Raspberry Pi a Repetier server

Toto fórum je věnováno sekci POČÍTAČE na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » ned 01. črc 2018 21:30:50

Ok, díky za potvrzení. Na ofic. fóru jsem ještě nekoukal nebyl čas. No já taky využívám přístup přes web, ale zrovna jsem něco ladil a potřeboval jsem zvednout teplotu tak jsem na to přišel. Pokud něco zjistím tak napíšu.

zatím ahoj Radim.
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » ned 01. črc 2018 21:58:23

Takže mi to nedalo a kouknul jsem na oficiální fórum Repetieru. No a našel jak rozchodit displej na nejnovější verzi serveru.
Návod je zde: https://forum.repetier.com/discussion/5 ... y-pi?new=1
Otestováno a funguje to v poho.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » ned 01. črc 2018 22:30:45

Zkoušel jsi jestli po té čisté instalaci funguje tlačítko bedu? Koukal jsem teď taky na forum a tam nikdo nic nepíše.
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » ned 01. črc 2018 22:49:36

Nezkoušel. Tyto testy dělám na Rasberry bez tiskárny a na funkční tiskárně zrovna tisknu. Tak když se k tomu dostanu zkusím třeba zítra.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pát 06. črc 2018 20:05:38

Takže tady přikládám podrobný návod na instalaci Repetier serveru ve verzi v0.90.0.v9 na Raspberry Pi 3B+ s podporou 3.5" TFT displeje.

Video s celým postupem instalace najdete zde:


1. Stáhnutí image Repetier serveru pro Raspberry Pi
Kód: Vybrat vše
https://www.repetier-server.com/download-images/


2. Instalace na SD kartu
https://youtu.be/Jkvibx4QRoc?t=7m33s

3. Připojení přes PuTTY a konfigurace
https://youtu.be/H_gfOFw8vfA?t=28m46s

4. Nejprve provedeme veškeré aktualizace a doinstalujeme balíčky
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install git
sudo apt-get autoremove


5. Instalace driveru 3.5" TFT displeje
Kód: Vybrat vše
git clone https://github.com/Elecrow-keen/Elecrow-LCD35.git
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35


6. Přepnutí UI rozhraní na TFT displej
Kód: Vybrat vše
sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/99-fbturbo.conf

Doplníme tyto řádky:
Kód: Vybrat vše
Section "Device"
Identifier "touchscreen"
Driver     "fbdev"
Option     "fbdev" "/dev/fb1"
EndSection

Soubor uložíme a zavřeme:
CTRL + O
Enter
CTRL + X

7. Restart
Kód: Vybrat vše
sudo reboot

Následně by již mělo UI naběhnout na TFT displeji

8. Otočení obrazu na displeji
pro otáčení obrazu na displeji je možno použít parametr 0, 90, 180 ,270
Kód: Vybrat vše
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35 270


Pokud by to bylo na někoho příliš složité, tak ZDE přikládám Image, kde je již vše zprovozněno a stačí pouze nainstalovat na SD kartu a vložit do Raspberry Pi.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » pát 13. črc 2018 18:47:20

Ahoj,


díky za manuál, už jsme na to na Foru Rep. taky koukal. Jinak ta chyba ovládání teploty bedu přes displej je už opravený, jen tam ještě zůstala chyba kde se nezobrazuje teplota bedu v grafu.

Zatím Ahoj Radim
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pát 13. črc 2018 19:24:02

Jo jo. Včera jsem dělal aktualizaci, tak jsem na to koukal.

Ale tudle jsem chtěl vyměnit filament během tisku, ale nějak jsem s funkcí výměny filamentu nepochodil. Jen to filament povytáhlo a hned zase vrátilo a tisklo dál. Asi mám něco blbě nastavené. Když jsem měl jen GLCD, tak to tam fungovalo normálně.
Nemá s tím někdo zkušenost?
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod czgif » sob 14. črc 2018 8:55:18

Ahoj,


asi bug včera jsem na to taky narazil, nasazoval jsem filament první stisku OK, ale v druhém kroku to jelo obráceně. Pokud jsem změnil délku zasunutí tak opět po prvním stisku OK pak obráceně. V nastavení to nebude.....
Uživatelský avatar
czgif
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned 04. úno 2018 10:02:46

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » sob 14. črc 2018 10:36:09

Díky za info.
Ještě na to kouknu jestli by s tím něco nešlo. Zatím jsem to řešil tak, že dám normálně pauzu, vyměním filament a dám pokračovat. Nicméně to není zcela optimální.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Chipsa » úte 17. črc 2018 10:43:39

Ahoj

diky za super navod, zkousel jsem instal Repetier Serveru 0.9 na RPi 3 s 3.5lcd, ktere bylo v jednom z videi popsano (modry PCB, konektor vcelku).

web UI jede, LCD jsem taky asi rozjel, ale po bootu RPi mi to neskoci do Repetier serveru ale skonci to na login obrazovce. Moc by mi pomohl nejaky tip, jak dal pokracovat ;)

diky!
Přílohy
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1677.jpg
Uživatelský avatar
Chipsa
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 17. črc 2018 10:38:45

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » úte 17. črc 2018 11:52:25

Ahoj,
Je potreba v nastaveni nastavit automaticke logovani. Nicmene to byva vzdy nastaveno v zakladu, tak nevim jestli jsi si to nekdy menil.
Ted primo z hlavy nevil ten prikaz, je to meco jako: raspbi-config
Kdyztak ten prikaz pohledej na netu. Daji se prws nej delat ruzna nastaveni.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Chipsa » úte 17. črc 2018 12:23:40

OK moc dik, je to ono.. po automat logu pomoci raspi config to facha spravne

nic jsem nemenil, jen jsem stahnul hotovej image a dal postupoval dle tveho navodu

kazdopadne diky
Uživatelský avatar
Chipsa
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 17. črc 2018 10:38:45

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod prochazkao » pát 04. led 2019 18:07:57

Ahoj, objednal jsem si TFT LCD 3,5" a samozřejmě co mi nepříšlo.... SPI :-) asi mne trefí, ale jak popisuje Sakul ve videu, asi je to problém co?
Už se to podařilo někomu rozchodit prosím?

Díky Ondra
Uživatelský avatar
prochazkao
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 22. říj 2017 22:35:59

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pát 04. led 2019 18:34:11

S rozchozením není žádný problém dle návodu v předchozích příspěvcích a případně dle mého videa.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod prochazkao » pát 04. led 2019 18:54:21

A já myslel, že s tím LCD SPI co má černou PCB, problém byl a je u Raspberry 3 B+
Uživatelský avatar
prochazkao
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 22. říj 2017 22:35:59

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » pát 04. led 2019 19:16:17

Jo pokud máš ten displej s děleným konektorem, tak to problém je. Sice jsem to už pak nikdy netestoval, poté co jsem začal kupovat ty s konektorem v celku. Někdy ho můžu vyhrabat a znovu to testnout. Přecejen dnes už je těch zkušeností více, tak by se to třeba zdařilo.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod prochazkao » pát 04. led 2019 19:21:25

Sakul píše:Jo pokud máš ten displej s děleným konektorem, tak to problém je. Sice jsem to už pak nikdy netestoval, poté co jsem začal kupovat ty s konektorem v celku. Někdy ho můžu vyhrabat a znovu to testnout. Přecejen dnes už je těch zkušeností více, tak by se to třeba zdařilo.


JJ ten s tím děleným konektorem. Přišel jsem do GMM, vybral jsem si ten s tím NEděleným, ale nemohla ho slečna najít, tak mi dala poslední kus co byl za sklem a až doma jsem zjistil, že je to ten dělený.
Kdyby se Ti chtělo, to testnout, dívám se všude po webech, ale nikde nic srozumitelného....jinak to půjdu za včas vrátit.

Děkuji!
On.
Uživatelský avatar
prochazkao
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 22. říj 2017 22:35:59

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » stř 09. led 2019 5:08:38

Tak jsem si chtěl nainstalovat nejnovější verzi Repetier Serveru (v současnosti: 0_90_7_v13), ale za boha se mi nedařilo zprovoznit 3,5'' TFT displej. Zkoušel jsem to podle mého předchozího návodu, ale displej bez známek života. Takže jsem se jal googlení a zde přináším výsledek. Předem všechny upozorňuju, že nejsem specialistou na linuxové stroje, takže tento můj postup není asi úplně správný a někdo znalejší by ho třeba poupravil. Nicméně tímto způsobem jsem to zdárně zprovoznil.

1. V prvním kroku je třeba naformátovat SD karta a nahrát na ni Repetier-Server-Image_0_90_7_v13
Tento krok už jsem v předchozích příspěvcích popsal nad míru podrobně, takže si to dohledejte pokud nevíte.

2. Ještě než vložíte SD kartu do Raspberry můžete provést nějaká nastavení Repetier Serveru v souboru repetier-image-setup.txt, kde se dá vypnout grafické rozhraní (pokud nepoužíváte displej), případně zapnout kurzor myši (pokud používáte displej bez dotykové vrstvy). Jako editor doporučuji Notepad++
Kód: Vybrat vše
RUN_CHROME=1 (UI zapnuté / 0= vypnuté)
HIDE_MOUSE=1 (myš vypnutá / 0= zapnutá)


3. Vložíme SD do Raspberry, zapneme a připojíme se přes PuTTY. Opět dostatečně popsáno v předchozích příspěvcích.

4. Instalace aktualizací a potřebných balíčků:
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install git


5. Instalace ovladače displeje 3.5inch RPi LCD:
Kód: Vybrat vše
wget http://www.waveshare.com/w/upload/7/74/LCD-show-170309.tar.gz
tar xvf LCD-show-170309.tar.gz
cd LCD-show/
chmod +x LCD35B-show
./LCD35B-show

Nyní by mělo dojít k restartu RB.

6. Pokračujeme v instalaci ovladačů:
Kód: Vybrat vše
git clone https://github.com/Elecrow-keen/Elecrow-LCD35.git
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35

Opět by mělo dojít k restartu RB. Následně už by měl ožít displej, ale ještě na něm neběží UI.

7. Přepnutí UI z HDMI na dotykový displej:
Kód: Vybrat vše
sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/99-fbturbo.conf


Upravíme obsah konfiguračního souboru, aby obsahoval následující:
Kód: Vybrat vše
Section "Device"
Identifier "touchscreen"
Driver     "fbdev"
Option     "fbdev" "/dev/fb1"
EndSection

Vše uložíme a vyskočíme z editoru:
CTRL + O
ENTER
CTRL + X

8. Otočení zobrazení displeje:
pro otáčení obrazu na displeji je možno použít parametr 0, 90, 180, 270
Kód: Vybrat vše
cd Elecrow-LCD35
sudo ./Elecrow-LCD35 270


9. A už jen restart:
Kód: Vybrat vše
sudo reboot


A už by to mělo běžet krásně na dotykáči. Snad to někomu pomůže, než to zase překopou, že to opět nepude a bude se to muset dělat zase nějak jinak.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Aznoh » stř 06. bře 2019 17:14:09

Našel jsem zajímavý článek v kterém se řeší Raspberry Pi 3. A pár nadšenců to celé vylepšilo a jde o.:
Windows 10 si můžete nainstalovat i na Raspberry Pi 3.

Toto rozšíření pokud to doladí do zdárného konce by se dalo použít na instalaci na tiskárnu a využít to ve prospěch tisku. Věřím, že tento počin těch nadšenců s Windows a Rapsberry Pí může být dobrý krok správným směrem.

Odkaz.:

https://smartmania.cz/windows-10-si-muz ... -pi-3/amp/
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 22
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Sakul » ned 24. bře 2019 11:27:31

Protože máme novou verzi Repetier serveru: Repetier-Server-Image_0_91_2_v14.img udělal jsem opět image, kde je zprovozněn 3,5" TFT dotykový displej. Přihlašovací heslo je stejné jako u základní image, takže uživatel pi a heslo raspberry. Taktéž byla nastavena lokalizace na Českou včetně časového pásma, aby fungoval správně odhad dokončení tisku. Po nahrání na Vaší SD kartu je potřeba rozšířit ručně oddíl na celou kapacitu karty pomocí menu jež vyvoláte příkazem:
sudo raspi-config

Takže zde je ta image: Repetier-Server-Image_0_91_2_v14-3.5_TFT_touch.zip
Jinak pro ty co si to budeou chtít rozjet zcela sami funguje postup z předchozího příspěvku o instalaci ZDE.

Jinak jsem na základě předchozího příspěvku o Win10 na Raspberry Pi prováděl nějaké testy a už teď mohu říct, že pro použití s Repetier serverem to bude nepoužitelné. Ono je to prakticky nepoužitelné samo o sobě. Prostě Raspberry neutáhne desktop Win10 ani náhodou a spuštění čehokoli je očistec. A bez SD karty s rychlostí zápisu alespoň 30Mbit to nemá ani cenu zkoušet.
Nicméně třeba pro nějaké masochisty natočím video jak na to.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Raspberry Pi a Repetier server

Příspěvekod Aznoh » pon 25. bře 2019 21:09:12

Super. Děkuji za informaci. Honza
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 22
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

PředchozíDalší

Zpět na Počítače


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron