Ahojte kolegové,
mám dotaz ohledně funkce motorů. Motory os X a Y mi jedou bez problémů, ovšem na ose Z mi motory jedou nahoru OK ale dolů nejedou vůbec (motory SX17-1003) a motor extruderu netočí vůbec (motor SX17-1005). Na driveru osy Z mám 0,48 mV a na extruderu 0,45 mV. Poradíte prosím kde může být chyba? Může to u toho extruderu být např. moc přitlačená zubatice?
Díky za případné odpovědi.
Problém s motory
Re: Problém s motory
Vezmu to od toho extruderu. Teplota trysky je jaká? Případně je pro test nějak obejito hlídání teploty trysky?
Osa Z. Není náhodou špatně zapojený koncák?
Osa Z. Není náhodou špatně zapojený koncák?
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider
Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
-
Joskapilot
- Začátečník

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II
Ahoj s tím extruderem ti asi poradím, protože jsem toto řešil také, prostě Repetier má nastavenou minimální teplotu pro extruder a proto musíš v menu zapnout ohřívání alespoň na 180°C + a pak to zkus znovu.parapc píše:Ahojte kolegové,
mám dotaz ohledně funkce motorů. Motory os X a Y mi jedou bez problémů, ovšem na ose Z mi motory jedou nahoru OK ale dolů nejedou vůbec (motory SX17-1003) a motor extruderu netočí vůbec (motor SX17-1005). Na driveru osy Z mám 0,48 mV a na extruderu 0,45 mV. Poradíte prosím kde může být chyba? Může to u toho extruderu být např. moc přitlačená zubatice?
Díky za případné odpovědi.
Osa Z jak to popisuješ tak bud máš "nakopnutý" firmware , nebo pomuže po vypnutí el. opatrně prohodit driver např z osy X a pak to zkusit a tím vyloučit vadný driver.
Firmware nemá rádo když vypneš napájení 230V natvrdo při běhu tiskárny. Mě to poškodilo i ten zaváděcí soft a musel jsem natvrdo pomocí USBAsp programátoru propojit přímo s čipem(Atmelem) a smazat vše a znovu nahrát .
Sakul má pěkné video jak natáhnout firmware do desky GT2560 , dle toho jsem to opravil a osa Z už jede nahoru i dolů.
Snad ti moje zkušenost pomůže.
Díky pánové, s tím extrudérem jsem si pěkně naběhnul, hlavně že to má "sakul" tak hezky zdůrazněné ve videu. Omlouvám se ale ta osa Z zlobí pořád. Koncák je odzkoušený a tím to není a když otočím konektory od motorů, tak jedou dolů ale zase ne nahoru. Ještě vyzkouším ten driver vyměnit a uvidí se. Zatím díky.
-
Joskapilot
- Začátečník

Ten koncák máš tedy 100% odzkoušen, je tam více možností, můžeš to mít zapojeno jako spínací a tím pádem si to myslí že je to stále dole a proto to jede jen nahoru, nebo můžeš mít toto zprávně, ale ve firmwaru nastaven Invert toho koncáku a je to naopak , to zjistíš tím že koncák sepneš a podržíš rukou v sepnutém stavu a druhou rukou zadáš pohyb na tu stranu co ti to nejede.Další možnost je samo že to je špatně zapojeno na Ramps desce .parapc píše:Díky pánové, s tím extrudérem jsem si pěkně naběhnul, hlavně že to má "sakul" tak hezky zdůrazněné ve videu. Omlouvám se ale ta osa Z zlobí pořád. Koncák je odzkoušený a tím to není a když otočím konektory od motorů, tak jedou dolů ale zase ne nahoru. Ještě vyzkouším ten driver vyměnit a uvidí se. Zatím díky.
Naposledy upravil(a) Joskapilot dne stř 07. úno 2018 13:07:48, celkem upraveno 1 x.
Pripadne je mozno se na status koncaku podivat na displeji u rucniho ovladani dane osy. Taky je na to M prikaz mam pocit ze M119 ale nejsem si stopro jist. Ten pak vypise stav vsech koncaku.
INFO:
Děkuji vám pánové za rady. Jak jsem již napsal, tak chyba extruderu byla v mé hlavě, no a druhý problém (což byla pěkná chuťovka) byl v tom, že jsem měl špatně zakrimpovaný konektor od koncáku Z. Bylo to takovým stylem, že koncák "přepínal" sám mezi polohou vypnuto a zapnuto, takže někdy nejel vůbec, někdy jel tak a podruhé jinak.
Teď už je vše vyřešeno a tiskárna funguje jak má. Ještě jednou díky.