Tuning CNC frézky

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod Sakul » sob 27. črc 2019 19:43:30

Nevím jestli jsi již měl někdy nějaké CNC.
Vždy se nastavují nuly všech os před frézováním. A vždy je ta nula jinde dle nástroje a umístění obrobku na pracovním stole.
Koncáky by na toto nastavení neměli žádný vliv. Koncáky jsou pouze na provedení reference (zcela zbytečné při frézování nemá vliv).
Před započetím frézování nastavuje operátor všechny osy do výchozího nastavení dle požadavků prováděného programu. Takže najede nulové souřadnice osou X a Y a následně najede nulu i nástrojem (osa Z). Zde je však nutné si uvědomit že tato relativní pracovní nula není ve skutečnosti nula ale nějaká souřadnice, které řekneme, že odteď je nula.
CNC frézka nepoužívá absolutní souřadnicový systém jako například 3D tiskárna. Frézka používá relativní souřadnicový systém. Nulová souřadnice je tam, kde ji určí operátor vzhledem k obráběnému výrobku.
Už z tohoto je naprosto jasné, že nějaké najetí nulových bodů na koncáky nebude akceptováno a bude přepsáno relativní polohou nulového bodu (zjednodušeně řečeno).
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod schusterj » ned 28. črc 2019 13:48:32

Každý CNC stroj má referenční bod od kterého stroj vypočítá, jak velký obrobek může opracovat. Je to absolutní nula stroje. Od té vychází celé obrábění, stroj ví, kde je a nemůže se stát, že překročí tyto hodnoty protože od této hodnoty vychází maximální hodnoty rozsahu obrábění (velikost stolu).
Takže se Sakulem moc nesouhlasím. CNC frézku mám a vím o čem mluvím.

Takže takto:

Nulový bod stroje
Průsečík osy X a osy Z se nazývá nulový bod stroje. U soustruhů je to zpravidla
průsečík osy vřetene a čela vřetene. Nulový bod je označen M.

Nulový (vztažný ) bod obrobku
Pro obrábění dílce je jednodušší umístit nulový (vztažný) bod na obrobku tak, jak je
kótován výkres obrobku. Tento bod se nazývá nulový(vztažný) bod obrobku a je
označen W.

Referenční bod
Řídící systém zapomene svou polohu jakmile se vypne. Z tohoto důvodu existuje na
stroji jeden pevný referenční bod. Systém zná vzdálenost tohoto referenčního bodu
od nulového bodu stroje. Proto musíte po zapnutí systému na tento referenční bod
najet.
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod Sakul » ned 28. črc 2019 15:22:09

RE: schusterj Hezky popsané.

Takže když to shrnu je to takto:
1. Koncáky na jednotlivých osách stroje slouží výhradně k referenci. Takže pokud zapnu stroj, udělám referenci čímž stroji vymezím velikost pracovního prostoru. Dál již koncáky k ničemu nejsou a po celou dobu provozu je nebudu používat.
2. Načtu NC program, upnu obrobek a v ručních pohybech najedu na nulový bod obrobku.
3. Spustím program a čekám na výsledek
Takže toto byl postup na stroji s koncáky a s referováním.

Následně postup na stroji bez koncáků:
1. Načtu NC program, upnu obrobek a v ručních pohybech najedu na nulový bod obrobku.
2. Spustím program a čekám na výsledek

Z toho vyplývá, že koncáky nepotřebuju. A to je jediné co jsem tady celou dobu psal.
Samozřejmě lze namítnou, že podle postupu bez koncáků mohu stroj nabourat. Ale to bych musel přidělat obrobek mimo stůl, aby tam měl důvod stroj jet. To přece žádný operátor neudělá a pokud ano není mu pomoci a nemá u takového stroje co dělat.
To je pravděpodobnější varianta, že operátor neví, kde má obrobek nulový bod a tak ho najede špatně a tak se mu stroj rozjede někam kam nepočítal. Ale zase to je chyba operátora.

Nejběžnější havárie stroje je většinou nevyhnutí se úpínce, či špatný NC program (vysoká rychlost / velký záběr nástroje a podobně). V takovém případě mi ani reference nepomůže.

Samozřejmě jsou stroje, kde je žádoucí mít koncáky pro referenci. Například pokud má stroj automatickou výměnu nástroje nebo automatickou kalibraci nástroje. V těchto případech je nutné stroj referovat neb od referenčního bodu se odvíjí další body jako zásobník s nástroji a podobně. Ale to jsou vesměs profi stroje.
Pokud se celou dobu bavíme o HOBBY zařízení nedejbože s řízením GRBL, které ani neví co to výměna nástroje je, nemá smysl podle mého názoru na takový stroj mermomocí cpát koncáky.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod schusterj » ned 28. črc 2019 17:07:35

Ano na GRBL to smysl asi nemá. Já používám MACH 3, referuji celou frézku na hranu stolku(indukční čidla) na obrazovce vidím rozměr stolku. Na hranu materiálu najíždím kalibrovanou kamerkou s křížem (plugin v Machu) a tím referuji relativní nulu. Osu Z referuji čidlem, kdy se dotkne nástroj čidla a automaticky odečte výšku nástroje. V NC kódu používám Tool Change, takže fréza sama zastaví při nutnosti obrábět jiným nástrojem, já ručně odjedu na výměnu nástroje, najedu na čidlo, pokračuji v obrábění - fréza si pamatuje kde skončila, obrábění pokračuje.....Tak asi tak, jak to mám já. Hlavně nemusím rozsekat NC kód kvůli výměně nástroje.
Jinak samozřejmě mám i havarijní koncáky v krajních polohách. Samozřejmě řídím frézku HW interpolátorem propojeným LAN portem s PC. Motory originál Leadshine, to samé drivery digitální Leadshine. Čína mě vyškolila a na CNC frézce nemá co dělat !!! Nedej bože řídit frézku přes USB či LPT port, to může jen šílenec. Já mám ve zvyku spustit frézu a jít pryč, protože mám profrézováno spousty hodin a bez jediné chyby díky spolehlivému hardware.
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod Sakul » ned 28. črc 2019 18:36:53

Ano v takovémto případě to smysl má.
Také používám MACH3, také mám koncáky. Já sice jedu přes LPT už je to starší stroj, ale pokud bych stavěl něco novějšího určitě bych šel do LAN připojení.
Taktéž používám výměnu nástrojů s tím že při každé výměně mám uděláno, aby mi vřeteno zaparkovalo rovnou vepředu nahoře, abych nemusel ručně přijíždět, abych se tam dostal. Jinak žádnou automatiku nepoužívám zas tak často nefrézuju, ale uvažoval jsem o dodělání sondy pro nástroj. Ale dnes používám frézi s kroužkem, takže to také není až tolik aktuální.
Rozhodně vytunit se to dá. Ale předpokládá to trochu kvalitnější jak řízení tak hardware. Což bohužel varianty založené na firmware GRBL rozhodně nejsou. To je opravdu jen na takovéto domácí občasné pošmrdlání za minimální náklady.

INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod schusterj » ned 28. črc 2019 19:06:39

Frézka konstrukčně vypadá velice dobře, tak by si nějaké úpravy co se tyče elektroniky určitě zasloužila. Co tam je za drivery?
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Tuning CNC frézky

Příspěvekod Sakul » ned 28. črc 2019 19:40:49

Jsou tam drivery A3986 s výkonem do 3A. Motory jsou Nema23 76 mm 1,89Nm
Bližší info zde:
http://www.rwetc.com/cnc/elektronika.html
http://www.rwetc.com/cnc/mala_cnc_frezka.html

Jak jsem psal nepoužívám to denně, takže se současným stavem jsem celkem spokojen. Vylepšovat jistě jde, ale tady by to znamenalo kompletní výměnu veškeré elektroniky a pokud to zatím běhá tak to tak asi nechám.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník