Sakul CNC v1

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » pon 15. dub 2019 20:08:25

Určitě ano stačí upravit model držáku vřetene nebo udělat nějakou redukci.
Předem však všechny upozorňuji, že já již žádné úpravy dělat nebudu co se týká mechanického provedení. V plánu je pouze úprava elektroniky.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » úte 16. dub 2019 17:29:13

Plně rozumím tvému rozhodnutí , jen bych se zeptal zdali by bylo možné získat soubory před generováním STL. Nebo jinak osobně jsem zatím nezjistil jak STL soubor vrátit do předchozího formátu. Já bohužel jedu po staru a tvořím pře SCAD sobory a přiznám se ,že ty tvé díly se mi moc pěkně navržené , ale pokud se někdy vrhnu do výroby tak by to bylo na 10 mm tyčích (když mám v šuplíku ložiska a tyče) a hlavně bych šel do trochu jiného motoru no a tvůj základ dílů je hodně ušetřeného času.

Jinak náš čínský výrobek se válí na skříni a práší se na něj a zatím gravíruji za penízky na laseru. :P
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » čtv 18. dub 2019 0:05:28

Já používám pro modelování DSM, takže pokud neděláš v něm jeho soubory neotevřeš. Ideální je upravovat STL přímo ve Windows v 3D Builderu, případně si potřebný díl navrhnout sám ve vlastním softu.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » čtv 18. dub 2019 14:16:39

S programem Designspark sice nepracuji , ale mám ho naistalovaný a tím bych mohl těch pár otvorů pro ložiska na tyče 10 mm upravit. STL sice DSM otevře , ale nějak se tam trochu to konvertuje do těch trojúhelníků a úprava není tak správná a jednoduchá , ale to ty víš lépe než já.
Takže pokud bys dal k dispozici origo soubory tak ušetřím práci (vím že to je taková troufalost , ale když jsi zvřejnil STL tak jsem reagoval) samožřejmě i varianta "nedám" může být a já se nemohu "zlobit" jseš autor a to se musí respektovat a nastane ta varianta budu tvořit sám.
Ahoj a přeji pěkné prožití následných svátků Velikonočních tobě a všem okolo v tomto roce.
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » čtv 18. dub 2019 20:41:37

Tak určitě nemám problém zveřejnit i zdrojové soubory. Budu rád pokud to někdo upraví a ty upravené soubory dá opět k dispozici ostatním.
Přílohy
CNC Frézka.zip
Komplet díly na Sakul CNC.
(13.76 MiB) 70 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » pát 19. dub 2019 11:43:17

Děkuji za zveřejnění a po úpravě na 10 mm jsem vložím zpět , jen to nebude tak rychle jako když Arabela otočila prstenem .....
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod RiMaServis » pát 26. dub 2019 11:13:09

děkuji za zveřejnění, upravím si to, v DSM dělám, takže díky za zdrojáky

P.S. načíst stl do DSM není problém, pak stačí vybrat celý díl, převést na těleso - sloučit plochy, je pravda že díry a zaobliny jsou trochu problém, ale dá se to ...
Uživatelský avatar
RiMaServis
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 15. dub 2019 12:21:16

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » sob 27. dub 2019 12:06:51

Tak nějak jsem na tom pracoval a rovnám si to v hlavě a nyní ještě přemýšlím jestli ponechat osovou vzdálenost 120mm na pojezdu osy Y nebo ji zvětšit s ohledem na délku stolku v ose X (300) při použití profilu o této délce. Viděl bych to na takových 150 mm pak by strana vně mimo ložisko byla 75mm.
No úpravy jsou o hodně jednodušší než návrh od začátku to je ovšem bez debaty.
tady je co bych použil na stolek:
https://ru.aliexpress.com/item/15180-al ... 0000000000
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » ned 22. zář 2019 11:55:32

Ahoj Lukáši , tak koukám , že už uplynul půl rok co jsem tady reagoval na tvoji CNC stavbu. V tuto chvíli mám vytisknuto až na pojezd osy Ź (držák vřetena) vše a tento týden jsem už zakoupil první krokový motor a začal se seznamovat tak to tedy chodí s UNEM a daným FW. A protože jsem se dostal do stavu kdy to vypadá , že vše bude fungovat tak jsem se dostal takové otázce.
Nevíš jestli jde na shield (pro UNO) CNC , který máš v základní prvotním výrobku jde připojit ta řídící deska , která by měla umožnit asi základní ovládání tohoto výtvoru bez počítače? Dotaz by mohl být i na tvoji elekroniku (GRBL) co jsi vyvinul.

https://www.aliexpress.com/item/3294784 ... b201603_52

Dík ahoj lada
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » ned 22. zář 2019 12:13:46

Ve své podstatě by to mělo jít bez problému připojit do libovolné desky s firmwarem GRBL. Předpokládám, že z deskou to komunikuje normálně přes UART, takže GRBL board může být buď připojen k PC nebo k tomuto ovladači. Nikoli oboje současně.
Vyvstává jen otázka jak to konkrétně propojit, ale na to je potřeba pohledat na netu jak to má zapojený ten propojovací konektor.
Já jsem v rychlosti našel jen tento manuálek, ale tam se zdá, že to není: https://s3.amazonaws.com/s3.image.smart ... Manual.pdf
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » ned 22. zář 2019 14:23:45

Ahoj - tady v 1:22 odkazují na "External controllers" tak mě toto video přimělo hodit na tebe ten dotaz.

https://www.youtube.com/watch?v=2N2A2F1HpNQ

Pokud budeš mít čas a náladu tak na to koukni ahoj a zdravím všechny co si to tady přečtou a budou kroutit hlavou co to plácám....
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » ned 22. zář 2019 15:02:08

Na to video pozor! To platí jen při použití firmware GRBL v0.8 a starší. Od verze 0.9 je jiné mapování vývodů a je nutné ten CNC shield v3.0 překopat.
To video je hodně staré a s novým firmware to takto nerozjedete.
A co se týká toho externího kontroleru to je pro externí drivery nikoli pro kontroler, i když je teda možno to použít obráceně a pokud by jsi to chtěl řídit třeba přes Mach, tak sem by se připojily signály z LPT. Ale to je kdyžtak potřeba pořádně prověřit, pač tyto čínské bastl desky jsou prošpikované spoustou chyb a tento shield nevyjímaje. A asi k tomuto připojovat Mach je celkem zhovadilost, to je lepší pořídit rovnou celou desku řízení pro Mach. Vyjde sice dráž, ale je to už jiná liga.
Jinak ten kontroler s displejem cos dával v odkazu výše se tam rozhodne nepřipojuje. Ten komunikuje přímo s Arduinem přes UART. Akorát jsem koukal, že tam je zapojen ještě asi jeden vývod a to bude asi reset. Proto je potřeba někde sehnat nějakou dokumentaci k tomu externímu kontroleru s displejem, aby se zjistilo jak to přesně je. Ten kontroler s z pohledu Arduina respektive firmwaru GRBL, chová jako sender neboli PC.
Přílohy
spindle grbl.jpg
Mapování vývodů dle verze firmware GRBL.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » ned 22. zář 2019 15:12:46

Dík za upozornění , zkusím to prostudovat . Jinak mě tam zaráželo hlavně to, že na CNC shieldu je defakto 2x6 pinů a na těch OFFLINE modulech je propojovací kablík s jenom 2x4 piny.
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » ned 22. zář 2019 15:19:01

No protože je tam na 2 pinech +5V, na dvou GND, další dva jsou UART, a zbývají 2 přičemž si myslím, že jeden není vůbec zapojen a ten další bude asi reset. To je potřeba z nějaké dokumentace vyčíst. Viz můj upravený předchozí příspěvek.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » čtv 26. zář 2019 19:49:59

Ahoj , trochu mimo technickou problematiku je tento dotaz. Dnes mi dorazil tisk krabičky na elektroniku dle souborů co jsi dal do příspěvku ( myslím z 18.4.2019) a mám je takový dotaz verse CNC - Krabička na elektroniku v1.1 asi nepočítá s klasickým UNEM. Trochu si to tedy budu muset poupravit , ale jen mě tak zajímá, které arduino stálo vzorem pro tuto versi krabičky.
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » čtv 26. zář 2019 20:16:21

Úplně tedy nevím o jakou jde konkrétně krabičku. Nicméně pokud jde o tu z tohoto projektu: https://www.thingiverse.com/thing:2709929
Konkrétně o tuto
Tak to nemá s Arduinem takřka nic společného krom bootloaderu a procesoru, který se používá také v Arduinech.
Více info zde: http://www.sakul.cz/grbl-board/n/

Pokud jde o něco jiného dej sem aspoň foto, ať je to jasné.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod ulitej » pát 27. zář 2019 21:13:21

Tak to je teď úplně jasné - krabička je pro tvoji destičku a já jsem vzal tvé soubory (né STL) pro CNC a myslel jsem , že to je návrh na tu MODROU s UNEM co je tvých videích. No nevadí trochu snahy s ruční prací a UNO v tom také bude sedět.
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 35
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » pát 27. zář 2019 21:43:44

Ta původní krabička na uno jde tato: https://www.thingiverse.com/thing:1797954
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1055
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků