Sakul 3D v1.0

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » čtv 23. lis 2017 19:51:43

Sakul 3D v1.0

Fáze vývoje:
Návrh schématu = 50%
Návrh PCB = 0%
První prototyp = 0%
Testování = 0%

Sledujte také vývoj Shieldu pro Arduino MEGA zde.

Jedná se o můj návrh elektroniky pro veškeré běžné typy 3D tiskáren. Vycházím z elektroniky Rumba +, protože je asi nejblíže mému ideálu elektroniky pro 3D tiskárnu. Použitý procesor bude 8bit ATMEGA2560-16AU. Bude možno osadit libovolné kompatibilní drivery do patic, takže v případě poruchy je velice snadné daný driver vyměnit. Deska bude mít vše integrováno, kromě displeje, který bude možné připojit plochými kabely (kompatibilní s GLCD nebo LCD2004)

V následujícím seznamu najdete všechny funkce této elektroniky a podporované firmwery:
Podporovaný firmware: Repetie, Marlin a podobné
6x Driver pro motor (Osa X,Y,Z + 3x Extruder)
Každý driver má vyvedeny řídící signály pro možnost připojit výkonnější (DIR,STEP,EN,GND)
Každý driver má výstup pro 2 motory + výstup do šroubovací svorkovnice
Až 6 koncových spínačů (X-max/min, Y-max/min, Z-max/min)
5 teplotních čidel (3x ohřev trysky, 1x ohřev podložky + 1 volitelný)
Konektor se zámkem pro Displej a čtečku SD karet
Konektor se zámkem pro Dotykový displej (zde se teprve uvidí jak dopadnou testy)
Spínání pro osvětlení (lze volit zda 12V nebo 24V)
Výstup pro Laser (jak výkonový, tak i PWM TTL a napájení Laseru volitelné 5V nebo 12V)
Výstup pro 3 ventilátory PWM (lze volit zda 12V nebo 24V)
3x výstupy pro topení extruderu (PWM)
1x výstup pro topení podložky (PWM)
Volný UART pro Bluetooth modul HC-06 (konektor pro tento modul)
4x konektor pro I2C sběrnici
4x výstup PWM pro serva (sonda autolevelingu a podobně)
Vstup pro detektor filamentu
Výstup pro ovládání zdroje (PS-ON)
Detekce napájecího napětí pro podložku + elektroniku
USB rozhraní založené na čipu CH340G
Možnost vypnout upgrade firmware (nechtěné smazání nebo přehrání firmware)

Pokud máte jakýkoli nápad co ještě přidat nebo nějak udělat určitě mi o tom napište.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Joskapilot » čtv 23. lis 2017 21:22:37

Ahoj
Krom těch diod mě napadá pořešit napájení , ty svorkovnice jsou pěkné , ale jde o tiskárny pro lidi-nadšence a ne každý má "krypovací" kleště , já jsem si je sice pořídil ale píšu to hlavně pro ostatní co začínají, určitě každý kdo staví 3D tiskárnu má alespoň obyč. trafo pájku a proto bych se přikláněl ke konektoru přímo na DPS , protikus si na kabel připájí lehce a když se použije třeba toto tak to proudově bude v pohodě: https://www.rasel.cz/x11953-w101/dc-konektor-xt60pw-vidlice-dps-tht Navíc se tiskárna neustále chvěje-vybruje a nedotažená svorkovnice znamená problém , repetier to asi včas zarazí , ale merlina jsem nezkoušel co to udělá když nedohřeje deska nebo tryska .
Prostě žádné svorkovnice ale pěkně konektory se zámky (blbuvzdorný, každý konektor jiný tak aby to zapojilo i dítě :-) )
Krom třeba koncáků, to stačí popsat .
Dále určitě popisky na Dps ...ventylátor trysky,ventylátor ofuku modelu, ohřev desky, ohřev trysky a podobně, třeba i laser TTL , myslím aby to bylo "blbuvzdorný"
A kdyby to šlo tak tam nějak zapojit i univerzální měnič aby tam šlo použít třeba od 12 do 40V a ardujino by dostávalo vždy jen to co má.
(Lidé rádi používají PC zdroje pro úsporu) .
Dále asi pořešit krabičku s okénkem pro Ledky co by byli na samostatném mini DPS a pak už to můžeš dělat ve velkém :-)
Cena kdyby se dostala pod 2000kč se ziskem tak supr. Jen by se to nesměli dozvědět kluci z Číny :-)
Ještě možná blbost , ale nešlo by dávat do krabičky vypínač(může být i mosfet) napájení s nějakou silnou diodou co by zastavila případné kopance od zdroje při vypínání, nebo při výpadku el. sítě 230V?

Ještě se zeptám budeš to dělat bez Arduina , nebo s ním jednodušší asi bez ale zase to pak bude s cenou muset dolů .

Doplňuji odkaz na konektory do dps :https://www.tme.eu/cz/katalog/#search=XT60PW%20&cleanParameters=1
a tady kolmá k dps : https://www.tme.eu/cz/details/xt60upb-m/konektory-dc/amass/
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » pát 24. lis 2017 1:59:59

Ahoj,
k těm konektorům. To je poměrně složité téma a sám v tom nemám dosud zcela jasno a teprve zvažuji různé možnosti. Tvůj nápad s konektory je rozhodně zajímavý, ale musí se to promyslet ze všech stran. V první chvíli mě to celkem nadchlo. Tyto konektory určitě snesou velké proudy a celkem bez problému by se integrovaly na desku PCB. Problém, ale nastává přesně v momentě, kdy to někdo musí připájet na druhý konec. Ze zkušenosti vím, že lidé pájet neumí, i když si plno lidí myslí pravý opak. Takže se bojím, aby to místo vylepšení nebyl zdroj naprosto nečekaných problémů. Další věcí je to, že tyto konektory nemají zámek (pokud se pletu a jsou takové dej klidně odkaz kouknu na ně) a tak by se mohlo stát, že se prostě po čase uvolní (vlivem vibrací). Tím tedy nechci říct, že je nepoužiju, ale vše se musí řádně promyslet.
Dále konektory pro různé periferie (koncáky, čidla teploty, motory a podobně). Zde je to podobné. Co se týká připojení motorů, tam mám jasno a nebudu to již měnit. Každý driver bude mít výstup na 2 (respektive 3) motory. Jako výstup bude použit dvojitá jumper lišta bez zámků (stejně jako na desce Ramps) + malá šroubovací svorkovnice. To činí výstup pro motory maximálně univerzální + pokud se někomu budou motory točit obráceně bude možné pouhým otočením konektoru motor zreverzovat a nebude tak nutné editovat firmware, což je pro většinu nadlidský úkol.
Konektory pro EndStopy a čidla teploty, tam se také přikláním k použití jumper lišt bez jakýchkoli zámků. Tam na polaritě nezáleží, takže to není problém. Co se týká dalších konektorů například pro ventilátory a podobně, tak tam ještě nejsem rozhodnut, ale přikláním se buď ke šroubovacím svorkám nebo konektorům se zámkem. Konektor se zámkem by sice teoreticky eliminoval možnost špatného zapojení (přepólování), ale pouze teoreticky. Prakticky ho stejně někdo musí nakrimpovat a může to udělat stejně špatně jako kdyby to přišrouboval blbě do svorky. Navíc musí mít krimpovací nářadí, což drtivá většina lidí nemá. Takže i v tomto ohledu mi vychází šroubovací svorka jako horký favorit.
Veškeré konektory vybavené zámky jsou super neb to zvládne zapojit i dítě, a pokud je to uděláno i tak, že to nejde zaměnit, je to ideál. Bohužel je toto řešení naprosto jednoúčelové a hodí se do stavebnice tiskárny, ale už méně do elektroniky, která má být univerzální.
Popisky na PCB. Ano toto určitě bude a na všech deskách co navrhuji se snažím to co nejlépe popisovat, aby člověk nemusel nutně koukat do dokumentace, ale šlo to odvodit z popisků přímo na PCB.
Deska bude obsahovat 3 DC/DC měniče. 12V, 5V a 3,3V. Napájecí napětí desky bude 12-24V (Strop 30V). Takže v tomto ohledu bude maximálně univerzální. Všechny měniče budou mít společnou pojistku (PTC) + další klíčové obvody u kterých hrozí nějaký problém budou jištěny. Takže bude pojistka pro vyhřívanou podložku + detekce jejího přerušení, dále bude pojistka pro motory a ostatní elektroniku taktéž z detekcí přerušení. Dále samozřejmě pojistka USB napájení, pojistka pro měniče a zvažuji pojistku pro napájení koncáků a možná ještě někde.
K použitým napájecím zdrojům. Bude i konektor pro ovládání ATX zdroje (PS-ON). I když teda jsem zásadně proti používání počítačových zdrojů neb jsou pro toto použití extrémně nevhodné a pramení z toho hodně problémů.
Ano samostatné kontrolky jež bude možno vyvést na viditelné místo. To je dobrý nápad. Moje představa je taková, že budou jak LED na desce, ale ty budou vždy před výkonovým prvkem, aby se zachovala univerzálnost a velký rozsah napájecího napětí. Pak bude totožná sada jež půjde vyvést do panelu a ta bude již za výkonovým prvkem. Takto bude i v případě nutnosti dobře diagnostikovat závada na výkonovém prvku.
K té ohraně na vstupu napájení. Přepěťovou ochranu tam dávat nebudu. Při použití kvalitního zdroje jsou veškeré ochrany integrovány v tomto zdroji. Ochrana proti přepólování tam bude a bude to pěkná šleha, když to někdo otočí. Jinak já používám všude UPSky neb u nás vypínají elektriku furt (stačí trocha větru nebo deště), takže tiskárnu a její napájení mám ošetřeno takto a rozhodně to doporučuji všem. Cena UPS již dnes není taková a v místech, kde je se sítí problém se rozhodně vyplatí. Není nad to když člověk tiskne něco 20 hodin a po 19ti hodinách tisku bliknou proudem (to se mi jednou stalo, ale už se nestane).

Co se týká ceny, tak to je samozřejmě velká neznámá. Pokud se to nechá vyrobit v číně bude cena rozumná, pokud tady bude to neprodejné.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Joskapilot » ned 26. lis 2017 1:08:24

Tady jsem našel možné jištění konektoru při použití kolmých k DPS , ber to s rezervou, tento držáček by se musel dělat levněji https://hobbyking.com/en_us/multirotor-xt60-connector-fixed-mounting-board-1pc.html
a možná by to bylo lepší pro pár konektorů zároveň .
Jinak pokud by za to někdo nepotáhl tak drží dobře i s vybracemy , používají to modeláři v e.letadlech. Když by tam byl konektor na dps kolmý a následně by kabely z krabičky šly kolmo dolů, tak by tam vznikla 90 st. ohnutí silného kabelu a tím pravděpodobněji by to také mělo menší snahu odskočit .Ale i pojistit tavnou pistolý by nebylo od věci, jestli už to není moc "fušařina"...

Ještě jsem si vzpoměl na starý router , že tam měli ledky na hraně DPS jakoby do strany o 90st. natočený a DPS v tom místě trochu "vyčuhoval" , to by bylo možná ještě jednodušší řešení. Když beru fakt , že elektronika je za levým svyslím nosníkem připevněna svysle , tak by například ty diody včetně DPS "čouhaly" v pravo a krabička by měla jen na pravé straně otvory přesně dle rozměrů led diod .
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » ned 26. lis 2017 9:09:41

No s těma konektorama jsi mě dost nahlodal, takže asi bude kompromis a dám tam jak šroubovací svorkovnici tak tento konektor, ať si každý vybere co mu vyhovuje. Ty ledky budou na samostatném panelu, propojené plochým kablíkem, aby šli dát kamkoli a pokud je někdo nepotřebuje, tak je neosadí.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Joskapilot » stř 29. lis 2017 19:04:19

Ještě k ledkám, co použít toto : https://www.gme.cz/drzak-na-4-led-diody-kss-pld4-3b
Když se to šikovně umístí, tak se k tomu dá udělat krabička s ovory do boku a nemusíš řešit ten externí výstup ledek.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » stř 29. lis 2017 19:54:08

No ono de hlavně o to, že nebudu mít tolik místa na kraji PCB, abych tam dostal všechny LED. Kraje potřebuju hlavně osadit konektory. Budu rád, když se mi povede dát někde na prostředek konektor pro všechny LED. A abych se přiznal LEDky jsou to poslední co budu řešit. Mám takovou zkušenost, že i když dávám plno ledek pro různé signalizace u většiny mých projektů a zařízení, stejně pak nikdo neví co která znamená a rozhodně si to nikdo nezjišťuje v manuálu. To až teprve, když něco nejde a na to většinou stačí ty diody přímo na PCB. Takže ve své podstatě je nějaký panýlek jen taková estetická fičura. Nicméně pokud to bude jen trochu možné dám tam na něj výstup a finální provedení budu řešit až jako poslední věc.
Momentálně řeším jaké použít pojistky a jaké patice na ně, aby to bylo optimální. Zatím to vypadá, že budu muset ubastlit nějaké svoje univerzální pouzdro, aby tam šli nožové Auto pojistky pokud možno všechny tři tipy a pasovali tam různé patice na tyto pojistky. Tak snad se to nějak povede.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Joskapilot » stř 29. lis 2017 20:13:50

Pokud to chceš "bastlit" tak já to dělal z faston konektorů , jednoduše tam co přijde kabel jsem to přesnýma štípačkami typu X ucvakl z obou stran ,aby tam zustal jako by silnější pin a ten jsem zapájel na dps s dírou 1,2mm (oboustraně zapájel přímo na Ramps 1,4).
Pak jsem mezi ty dva páry konektorů dal plastový proužek ze staré kreditky a celé to přetáhl smršťovací bužírkou , ale hned jak jsem to udělal, tak jsem si říkal že by tomu slušelo udělat to z ABS plastu jako celek aby to bylo zpevněné a hezké :-) , když už mám tiskárnu. Dělal jsem to totiž až na mém druhém Rampsu co mě zbyl jako rezerva , na tiskárně mám pojistkové pouzdro koupené na ebay a na Rampsu mám drátové propojky natvrdo. Máto výhodu na výměnu pojistek nerozděláváš krabici elektroniky , ale jen odděláš plexi překryt pojistkového pouzdra , tedy jen teoreticky , zatím jsem pojistky nemusel měnit.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » stř 29. lis 2017 20:50:09

No mám tady právě nějaká pouzdra na tyto pojistky, ale každé má trochu jinak vývody. I tu variantu z fastonů jsem dělal. Mám verzi přímo do PCB, která pasuje perfektně. Chci udělat univerzální pouzdro do PCB, aby tam pasovalo co možná nejvíce verzí těch patic. Ještě čekám až nějaká pouzdra dorazí z číny a pak něco sesmolím.

Zrovna teď jsem řešil trochu zapeklitý problém s přepínáním 12/24V. Na desce bude totiž DC/DC měnič z 24V na 12V. To je super při napájení z 24V, ale už méně super při napájení z 12V. Navíc tento měnič bude mít max proud 1A a vzhledem k tomu, že mám z 12V i výstup pro LASER nemuselo by to na nějaký silnější stačit. Tak jsem tam dal přepínání pomocí Jumper spojky, a bude se tak moct jednoduše do 12V větve zapnout buď výstup z toho měniče nebo přímo vstup z měniče. Takže pokud bude vstupní napájení 12V půjde tam nastavit 12V a pokud bude 24V půjde nastavit jak 12V/1A, tak i 24V.
Možná je to trochu chaos, ale to už tak bývá, když člověk chce, aby to bylo universální.
Teď ještě dodělám napojení pro výstup osvětlení a detektor filamentu a budu pomalu hotov.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Joskapilot » stř 29. lis 2017 21:42:38

No když už si stím děláš takovou práci tak to určitě budeš mít na kšeft a pak by se hodilo udělat "dvě"verze , tedy spíše jednu co budeš mít tou propojkou nastaveno bud na 12V a nebo 24V, a na každou desku udělat popisek (12V)+(24V) ,například bílé kolečka s nápisem obou napětí a když bude někdo chtět například 12V verzy tak nějakou fixou , nebo barvou zaškrtneš značku 12V fajfkou .(propojka by šla také zakápnout namísto plomby barvou)

A ještě si říkám, že kdybys tam měl ty konektory paralelně se svorkovnicí tak já bych tu svorkovnici použil na napájení externího měniče pro výkonnější laser(při 24V) místo rozdvojky , takže by ty dvě možnosti napájení měli opravdu využití.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod PavelDC » úte 03. dub 2018 11:48:14

Uvažoval si nad paticí pro Orange pi Zero popřípadě pro Raspberry Zero? Každý kdo zkusil ví, že je to úplně jiná dimenze ovládání. A když už si s deskou dáváš tu práci byla by velká škoda to ignorovat.
PS: osobně bych žádný ledky neřešil. Stejně si to pak každý zavře do krabičky a hotovo.
Uživatelský avatar
PavelDC
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 12. úno 2017 12:08:11

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » úte 03. dub 2018 12:27:04

Tak tyto počítače je možno připojit přes USB, takže to nijak přímo na desku asi integrovat nebudu. Stejně tak bude možno připojit například MKS TFT32 V3.0, na ten bude normálně konektor.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod PavelDC » úte 03. dub 2018 13:21:02

Přesně tak. Je potřeba řešit 5V napájení, smotaný USB kabel, tisknou krabičku a nějak to nevzhledně montovat bokem. A nebo All in One.
Nechci dávat Rambo Einsy jako příklad, ale z mého pohledu to byl od nich velice dobrý tah. Dnešní doba je doba wifi.
Je to tvoje deska a tvoje priority, ale zamysli se ještě nad tím. Je to hodně velká přidaná hodnota
Uživatelský avatar
PavelDC
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 12. úno 2017 12:08:11

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod neilz » úte 03. dub 2018 14:07:30

osobne bych jako duvody pro novou desku videl 100% samostatnost tzn bezdratove poslat soubor a tisknout, nejaky bastleni a mit to oblepeny krabickama to za me taky ne, jeste by bylo dobry aby deska mela moznost alespon 4 extrudetu + v paru vyvody na potory pro vsechny osy samozrejme pro klasicky konektory aby se to nemuselo sroubovat ale pekne ciste nakrimpovat
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » úte 03. dub 2018 17:31:12

Tak co se týká počtu Extruderů, tak 3 myslím stačí pro barevný tisk. Nebo 2 pro duální tisk. 4 mi přijdou jako zbytečnost. Ani jsem to nikde neviděl pořádně používat (jen u Průši a to byla evidentně slepá ulička).
Problém All in One konstrukce je jasný a to cena. 90% uživatelů použije jen zlomek toho co by ta deska uměla a proto nebudou chtít dát peníze za něco co nechtějí, ale je tam.
Je třeba hledat kompromis co je ještě přínos a co už zbytečnost.
Na základě posledních příspěvků jsem se kouknul, který mini počítač by se dal integrovat. Zmíněné Rambo Einsy s Raspberry Pi Zero je podle mě zcela nevhodné. Nemá to wifi, nemá to ethernet, nemá to pořádně ani USB. Výkon je žalostný.
V úvahu by připadalo třeba OrangePi Zero. To je rozumné velikosti, má dostatečný výkon, má kvalitní wifi, má ethernet s POE, a má 3 USB porty. Dokonce by šlo namontovat i tak, že by se nemuselo se základní deskou propojovat žádnými kabely a jen by se nasadilo do patice. Tento počítač již nějaký ten pátek na tiskárně testuji a jsem s ním celkem spokojen.
Ovšem nejlepší by bylo použití Raspberry Pi v plné velikosti. Tato kombinace skýtá nejvíce možností s minimálním úsilím na zprovoznění. Ale ta už nejde tak lehce integrovat. Prostě se musí propojit kabelem.
Moje současná představa je následující:
Místo běžného displeje (GLCD nebo LCD2004) na 3D tiskárně bude Raspberry Pi s 3,5" TFT dotykovým displejem. Na displeji se bude zobrazovat vše podstatné. Použit bude Repetier Server nebo kdo má raději OctoPrint může. Osobně jsem OctoPrint otestoval a nenadchnul mě. Repetier Server mi přijde lepší.
Kdo nebude chtít použít Raspbbery Pi může použít něco jiného s displejem. Klidně OrangePi Zero nebo jiný a nebo zcela jinak třeba MKS TFT32 V3.0. Případně jen GLCD nebo LCD2004.
Pak tam bude už jen řídící deska a s tou to bude propojené jen jedním USB kabelem. To musím ještě prověřit jak je na tom Raspbbery PI, ale třeba OrangePi Zero takto jde zapojit a bez problému funguje. Napájení bude bráno ze základní desky (Sakul3D).
Takže oproti stávajícím konstrukcím tam nic nepřibude. Jen se z pohledu uživatele změní škatule s displejem, která bude obsahovat další 3 USB pro připojení buď dalších 3D tiskáren, které nebudou muset mít displej (budou ovládány centrálně z Master tiskárny) nebo Webové kamery.

Navíc není problém všechny potřebné moduly namontovat do jedné krabice a uvnitř propojit, tak aby to byla z venkovního pohledu jen jedna škatule. V tom je právě ta podstatná výhoda modulového řešení. Nikdo si nemusí věšet na tiskárnu plno krabic s různými moduly, ale může si to dát do jedné v takové konfiguraci, která mu vyhovuje.

Jinak samozřejmě pokud budou další nápady sem s nimi a třeba se něco uchytí. Už se toto vlákno vyplatilo a přineslo mnoho zajímavých nápadů a podnětů. Nicméně je vždy nutné to promyslet ze všech stran ne jen ze strany běžného uživatele, ale i ze strany návrháře. Je rozdíl použít 2 nebo 4 vrstvou PCB. A to jsou otázky, která se musí řešit prioritně neb jsou zcela zásadní a uživatel o nich ani neví.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod neilz » úte 03. dub 2018 17:40:41

ono jde o to ze klasickejch reseni je tu spousta pak nastava prosta otazka proc koupit to tve a odpoved je musi mit neco extra co nikdo jinej nenabizi nebo to musi bejt za lepsi cenu ale to se ti v male serii zas nepodari

co se tyce 4 extruderu tak duvod je jednoduchej, kdo bude chtit multicolor tak urcite bude chtit alespon 3 barvy + support, komu staci jen jeden nebo dva extrudery tak koupi desku za $15

treba tohle je docela zajimave, ma to jeste sve mouchy a kdyz kouknes na tu jejich zplacaninu 2 desek a hromady kabelu tak dostat to do jedne s full bezdratem by nemuselo byt vubec spatne
https://www.youtube.com/watch?v=jfopGYO0r-M
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » úte 03. dub 2018 20:13:57

Odpověď na otázku proč pořídit moji verzi je také prostá. Prostě bude někomu vyhovovat lépe než všechny ostatní. Možná se někomu bude líbit, že obsahuje mnoho integrovaných funkcí a taktéž má potenciál k dalšímu rozšíření.
Abych to upřesnil, nedělám to pro výdělek, ale proto, že prostě v současnosti není deska, která by mi ve všech směrech vyhovovala. Proto jsem se pustil do návrhu vlastní elektroniky, která bude navržena tak jak si to představuji, že by to mělo být. Rozhodně tedy nejde o snahu zaplnit trh něčím co tu dosud nebylo, i když to vlastně tak bude, protože taková deska tu dosud není. Také mě to baví a prostě si to chci zkusit. Každé mnou navržené zařízení mne posouvá dopředu a učím se na něm, což mi pomáhá při návrhu dalších a třeba složitějších zařízení.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod PavelDC » úte 03. dub 2018 23:18:10

Jen krátce vysvětlím můj pohled na věc.
Ale hned si neodpustím jednu rýpavou poznámku.
Správně zminuješ, Lukáši, že je potřeba brát zřetel na to co je a není potřebné pro všedního uživatele s ohledem na cenu. A hned jedním dechem dodáš, že nejlepší by bylo použít plnotučné Rasp 3b za bratru 1k a k tomu dotykový display za ještě víc peněz. Tohle jde jak dohromady? :-)

Zpět k původní myšlence.
Rambo Einsy nemá wifi, ale je wifi Ready. A to právě díky
Rasp pi Zero, které má uživatel možnost zasunout a nebo ne. Tím zároveň vyvracím tvůj argument, že Rasp Zero nemá wifi, má. Je to děláné právě na takovéto serverové aplikace.
O srovnání Rasp Zero vs Orange pi Zero nemá cenu mluvit. Oba stroje jsou na malý servřík typu OctoPrint, Repetier výkonné až až.

Dle mého dáběl tkví v detailu.
A ten detail je třeba právě to, že pokud chci na Rasp Zero rozjet OctoPrint (nechci ho tu protlačovat, na konci zmíním proč ho používám), tak stáhnu hotový Image, SD kartu otevřu v jakémkoli operačním systému, v textovém souboru zapíšu název wifi a heslo a hotovo.
Pokud vezmu Orange pi tak ještě do nedávna bylo potřeba propojit přes ethernet s routerem a přes SSH nastavit parametry wifi. Zdlouhavé a vůbec ne blbu zdorné. Dnes už ale stačí otevřít textový soubor umístěný na sd kartě a změnit parametry(po vzoru Raspbianu), ale pozor, karta je viditelná pouze na OS Linux. Woknaři mají smůlu a musí zpět na stromy a k ethernet kabelu.

OpiZero má POE, u tiskárny na co? Má Ethernet, u tiskárny na co?

Když to vezmu kolem a kolem tak musím chtě nechtě přiznat, že Raspberry Zero je pro tento projekt asi vhodnější. (Ikdyž mám raději pomeranče).
Rasp sice nemá fyzické USB, což Orange má třeba právě na tu kameru. Ale má je vyvedený na pinech. USB konektor z číny je korunová položka.

Je třeba brát i to, že spousta uživatelů v číně vůbec nenakupuje a nebo by po Raspberry sáhli raději, protože je ho plný internet, když se něco podělá nezůstanou sami.
Navíc Rasp máš do druhého dne doma i se zárukou.

No, doufám že to nebylo zbytečné a popřemýšlíš nad tím.

PS: deska musí být wifi Ready ;-) žádný kabelový balast v dnešní době. A to myslím i uvnitř bedýnky
PS2: Raspberry 3 + monitor je předražená utopie, věř mi

A proč OctoPrint? Protože Printoid!! Psal jsem ti to na youtube a kdysi i sem, ale vidím že marně, jinak bys nad předraženým displaye ani neuvažoval ;-)
Uživatelský avatar
PavelDC
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 12. úno 2017 12:08:11

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » stř 04. dub 2018 1:57:21

No sestava Raspberry Pi 3 + 3.5" TFT dotykový displej vyjde na 1000Kč. Moji sestavu s tímto displejem ukážu v zítřejším videu. To mi nepřijde jako moc.

K Raspberry Pi Zero - nevím o tom, že by mělo wifi. Má to až varianta W. Ale ano šlo by asi nějak použít. Musel bych nastudovat specifikace. Přecijen se těmito počítači zabývám velice krátce.
Co se týká nastavování wifiny na obou počítačích je to čistě věc názoru. Osobně preferuji SSH, ale je to šumák.

OrangePi Zero a ethernet. Každý IT technik ti řekne, že metal je metal a ještě líp optika. Tím nechci říct, že je wifi špatné to určitě ne, ale kabel najde také své uplatnění.

Říkáš kabelový balast. No jestli ti přijde jeden propojovací kabel mezi řídící elektronikou a displejem hodně tak to opravdu nevím.

K tomu Printoidu, opravdu to nemám tak zmáknuté. Co jsem jen zběžně kouknul, tak je to aplikace pro telefon. Můžeš klidně rozvést co to umí. Klidně můžeš založit téma o Octoprintu a zkusit nám to v něm přiblížit. Jaké jsou výhody co to umí. Můžeš udělat i srovnání s Repetier Serverem pokud máš zkušenost s obojím.
Já to zkusil a oproti Repetieru mi to nepřišlo nijak výrazně lepší. Ale nebádal jsem to nijak do hloubky.

Jinak kdokoli se může k tomuto projektu připojit. Pokud máš třeba nějakou zkušenost s Raspberry Pi Zero W a jeho napojením na další systémy, třeba právě nějaký displej, určitě si o tom rád popovídám. Já takovou zkušenost s těmito počítači nemám (cca 3 týdny) a už vůbec ne s Linuxem a tak nemám jasnou představu o tom jak je integrovat. Plno lidí vždy radí udělej to tak nebo jinak, ale nikdy moc neřeknou jak přesně by to šlo udělat. A to je právě to podstatné co je pro mne důležité.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod neilz » stř 04. dub 2018 9:27:07

taky si myslim ze Pi3 je hloupost, bude to strasne drahe, naprosto zbytecne a neforemne monstrum, Pi zero w ma doma spoustu lidi a taky myslim ze by bylo idealni, pripojovat tiskarnu jakymkoli kabelem je tezka historie za me proste bezdrat/sd only ostatni zbytecnost
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul 3D v1.0

Příspěvekod Sakul » stř 04. dub 2018 9:55:00

Dobře,
dejme tomu, že bych udělal podporu pro Raspberry Pi Zero W a to formou, že bych na základní desku dal pro tento počítač konektor jako na Rambo Einsy. A hned mám fatální problém. Tento počítač si tam běžný uživatel fakt nedá. Namontovat to bude umět pár lidí, i když se to na první pohled může zdát jako jednoduchá věc. Prostě koupí RasbPi W a strčí ho do konektoru na základní desce. Jo ale jak? Když tam není osazený žádný konektor. Takže vytáhne mikropájku (nebo líp Trafo pájku) s kterou samozřejmě umí zacházet, dále ze šuplíku vytáhne konektor, který samozřejmě doma každý má a připájí ho na RasbPi Zero. No a konečně ho tam může zasunout. Teď je otázka jestli to udělal dotyčný dobře a neodpálí hned po zapnutí jak RasbPi, tak i základní desku. V ten moment mi píše nefunguje ti tvoje deska co s tím budeš dělat? A začíná mnou velice oblíbený kolotoč dotazů a řešení co se vlastně stalo.

Tak a toto byla jen jedna hypotetická situace, kterou musím ještě před navržením desky vyřešit. Podobných situaci je při vývoji jakéhokoli zařízení nespočet. Proto se nedivte, že se tomu trochu bráním. Mám s vývojem elektronických zařízení mnohaleté zkušenosti a tak už přemýšlím hodně dopředu a řeším tyto hypotetické situace, abych se ve finále vyhnul problémům, které stejně nastanou, ale třeba jich nebude tolik.

Když se to propojí jedním USB kabelem to nikdo prostě jen tak "nezkurví" a proto je to pro mne lepší řešení. Ale pokud budou výhody a argumenty pro ně převyšovat tyto případné problémy, je možno se rozhodnout to zařadit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron