Vse kolem FW GRBL

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod neilz » ned 20. srp 2017 21:24:29

Cau, chci se zeptat, ve FW bude primo dana velikost pracovni plochy ?
Uživatelský avatar
neilz
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 23
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Vse kolem FW

Příspěvekod Sakul » ned 20. srp 2017 21:57:39

U CNC strojů většinou velikost pracovní plochy nenastavuji, neb je to nepodstatné. Na rozdíl od 3D tiskárny nejsou potřeba ani koncové spínače poloh neboť CNC pracuje v relativních souřadnicích. Takže nulový bod je v místě, kde ho před frézováním zadám. To se týká všech os.
Samozřejmě je možno použít i koncáky a definovat pracovní plochu, ale pak by se musela dělat při každém spuštění reference a mělo by to pouze ten efekt, že by se vlastně definovaly pouze softwérové koncáky, aby stroj nemohl mimo pracovní plochu. Ale jak by se tam dostal? Pouze chybou operátora!

Ve firmware GRBL je třeba nastavit několik parametrů pro motory, převody a tak. Není toho moc. Je to v podstatě to samé jako u 3D tiskárny.
Veškeré informace k firmware GRBL je možno najít ZDE. Na netu je k tomu spousta materiálu.

Nicméně nejsem zatím specialisou na tento firmware a software a budu ho používat poprvé, takže se s tím budu teprve učit a proto neznám všechny možnosti. Dosud jsem vždy pro CNC stroje používal software MACH3 s přímím řízením přes LPT a oddělovací desku s drivery.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 689
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod neilz » stř 06. zář 2017 12:36:04

Cau, muzes nekam upnout GRBL 1.1 ?
Uživatelský avatar
neilz
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 23
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » stř 06. zář 2017 15:43:41

Takže firmware GRBL v1.1 je možno stáhnout přímo na stránce autorů ZDE.
Taktéž jsem koukal, že už je dokumentace pro verzi 1.1, která je ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 689
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod neilz » stř 06. zář 2017 16:47:08

dik, take jsem ho nasel ale nesel mi nahrat FW tak jsem doufal ze mas jinej, no nakones to vypada ze mam vadne UNO :-D
Uživatelský avatar
neilz
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 23
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » stř 06. zář 2017 18:39:53

Pokud ti do UNA nejde nahrát firmware může to mít několik příčin. V první řadě je nutné prověřit, zda máš v té desce nahrán funkční Bootloader. Pokud ano musí jít například pomocí Arduino IDE nahrát některý ukázkový příklad (například blikání ledkou). Pokud to nejde ani přes IDE je nutné přehrát bootloader. Na internetu najdeš mnoho návodů jak to udělat. Pokud programy přes IDE jsou nahrávat je nutné hledat problém jinde. Nejspíše v nastavení programu Xloader, potažmo portu přes které je Arduino UNO připojeno k PC.
Holt občas se stane že se bootloader z procesoru nepochopitelně smaže. Také se mi to již párkrát stalo.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 689
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron