky, ale vždy je dobré to kontrolovat.

Takže definovat vbit podle špičky je samozřejmě naprosto špatně.
Jinak máš tam komplet projekt, takže můžeš se na to podívat přímo v simulaci v CUT2D a prohlédnout parametry nástroje
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » úte 26. úno 2019 11:58:07

No přesně je to o tom , že se něco jeví a je to jinak.
Vycházel jsem z editace nástroje a tam moje verse Cut2D (bohužel varéz) chce hodnoty Diametrál a Include Angle. Dále je již nastavení jen jak by se nástroj měl pohybovat a jakou rychlostí . No protože jsem si myslel, že ta hloubka gravírování je tak malá a je vidět že vše trochu jinak.
Co by mě ovšem zajímalo tak jak moc se mění výpočet u toho klasického V bitu a nebo bitu Engraving. Nebo lépe řečeno jaký typ bitu by se měl nastavovat při gravírování do toho dvouvrstvého plastu (pokud máš informace).
Píši to bohužel z toho důvodu , že ta má verse Cut2d je taková jak jsem popsal výše a tvůj crv soubor sice otevřu v trail versi , ale nevím jestli jsi tam uložil výpočet - protože nevidím dráhy nástroje jen tvé písmo MAN. Tím pádem asi tam není ani ten nástroj který byl použit při výpočtu.
Jinak dík za info ohledně nákupu bitu - toto jsem vysledoval ve videu , ale je příjemný to mít takhle jednoduchou informaci.
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » úte 26. úno 2019 16:23:25

Takže jsem tady udělal krátké videjko o nastavení Vbitu (co a jak je potřeba nastavit). Mělo by jít o inspiraci jak to funguje s dalším dohledáním info dle potřebných parametrů.
https://uloz.to/!Poe2N3JfyFdp/cut2d-nas ... ner=199213

Jinak to po tobě chce správné hodnoty. U Vbitu Diametr (průměr) a Angle (úhel). Takže tyto je prostě potřeba zadat.
Možná důležitá informace u Vbitu. Hloubka do jaké se má Vbitem frézovat není absolutní, ale program si ji může upravovat v průběhu generování frézovacích dat. Popisuji to ve videu. Takže to že zadáš 0,2mm nemusí být pravda, vše záleží na okolnostech.

Jinak při frézování vždy nastavujeme nástroj, který je schopen vyfrézovat danou úlohu. Čili třeba pro frézování nápisu můžeme použít Vbit, ale i klidně kulovou frézu nebo plochou. Je to jedno, jde jen o to zda to může daná fréza (s daným průměrem) vyfrézovat. Zde je výhoda Vbitu, že i pokud se to nápisu nevejde program si to sám upraví, tak aby se vešel.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » sob 02. bře 2019 10:28:32

Tak zatím jsme na tom jako ti sedláci u Chlumce. Ani ten tvůj soubor se neprojevil jak bezchybný takže závada bude někde "uvnitř" těch jedniček a nul v elektronice co číňan osadil tento výtvor. Je tam použita ta jedna deska a mám dojem , že jsi ve svém videu popisoval , že i do toho jde nahrát nové ovládání.
Abych to ještě více popsal tak to nevypadá na mechanickou závadu protože pokud se stejný soubor gravíruje znova tak to defakto dělá stejné chyby a kolega říká , že i to zkoušel a jede to i do stejného místa při opakovaném pokusu.
Nemáte tedy někdo nějaký nápad co s tím ?
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » sob 02. bře 2019 11:23:48

Takže asi bych doporučil přehrát firmware na nejnovější verzi 1.1f. Potom provést správnou konfiguraci pro daný stroj ZDE. Použít program Candle (opět v nejnovější verzi) a musí to fungovat.

Případně by se hodilo i nějaké video co to vlastně dělá. Neškodil by ani výpis konfigurace firmware, aby se vyloučilo že to mají blbě nakonfigurované.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 971
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron