Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » stř 12. říj 2016 7:57:10

Zdravím.
Umíte někdo nastavit Arduino a to konkrétně přídavný display ? Mám display, který chci instalovat na Rebela a nevím, jak ho nastavit v Arduinu, aby fungoval. Má se prý v Arduinu změnit tuto #define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER na tuto #define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER. Navíc jsem si asi vymazal i SW pro Rebela s Arduina a nevím co s tím Prosím o postup, nebo odkaz předem Díky.
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » stř 12. říj 2016 17:27:12

V první řadě je nutné uvést v jakém Firmware to chceš udělat. Já používám Merlina a tam se to dělá zcela jednoduše. V souboru Configuration.h je to někde kolem 565 řádku viz přiložené foto. Požadovaný displej se jednoduše odkomentuje například:
Kód: Vybrat vše
// ==> REMEMBER TO INSTALL U8glib to your ARDUINO library folder: http://code.google.com/p/u8glib/wiki/u8glib
#define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER

Pak se to celé zkompiluje a nahraje do procáku. Samozřejmě je nutné mít nainstalované všechny potřebné knihovny a to hlavně pro displej - U8glib

Přikládám i již upravený firmware od Zahradníka, kde je tento displej již nastaven. Stačí zkompilovat a nahrát.
Přílohy
cl-marlin1-rebel-glcd-305-115200-20151018.zip
V tomto Firmware by to již mělo být nastaveno.
(6.65 MiB) 235 krát
2016-10-12.png
Ukázka kde to je firmware
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » stř 12. říj 2016 18:03:21

Díky za informaci, která mě moc pomohla.
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » čtv 13. říj 2016 12:11:20

Chroust píše:Díky za informaci, která mě moc pomohla.

Tak jsem to nainstaloval a nějak to moc nefunguje. Display se nezobrazil a motory se točí hrozně pomalu. Mám slíbeno od pana Zahradníka jiný FW, tak to snad rozchodím. Ten display mám řádkový ne grafický. Zkrátka s tímto staženým FW to nepracuje jak má.
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » čtv 13. říj 2016 17:21:18

No tak pokud je displej řádkový nejspíš 4x20 je to samozřejmě zcela jiná předvolba dle použitého displeje. Samozřejmě pokud se takto konfiguruje čistý Merlin je třeba nastavit podstatně více parametrů (motory, endstopy, termistory, teploty, drivery, komunikační rychlost atd.). Odhadem asi tak kolem 30-50, tak aby to ve finále správně fungovalo s Rebelem. Ideálně pokud Vám to pan Zahradník pošle již přednastavené a nebo ten co jsem dal v minulém postu je také od Zahradníka pro Rebela a stačí snad jen změnit ten displej.
Nicméně já nyní konfiguruji nejnovějšího Merlina RC7 na grafický displej, tak až to odladím na tiskárně můžu to dát k dispozici.
Taktéž doporučuji pokud máte celokovovou trysku jako já, upravit maximální teplotu ze 275 na 285°C. Já tisknu ABS na 266°C a někdy při zahřívání to přeběhlo až na 275°C a pak to vypadne na přehřátí.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » čtv 13. říj 2016 19:00:26

Ano displej je řádkový ale to bych zatím ani neřešil. Nainstaloval jsem toho Merlina od p. Zahradníka a jak jsem již psal tak ty motory nejdou spíše jdou hrozně pomalu. Ta konfigurace merlina RC7 se bude hodit i na mého rebela 2 od p. Zahradníka ? Prosím vás berte mě jako panice v tomto oboru, pořád se jenom učím. S tou teplotou máte také pravdu, já tisknu ABS 160-170°C a PLA 140-150°C a stalo se mě, že se to celé vyplo a to je tou nastavenou teplotou, jak doporučujete. Až zprovozním tiskárnu dám vám vědět a teplpotu si taktéž upravím. Píšu i na Rebel fórum, ale tam jsou moc velcí odborníci a kolikrát jim ani nerozumím co vlastně chtějí :-) S vámi je to takové pohodové a za to vám dík a máte také skvělí web. Věnuji se spíše modelařině, tak si vždy něco nakreslím a vytisknu http://www.lmkchroust.cz www.rcletani.7x.cz
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » čtv 13. říj 2016 21:24:58

Zdravím, já to také dělám na Rebela II od Zahradníka, takže by to pak mělo chodit. S těma motorama, by akorát měly být správně nastavené převody (řemenice) a mikrokroky dle vámi používaných driverů a jejich nastavení na desce Ramps (což by snad měl mít Zahradník nastaveno dobře).
Já také v tomto nejsem až takový odborník a konfiguraci Rebela a úpravám jeho firmware se věnuji teprve pár měsíců. Teď o víkendu bych si s tím chtěl trochu pohrát a otestovat to na tiskárně.
Jinak abych řekl pravdu tak ten firmware od Zahradníka mi nejde ani zkompilovat, neb používá nějaké staré knihovny pro displej. To sice opravit umím, ale i tak mi hází chyby zase na něco jiného. Proto jsem se dal cestou čistého nejnovějšího firmware Merlin a chci si to nastavit sám a odladit. Tím se člověk nejvíc naučí.
Takže pokud se to podaří dám to sem ke stažení.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » pát 14. říj 2016 12:57:01

Tak mě poslal p. Zahradník upload a je tam ten samý problém, jako před tím. Tiskárna nereaguje na nic. Poslal mě toto http://download.clexpert.cz/3dtisk/cl-m ... 18-hex.zip
Nainstaloval jsem to podle jeho návodu a prý je tam vše nastaveno. Stáhl jsem si repetier pro Arduino od Rebela a tiskárna reaguje, ale obráceně (jdou motory nějak kabelově převrátit ?), tak že tiskárna není podělaná, ale pořád je aso problém v tom FW. Tak jsem zvědav jak to vše vyřeším. :idea: :?:
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » pát 14. říj 2016 15:07:38

Pokud chodí motory na druhou stranu stačí obrátit konektor daného motoru na desce Ramps (tím se zreverzuje).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » pát 14. říj 2016 15:46:52

Tak si představte, že už vše funguje jak má. S p. Zahradníkem jsme to dali přece jenom dohromady. Problém byl v tom, když jsem nahrával jiný FW, tak jsem to měl změnit (načíst) v EEPRONU a tam byl ten zakopaný pes. Využíváte ten LCD display já ho tam nemám. p. Zahradník mě nabízel ten grafický, tak nevím jestli to má vůbec cenu se s tím zabývat.
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » pát 14. říj 2016 16:27:13

No já ho tam mám a používám ho.
Standardně to mám tak, že pokud tisknu něco menšího zhruba do 1hodiny, tak tisknu přímo z Repetieru. Pokud však tisk vychází delší tak to hodím na SD kartu a tisku z ní. Stejně tak tisknu z SD pokud předpokládám, že daný objekt budu tisknout vícekrát, abych to nemusel znovu generovat. Jinak je dobré, že to na displeji ukazuje teploty a kolik zbývá, případně kolik je již vytištěno.
Nicméně pokud máte třeba již doma ten displej 4x20 znaků je zbytečné pořizovat grafický displej.
Přílohy
LCD4x20.jpg
Ukázka LCD 4x20 znaků
Graficky.jpg
Ukazka grafického displeje
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Arduino

Příspěvekod Chroust » pát 14. říj 2016 16:57:05

Asi časem ho tam dám. Máte pěknou krabičku je to někde ke stažení. Jinak dík za informace. Jak dostanete ty obrázky na fórum ? Jednou jsem to někam zkoušel dát vyrobený výtisk a nepodařilo se mě to. Doufám, že vás moc neotravuji, ale jak jsem psal pořád se jen učím.
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Arduino

Příspěvekod Sakul » pát 14. říj 2016 20:57:26

Krabičku na LCD jsem dal ke stažení. Je to z plastových dílů pro tiskárnu Průša i3.
Jinak obrázky a veškeré přílohy se na tomto fóru přidávají překliknutím na kartu Příloha pod oknem, když se píše příspěvek. Je však možné, že běžní uživatelé budou mít nějaká omezení na velikost obrázku už si nepamatuji jak jsem to nastavil. Na jiných fórech to může být nastaveno zcela odlišně, případně zakázáno zcela.
Jinak dnes jsem dokončil konfiguraci firmware a otestoval v tiskárně a zdá se, že všechno běhá dobře. Upravil jsem limitní teplotu trysky z 275 na 290°C. Konečně také funguje ovládání pojezdů os přes displej. To mi na zahradníkově verzi firmwaru nefungovalo neb to tam vůbec nebylo. Zítra to sem když tak dám k odzkoušení.
Přílohy
prusa-i3-175-stl.zip
Několik plastových dílů tiskárny Průša I3 včetně té krabičky na LCD.
(725.38 KiB) 101 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » pát 14. říj 2016 21:21:42

Tak jsem odzkoušel nainstalovat ten FW od Zahradníka jak je tam i ten display a pořád na display nic není jenom dvě řady čtverečků. Asi dělám někde chybu. V tom novém FW co děláte bude nastaven i ten display o kterém jsem již psal ? Přidal jsem jen zkusmo i přílohu.
20160305_084441.jpg
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » pát 14. říj 2016 21:37:42

No já můj firmware konfiguruju na grafický displej, ale klidně pak můžu zkusit to nastavit i na klasické LCD 4x20. Zejtra na to mrknu a uvidím.

Jinak pěkné tisky.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » pát 14. říj 2016 22:00:05

Tak jo budu jenom rád, když vaší pomocí ten display zprovozním. Jinak tiskárna tiskne opravdu dobře a jsem s ní spokojen. Jinak mám i něco na FB https://www.facebook.com/3DtiskChroust/
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 15. říj 2016 14:58:07

Tak jsem celé dopoledne zkoušel rozchodit ten klasický 4 řádkový displej jak je na obrázku v té bílé krabičce PRUSA. No a musím říct, že je to nějaký speciál neb s deskou Ramps vůbec neběhá a to až tak, že se vůbec nerozsvítí. Jediné, kde jsem ho rozchodil je deska se kterou jsem ho koupil GT2560 a ještě s nějakou hodně starou verzí Marlina. Takže jsem to právě vzdal. Nevím jaký přesně máte displej, ale jak jsem pochopil mělo by stažit ve firmware nastavit Typ displeje na
Kód: Vybrat vše
#define ULTRA_LCD   // Character based

a pak ještě
Kód: Vybrat vše
#define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER
a mělo by to snad chodit, ale pač nemám kompatibilní displej nemůžu to otestovat.
Jinak přikládám mojí verzi firmware pro Rebela II kde je nastaven grafický displej viz obrázek v některém předchozím postu. Je to soubor Sakul-Marlin.ino.with_bootloader.mega.hex součástí archivu je i verze pana Zahradníka, ale v ní je max teplota nastavena na 275°C. Taktéž je tam nastaven grafický displej.
Oboje se nahrává přes XLoader a vybere se deska Rebel II.
Taktéž dávám k dispozici nezkompilovanou, ale nastavenou verzi firmware, kdyby si chtěl někdo udělat nějaké další úpravy.
Přílohy
Marlin_RC7_GLCD.zip
Moje verze firmware pro tiskárnu Rebel II s upravenou max teplotou trysky na 290°C.
(1.48 MiB) 146 krát
Marlin-rebel2-glcd-305-115200-hex.zip
Moje verze firmware. Formát HEX.
(853.68 KiB) 126 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » sob 15. říj 2016 16:18:02

Zdravím. Tak schválně odzkouším a napíši mé poznatky. S tím displejem, to asi nebudu řešit. Objednal jsem ten grafický, který máte nastaven ve FW. Ten co mám, tak pochází s první tiskárny s té číny a bůh ví co to je.
IMG_6756.JPG
Původní display china

IMG_6763.JPG

lcd.jpg
Nový grafický display
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 15. říj 2016 17:09:44

No ten můj LCD 4x20 co mám vypadá stejně jak ten Váš jen má bílou PCB a není na něm žádný nápis. Podle komentů ve firmwaru by to měl být on dokonce tam zmiňují, že má být bílý, ale jak říkám ani se nerozsvítí. I když si teda myslím, že možná zbytek jde (SD karta, Pípák a určitě i ovládací prvky) Jen ten displej se né a né rozsvítit. Přitom na té desce se kerou jsem ho koupil se rozsvítí hned po připojení napájení a to i když tam není nahraný žádný firmware. Samozřejmě nic neukazuje, ale svítí.
Takže to zkuste třeba budete mít více štěstí.
Jinak ten grafický je bez problému. Ještě bych mohl ten grafický zkusit s deskou od toho řádkového, ale to jestli budu mít zase někdy náladu.

Dnes jsem také zkusil nějaké tisky s novým firmwarem a běhá to bez problému. Trochu jsem měl obavy kvůli termistoru v trysce, pač v novém firmwaru tento typ nebyl a tak jsem nastavil ten samý co mám na podložce. Ale chodí to dobře a i snad dobře měří.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » sob 15. říj 2016 17:27:36

Ještě si s tím pohraji a i jsem to zkoušel to zadat do mého FW, ale nedaří se to. Asi dělám někde chybu. Nemohl by jste mě napsat postup v tom Arduinu ? nevím co je třeba ZKOMPILOVAT (určitě to asi vím, ale nic mě to neříká. Grafický je hezčí a už jsem ho objednal, jak jsem již psal. Samozřejmě mě to nedá a ten LCD 4x20 budu zkoušet zapojit. Prosím už display neřešte a co se týká těch termistorů, které tam mám, tak asi trochu lžou protože mám teploty o něco větší než jsou doporučené. Tisknu si už krabičku a držák na grafický display, ale ještě ne v té vaší konfiguraci, ale samozřejmě to prubnu. :)
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 15. říj 2016 18:04:51

No ono je v podstatě jedno jakou teplotu tiskárna ukazuje, pouze je důležité, aby byla lineární v celém rozsahu o což se starají převodní tabulky jež jsou ve firmwaru a je nutno je nastavit dle použitých termistorů.
K té kompilaci firmwaru. Pokud kompilujete firmware od Zahradníka je nutné použít staré Arduino IDE a to ideálně ve verzi 1.0.6 Tam akorát upravíte následující 2 řádky dle obrázku. Pak to dáte celé nahrát (přes tlačítko UPLOAD) do Arduino MEGA.
U novějšího firmware například co jsem dal já ke stažení potřebujete naopak nejnovější Arduino IDE a to ideálně ve verzi 1.6.1.2 Tam to probíhá obdobně, ale je potřeba zeditovat 4 řádky:
Kód: Vybrat vše
975 #define ULTRA_LCD   // Character based
976//#define DOGLCD      // Full graphics display

Dále pak:
Kód: Vybrat vše
1128 #define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER      // Displej 4x20
1142 //#define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER

Poté opět nahrát do Arduina MEGA
Veškeré úpravy se provádějí v souboru Configuration.h viz obrázek.

Pro jednoduchost přikládám i zkompilovaný projekt jež se nahraje pomocí XLoaderu bez nutnosti jakékoli kompilace
Přílohy
Marlin_LCD4x20.zip
Zkompilovaná verze firmware, Netestováno.
(96.18 KiB) 119 krát
ZahradnikLCD4x20.png
Ve verzi od Zahradnika nastavit tyto 2 radky dle teto fotky.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 816
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron