Problém s teplotou při tisku

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:00:53

Tady je další moje konverzace, tentokrát byl problém s teplotou při tisku. Problém se nakonec podařilo odhalit, takže příznaky a postup zjištění závady budou třeba také někomu s podobným problémem k užitku:

Petr:

Dobrý den, ahoj. Snad se nebudete/nebudeš zlobit, když ti budu v textu tykat. :-).
Koukal jsem na tvá videa a je vidět, že nastavení 3d tiskáren máš v malíčku.
Já jsem totiž vůl a při pokusech o ještě lepší nastavení a kvalitnější tisk, celkem fungující 3d tiskárnu nějak úplně rozladil. Vzniklo to vše id doby, kdy můj kamarád, taky tiskař, ale o hodně zkušenější než já, mi dal na SD kartě již vygenerovaný G-cod ať si ho převezmu do své tiskárny, abych to měl nastavené jako on. Jeho kvalita je o o hodně lepší než moje, má taky čínu.

Moje tiskárna je čína, Prusa mendel i3, teda to je aspoň na krabici a rozladil jsem ji tak, že v Repertieru nastavím teploty a vše co potřebuju tak funguje perfektně, ale pokud pustím tisk, at přes USB nebo přes SD card, tak program jede,ale přestane topit tryska a samozřejmě teplota klesá. Na displeji svítí zvolená teplota, ale okamžitá teplota jde dolů. Když zruším tisk a nastavím opět teplotu ručně, tak začne stoupat na teplotu nastavenou. Zkoušel jsem to samé s tím samým výsledkem i přes software Cura. Máš nápad, co bych mohl mít za problém??
Já zkoušel i nahrát i jiný firmware, ale to mi nejde, při nahrávání na desku, tak před koncem mi to vyhodí hlášku o překročení doby nebo tak nějak, teď přesně nevím.
Pokud by tě neco napadlo co zkusit, byl bych rád. Kdyby bylo nejhůř a ty měl na to náladu, mohl bych přijet osobně s tiskárnou, jsem od Vrchlabí.
Děkuji za odpověď
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:01:46

Zdravím,
takže pokud jsem to pochopil správně, tak když dáš vytopit tiskárnu v klidu, tak normálně na teploty najede a drží. Pokud dáš ale tisk, tak teplota nedrží.
To může mít celkem jednoduchou příčinu, která dřív nebo později potká všechny tiskárny. A to přelámaná kabeláž. Buď přímo od teplotního čidla nebo od topení.
Pokud je to od termistoru (teplotní čidlo) dá se to poznat tak, že pokud se hejbe kabelama bude teplota poskakovat skokově a může skákat až do záporných hodnot. To by měl firmware tiskárny sám vyhodnotit jako chybu termistoru a přerušit tisk.
Pokud teplota padá pozvolna, je nejspíše vadná kabeláž k topení, které vypadává a netopí. To jestli má topení topit se pozná většinou podle kontrolky na desce řízení u tranzistoru, který spíná dané topení. Pokud kontrolka svítí nebo rychle bliká mělo by topení topit. Nicméně to záleží již na konkrétním hardwaru, zda tam vůbec ta kontrolka je. Raps je má na všech výkonových tranzistorech.
S tím přehráváním firmwaru opatrně. Pokud nahraješ špatný firmware, tak jsi dotiskl a může dojít i k poškození tiskárny.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:02:18

Petr:

Ano, je to tak, jak jsi napsal. Teplota padá pomalu.ten firmware jsem tam vůbec nenahrál ( asi ). Nikdy mi to nedojelo do konce, vždy tam byla ta chyba o překročení času.
Když na prázdno, když teploty jsou nastavené a drží ( netisknu ) a hýbu s kabely tak se nic neděje, ale koukám že jde lehce vysouvat a zasouvat teplotní čidlo.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:03:08

No ono pokud to bude přelámaným kabelem k topení, tak se ta chyba hned neprojeví při hejbání kabelem. To topení má několika vteřinovou setrvačnost. To bys musel najít přesně polohu, kde to je přerušené a tam to podržet, což je skoro nereálné. U topení je lepší ho odpojit a připojit k němu měřák (ohmmetr) a měřit odpor spirály za současného pohybování kabeláží. Nesmí dojít k nárůstu odporu. Pokud ano je kabel vadný a je třeba dát nové topení.
Doporučuji dát tisk a sledovat tu kontrolku od topení, jestli bliká nebo svítí, když má topení topit. Případně si tam nějakou signalizaci dodělat (třeba malá žárovička na 12V nebo LEDka s 2K2 odporem) připojená paralelně k topení. Pak se na závadu přijde celkem hned, případně se vyloučí topení a může se přejít k prověřování dalších komponent.
K tomu firmware. To se vůbec nezačal nahrávat, takže je to v klidu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:04:42

Petr:

Tak asi to vypadá na ty kabely, jak jsi psal. Když to nastavím na teplotu, a pak rukou jezdim z leva do prava a zpět, tak uprostřed to vypíná a na krajích vto opět hřeje. Teď už jen zjistit, jestli to je závada na topení nebo na čidle. Ty víš kde koupit tyto díly??? Děkuji
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 09. dub 2017 13:07:36

No tak pak je to jasné, vadný kabel k topení. Když už budeš ve výměně doporučuji vyměnit i kabel pro termistor, jistě bude také načnutý (případně i ostatní kabeláž).
Při vyvazování nové kabeláže pak doporučuji ji vyvázat tak, aby se to nikde nelámalo v jednom místě, ale ohyby se promítali do co největšího ohybu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod cajda » stř 12. dub 2017 23:07:59

Zdravím, i když netuším zda je problém přímo na topení tak to zkusím napsat tady. Dnes jsem zkoušel tisknout a dvakrát za sebou se mě stalo, že po vytisknutí cca. 1metru filamentu mě tiskárna zapípala a přestal tlačit extruder a přestala vytápět trysku i desku, ostatní dělalo jako,že tiskárna tiskne a jezdila zvesela dál. Tiskárna cca v minutových intervalech vždy pípla, ale jela dál, jen bez toho extruderu a topení a displej vypsal nějakou hlášku viz. foto. Když jsem na PC zadal ručně ,že má topit tak topení naskočilo,ale hláška zůstala. Zkusil jsem odpojit termistor na desce a hláška se přepsala na "def" . Netušíte co by ta hláška " dec" mohla znamenat prosím? Díky za každou nápovědu.
Přílohy
DSCN1561.JPG
Uživatelský avatar
cajda
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: pon 26. pro 2016 19:48:34

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » stř 12. dub 2017 23:40:07

Pokud to píše def je vadný daný senzor teploty (většinou přelámaný kabel)
Co je dec teda nevím. Ve firmware je to hned u klasické chyby def a je to popsáno jako SensorDecoupled. Bohužel žádný komentář tam není. Určitě však tuto chybu bude hlásit do Repetier Hostu, a tam by z logu mělo jít vyčíst něco více. Tak či tak je to problém s teplotou, potažmo s čidlem teploty.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod cajda » čtv 13. dub 2017 16:45:40

Zdravím a díky za odpověď, ale musím tentokráte částečně nesouhlasit, protože jak jsem psal, mě to píše závadu "dec" ,ale když nasimuluju přerušený kabel nebo poškozené čidlo tím,že odpojím kabel termistoru tak se závada přepíše na závadu čidla,která je nazvaná "def" ,po opětovném zapojení se zase přepíše zpět na "dec".
Nicméně je pravdou,že hláška "dec" je opravdu něco kolem problémů s teplotou. Projel jsem trochu internet a dle všeho toto už poznala spousta lidí, kteří až do upgrade na firmware 0.92.9 toto nepoznala. Tato verze má nově zabudovanou nějakou ochranu proti požáru a je třeba ji nastavit. Tato ochrana prý přesně definuje max. čas, po který mohou teploty nesouhlasit (nastavená/měřená) pokud to časově vybočí tak firmware odstřihne veškeré topení. Prý je to někde ve firmware na položce "decoupling test period".
Večer nebo zítra zkusím prošmejdit firmware a najít to tam,přenastavit a testnout.
Dovolím si přiložit nějaký základní odkaz:
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f ... dec#p12425
http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f ... dec#p10272

PS: Sakule, základní firmware mám tady od vás, zkoušel jsi prosím něco kolem té PID teploty tenkráte ve firmware ladit nebo je to v základu?
Díky
Uživatelský avatar
cajda
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: pon 26. pro 2016 19:48:34

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » pát 14. dub 2017 9:21:44

Tak jediné co jsem v konfiguráku firmware našel je položka Decouple min temp. rise v TOOLS. To by mohlo být ono. Má spojitost s nastavením extruderu Dead time lag. Takže pokud by se třeba zvednul čas v Dead time lagu mohlo by to pomoct. Ale já tam mám 7 vteřin a default je taky 7 a za tu dobu se teplota pokud je vytápěno prostě musí hnout, jinak je fakt někde problém.
Pak pokud je povoleno vyhřívání podložky je tam položka Decouple test period a ta má také vazbu na Decouple min temp. rise. Já mám nastaveno 300s (defaultní hodnota). Takže během 300s musí dojít ke změně teploty podložky. To mi přijde také jako dostatečný čas. Nicméně vím jaké mají lidi problémy při vyhřívání podložky, takže je možné, že může být tento čas krátký. Ale je to zase jen problém ohřevu, že nedělá to co má. To mi přijde efektivnější zvednout třeba o 0,5-1V napájecí napětí, čímž bude podložka topit podstatně rychleji.

Jinak s PID nastavením teploty jsem nic nedělal a je tak jak to bylo nastaveno. Nicméně já ten firmware nekonfiguroval z úplného defaultu, ale vyšel jsem z nějaké již přednavržené konfigurace pro Rebela 2.
V jednom z těch odkazů píšou jak ladily teploty, aby ji to drželo u nastavené hranice. To si myslím, že není takový problém. Mě standardně lítá teplota trysky +/-3°C a neměl jsem dosud problém.
Nicméně jsem zjistil, že na to má podstaný vliv jaký je ve firmware definován termistor. Já mám nastaven na Trysku i podložku 100K Epcos B5760G0107F000 a sním mi vše chodí perfektně. Pokud tam nastavím jiný, je schopná teplota při prvním ohřevu přeběhnout klidně o 25°C a pak také celkem dos lítá. Právě nedávno jsem to testoval a měřil jsem jak moc mi kecá teplota trysky a s nastaveným termistorem 100K Epcos B5760G0107F000 je zkutečná teplota o cca 10-15°C menší. Při použití jiného nastavení (termistoru) je rozdíl až 40°C
Pro zajímavost přidávám můj nejnovější výpis konfigurace, na kterou jedu nyní.
Přílohy
Konfigurace.zip
Moje aktuální konfigurace Rebela II.
(2.74 MiB) 59 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » ned 12. lis 2017 15:18:29

Pekný deň prajem mám podobný problém, pri tlači mi to vypína niekedy už pri prvej vrstve niekedy tesne pred koncom a niekedy sa mi aj niečo podarí vytlačiť. V domácej polohe mi všetko nahreje a pekné drží teploty. Začnem tlačiť a v tom bum porucha a musím reštartovať a tlač už nepokračuje. Prikladám foto čo mi vypíše display. Ďakujem za každú radu a ochotu.
Přílohy
20171111_135553.jpg
Chyba
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 12. lis 2017 16:09:28

Zdravím,
Toto se hledá špatně, pokud u toho člověk nesedí a nevšimne si problému. Většinou však problém nastane, když člověk zrovna mrkne.
Takže co se týká teplot dobrým vodítkem může být teplotní křivka, kterou vykresluje program Repetier HOST pokud je po čas tisku propojen s tiskárnou. Z této křivky se poté dá zjistit problém.
Nevím tedy co tam máš za firmware (předpokládám Marlin), Repetier má diagnostiku celkem dobrou, ale nevím jak je to v případě displeje 2004, který máš ty.
Co může být vadné:
1. V první řadě přelámaný kabel od termistoru trysky nebo špatný kontakt jak v napojení termistoru, tak v konektoru na desce elektroniky. Vzhledem k popisu tvého problému bych nejspíše tipoval ten přelámaný kabel. Ideálně nechat tiskárnu roztopit a pak pohybovat osou X a hejbat kabely zda se problém nevyskytne.
2. Přelámaný kabel od termistoru vyhřívané podložky. toto nebývá tak časté, ale může to být také. Platí to samé jako u předchozího problému.
3. Přelámaný kabel od topení trysky. Todle se odhaluje extrémě blbě, protože krátký výpadek většinou nemá na teplotu vliv.
4. Přelámaný kabel od vyhřívané podložky. Todle by se odhalovalo také špatně nebýt toho, že tímto kabelem tečou značné proudy a v místě narušení se tento kabel brutálně ohřívá, takže stačí zkusit zda se v nějakém místě nadměrně nezahřívá. Ovšem opatrně, v místě přerušení může dosahovat vyšších teplot než 100°C.

Samozřejmě příčin může být více, ale tyto jsou nejčastější. Při hledání problému je nutno zohlednit i dobu jakou byla tiskárna v provozu. Jsem toho názoru že po vytištění 2-3Km filamentu by se měla kabeláž vedoucí k trysce kompletně vyměnit preventivně.
Přílohy
2017-11-12.png
Ukázka teplotní křivky
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » ned 12. lis 2017 16:31:02

Ďakujem za radi. Skúšal som či nieje nejaký kábel zalomený. nenašiel som nič. ale čo so skúsil: na napájacom zdroje som mu pridal na 13.2V bolo tam 12,2V. Bo ak som sledoval tak tú poruchu mi vyhodilo vtedy ak som nadstavil Bed na 120 a nahrialo ju iba na 115 a dlhšie sa teplota nepohla tak mi hodilo tuto chybu. Momentálne teraz to testujem pri 13.2V a zatiaľ mi to nespravilo a aj rýchlejšie bola nahratá.
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 12. lis 2017 16:59:27

Ano to se může také stávat. Firmware má hlídání změny teploty v závislosti na požadavku topit. Pokud je požadavek topit a do určitého času (běžně cca 7 vteřin) nedojde k nastoupání teploty je to vyhodnoceno jako chyba. Na firmware Repetier je zobrazena jako dec, nikoli jako def, která značí problém snímacího prvku.
Vyřešit to lze zvýšením napájecího napětí nebo snížením teploty podložky (běžně stačí na 110°C).
Případně se to dá upravit ve firmware zvýšením času, ale zase to s tím časem nepřehánět, neb je to bezpečnostní funkce, kterou chcete mít na tiskárně funkční, aby se předcházelo nebezpečí požáru.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » ned 12. lis 2017 21:00:26

Ďakujem problém pretrváva ale teraz mi zase vyhadzuje Vysoká Teplota. Chcem sa spýtať kde vo fw najdem nastavenie toho času? Zo 7 by som to chcel zmeniť na 10. Ďakujem
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » ned 12. lis 2017 21:46:59

Pro změnu je třeba provést editaci firmware. Protože neuvádíš co máš za firmware popíšu to pro firmware Repetier. U Marlina to bude asi podobné (pokud tuto funkci má, to nevím protože jsem se jím už dlouho nezabýval neb používám výhradně repetiera.
https://www.repetier.com/firmware/v092/
Po kliknutí na záložku TOOLS je to položka Dead time lag - Toto platí pro ohřev trysky. Pro podložku je to Decouple test period, kde je defaultní čas 300s, což musí stačit a pokud ne je něco hodně špatně. Stejně tak i těch 7 vteřin u trysky, Pokud se teploty trysky nezmění během 3 vteřin poté co začne topení topit je tam něco hodně špatně.
Proto bych spíše hledal příčinu, než měnil hodnoty. Pokud tiskárna doteď tiskla normálně a až nyní začaly problémy, tak to není kvůli konfiguraci firmware, ale poruše, kterou je třeba najít a odstranit.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » pon 13. lis 2017 21:56:44

Ďakujem no prepálil som ho tam síce som s toho trošku debil keďže doteraz som používal Marlin a už som sa celkom slušne v nom vedel pohybovať a prispôsobovať mojej tlačiarne. Teraz som z toho znovu debil ak by si mal nejaký jednoduchý návod ako sa v tom repetier pohybovať budem vďačný. Bohužiaľ teraz sa nemôžem ďalej tomu venovať keďže mi odišiel 1 driver tak musím čakať na nový. Hneď som si ich objednal 10 ks do náhrady a hneď aj 2x ramps a 2x Artduino mega 250. Zároveň som si objednal aj výkonové tranzistory ktoré si odporúčal v tvojom videu tie 139A, a druhé tavné poistky ako aj nové patice keďže sa tieto enormné prehrievajú že na ných neudržím prst. Skúsil som si objednať aj NPN a PNP indukčný snímač na automatickú kalibráciu. Síce neviem ešte ako sa to používa a nastavuje ale hádam mi tu budete vedieť pomôcť.
Přílohy
3D-Printer-Parts-LJ12A3-4-Z-BX-Inductive-Proximity-Sensor-Detection-Switch-NPN-DC6-36V-4mm-300x300.jpg
3D-Printer-Parts-LJ12A3-4-Z-BX-Inductive-Proximity-Sensor-Detection-Switch-NPN-DC6-36V-4mm-300x300.jpg (11.11 KiB) Zobrazeno 1800 krát
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » pon 13. lis 2017 23:17:10

Co se týká toho snímače, tak na to pozor. Protože je potřeba správný tip a pokud používáš vyhřívanou podložku MK2B (z materiálu FR4) nebude to fungovat. Mělo by to chodit s hliníkovou (myslím že je to MK3) podložkou a správným snímačem.
Jinak co se týká repetieru je to skoro stejné jak marlin. Navíc třeba já tiskárnu ovládám výhradně přes Repetier HOST, takže pro mne byl přechod naprosto bez problému neb jsem žádnou změnu nepozoroval jen ty k lepšímu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » stř 15. lis 2017 12:02:09

Ďakujem. No dnes mi prišiel nový driver ale mám problém, Síce sa mi osa pohybuje ale nie tak ako by mala mám, vždi mi príde iba do polovičky vyhrievacej podložky. či nadstavím počet krokov na 80 alebo 450 alebo 500 stále príde iba do polovice vyhrievacej dosky. Tlačovú plochu mám nadstavenú na 200x200x200. Aj koncové snímače fungujú všetko. Ak v polovičke ručné zatlačím endostop a dám znovu pohyb tak osa ide ďalej smerom čiže v pohybe nič nebráni.
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod Sakul » stř 15. lis 2017 14:33:58

Jaký je to driver a jaké je nastaveno mikrokrokování?
Počet kroků nastavujete kde? Ve firmware nebo v eeprom. To je nutno nastavit v eeprom. Pokud to nastavíte ve firmware je nutno načíst tyto hodnoty do eeprom. Tiskárna pokud je povolena eeprom, načítá konfigurační hodnoty výhradně z eeprom nikoli ty které jsou zadané ve firmware.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 775
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s teplotou při tisku

Příspěvekod svibko » čtv 16. lis 2017 1:02:08

Kúpil som DRV 8825. 32 krokové. Nastavenie eepronu som nasiel priamo v repieter host nejaký navod ako to tam nahrám?
Uživatelský avatar
svibko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 12. lis 2017 12:35:57

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník