Problém s nahráním firmware repetier

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » pát 22. pro 2017 11:31:42

Zdravím vespolek, tak mám docela zásadní problém, nejde mi nahrát firmware Repetier do desky Arduino mega. Hlásí mi to v Arduinu 1.6.5 toto:


avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_cmd(): short reply, len = 0
avr_read(): error reading address 0x0000
read operation not supported for memory "signature"
avrdude: error reading signature data for part "ATmega2560", rc=-2
avrdude: error reading signature data, rc=-1
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout

Kdopak je schopný mi poradit? Díky předem
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » pát 22. pro 2017 14:07:31

Ještě pro doplnění. Arduino se při zapojení objeví na COM4, fyzicky na něm bliká červená blíž k napájení a svítí červená dál od zdroje. Nastartuji Repetier Host, dám připojit a svítí obě červené problikne zelená. Když dám odpojit, zůstanou mi svítit obě červené a dole v řádku Repetieru se ukáže nápis "Communication timeout - reset send buffer block. Když resetuji Arduino, tak se vše vrátí. Jedna bliká, druhá svítí. Když chci nahrát firmware přes Arduino 1.6.5 tak se stane to, co jsem napsal v předchozím příspěvku. A když chci nahrát firmware přes XLoader, tak se na konci vypíše "Upload failed". Kabely jsem zkoušel 2, takže těmi to není. Repetier mám verzi 2.0.5.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » pát 22. pro 2017 16:31:27

No tak tento problém by ukazoval na chybějící bootloader (vadný) Takže první věc co je třeba udělat je přeflešovat bootloader.
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 23. pro 2017 8:31:21

Ahoj Lukáši, takže jestli jsem správně pochopil, koupit jakýkoli Arduino, sehnat hex soubor s bootloaderem, propojit obě desky podle schematu na vypálení a v programu Arduino vypálit přes to druhý Arduino bootloader na Arduino MEGA. Sice jsem to reklamoval ale asi bude rychlejší to udělat takto. Je to tak?
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » sob 23. pro 2017 11:12:46

Ano toto je také cesta. Sice dle mě zbytečně složitá, vhodná jen pokud už nějaké to druhé Arduino máš. Pokud bys ho musel shánět je lepší rovnou koupit levnější USBasp programátor.
Jinak postup jak nahrát bootloader najdeš v tomto videu:

Do desky Arduino MEGA je to o to jednodušší, že má přímo ISP konektor a při použití této redukce je to otázka chvilky.
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 23. pro 2017 12:51:25

Díky moc, zkusím to přes Arduino UNO, stejně jej budu na jaře potřebovat. Zatím děkuji za velkou pomoc a přeji hezké svátky.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 30. pro 2017 8:50:59

Tak jsem to zkusil přesně tak, jak jsi mi poradil. Koupil jsem programátor a přechodku, vše spojil dohromady, zapojil, nainstaloval ovladač pro programátor na programátoru svítí jedna červená LED, na Arduino jedna červená svítí, druhá bliká, podle videa jsem pustil arduino 1.6.5 nastavil desku, procesor a programátor. Už tady mi bylo divné, že se nedají otevřít porty. Dal jsem vypálit zavaděč, vše se rozsvítilo jako v Las Vegas (programátor svítí dvě červené, Arduino svítí dvě červené). Po asi pěti sekundách mi to vypsalo tuto hlášku:

avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

Začínám mít dojem, že bude nějaká chyba na straně PC. Je to možné? Mám na jednom počítači Windows 7 Home a na druhém Windows 8.1 obojí v 64 bitové verzi.
Co si o tom myslíte? Nezdá se mi totiž, že bych měl takovou smůlu, že by obojí bylo vadné.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » sob 30. pro 2017 10:33:44

Zdravím,
S PC problém nebude. Spíše si myslím, že by mohl být ten programátor (USBasp) špatně nastaven. Mělo by být nastaveno pomalé programování (na to tam bává jumper nebo dipswitch) a napájení na 5V. Mám takový pocit, že se prodává se zapnutým rychlím programováním a to může být ten problém.
Hodila by se fotka jak ho máš nastaveno, případně to podle dokumentace k němu zkontrolovat. Dokumentace je ZDE.
A bacha SelfPrograming nesmí bít nikdy osazený!!!
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 30. pro 2017 11:57:44

Fotka není problém. Tady je. Jediný co tam jde nastavit je 3,3 a 5 V a to mám nastavený správně. Takže tam budu muset napájet piny? Je to koupený z toho odkazu co jsi mi dal tady výš.
Přílohy
IMG_20171230_105047.jpg
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » sob 30. pro 2017 12:24:35

Ano tudle verzi programátoru mám v práci a musí se tam osadit ten jumper. Mám pocit, že je to JP3 (na tvém obrázku), ale raději to ověř dle schématu. Ve schématu je to JP1 (Slow SCK).
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 30. pro 2017 12:44:13

Jasně, provedu ještě dnes a potom dám vědět. Díky, to víš. Ach ta elektronika, to už není jen pájení součástek na svítící vánoční hvězdu. :D
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » sob 30. pro 2017 17:53:04

Tak jsem vše provedl a jediné oč se to zlepšilo je, že na mě programátor 2x bliknul. Jinak stejná hlášení a nic jiného. Tady mám zase win 10 a instaloval jsem ovladač z odkazu na stránce prodejce. :oops: Zítra zkusím na noťas, který je určen přímo pro tiskárnu nainstalovat win 7 32 bit.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » sob 30. pro 2017 19:04:57

Tak jsem si zkusil zašachovat trochu s tím programátorem a nepovedlo se mi nasimulovat tu tvoji hlášku. Zkoušel jsem zapnout pomalé i rychlé programování a vždy to fungovalo bez problému (testoval jsem na Arduino IDE v1.0.6 a v1.6.5). Přikládám obrázek jak se má správně hlásit v systému ten USBasp programátor.
V tuto chvíli může jít i o vadný procesor nebo desku Arduino MEGA. Ideální by bylo na jakékoli jiné desce o které se ví, že funguje otestovat ten programátor a pokud by to fungovalo je prostě tato deska mrtvá a je třeba pořídit jinou.
Přílohy
2017-12-30.png
2017-12-30.png (24.33 KiB) Zobrazeno 186 krát
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » ned 31. pro 2017 9:42:19

Ano, přesně takto se mi programátor hlásí taky. Ale co je mi ještě divné je to, že na počítači v práci s win 7 se mi nezobrazí při pokusu o vypálení žádný port a po odpojení programátoru a připojení samotného Mega na portu naskočí, kdežto doma na win 10 se port objeví pokaždé. Zase jsem měl v noci o čem přemýšlet. :)
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » ned 31. pro 2017 10:21:27

Při použití USBasp se žádný port nikde nezobrazuje protože není. USBasp žádný com port nepoužívá.
Navíc to že po připojení Arduina MEGA přes USB k PC se objeví nějaký Com port, nemá vůbec žádnou souvislost s procesorem ATMEGA2560. Z toho důvodu je na desce Arduina zcela jiný procesor nebo nějaký USB/TTL převodník někde poblíž USB portu.
V tuto chvíli mohu opravdu pouze poradit otestovat ten USBasp programátor na nějaké zcela funkční desce Arduina, aby se vyloučil problém s programátorem, PC a ovladači.
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » ned 31. pro 2017 10:57:28

Ještě se pokusím mu vdechnout život v Linuxu, což se řešilo na rebelech a pokud ne, vykopu mu hrobeček. :cry:
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » úte 02. led 2018 12:30:56

Tak teď už nechci radu ale vysvětlení. Zkoušel jsem ho zprovoznit i na Linux Mint 18.3 a nic. Spojil jsem se s tím kolegou na fóru rebelů a psal jsem mu mejlem co všechno jsem dělal a co to psalo. Mezitím jsem instaloval jako poslední záchranu software ATM Studio 7. Když jsem mu chtěl napsat přesně co to píše ve správci zařízení, najednou Arduino Mega začalo tak nějak "divně" blikat. Spustil jsem Arduino 1.6.5 a firmware se nahrál, jen mi to hodilo chybu při nahrávání:

avrdude: verification error; content mismatch

Firmware je normálně nahraný a funguje. Vyzkoušeno na Repetier software, kde se dá normálně modifikovat EEPROM.
No co mi k tomu povíte teď?
Nainstaluji to Studio i na dalších PC a uvidíme.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod Sakul » úte 02. led 2018 13:13:04

Je to zajímavé. Holt jsou věci mezi nebem a zemí.
Hlavně, že se nakonec podařilo.
Sakul - www.sakul.cz
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 685
Věk: 37
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s nahráním firmware repetier

Příspěvekod parapc » úte 02. led 2018 14:12:01

No to ano. A hlavně mám určitě víc štěstí jak rozumu.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Sakul a 1 návštěvník