Stopky nejen pro hasiče

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Hodili by se Vám takovéto stopky ?

Ano určitě
12
100%
Asi ne
0
Žádná hlasování
Nejsem hasič, tak ne
0
Žádná hlasování
Použil bych je na něco jiného
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 12

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod rudolfkrizak » čtv 21. čer 2012 22:42:56

normálni PIC16F873A. Tak když tak by jsme se mohli domluvit- nevím v soukromý správách se domluvíme.
Uživatelský avatar
rudolfkrizak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 05. čer 2012 20:10:42

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » ned 01. črc 2012 21:56:57

Takže problém vyřešen. Nakonec se ukázalo, že byla špatná hodnota krystalu místo MHz byl KHh.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod pajatko » úte 17. črc 2012 17:15:45

Ahoj, mal by som jeden dotaz ?
Toto čo tu je je super, stopky, laser, veľký panel.Nerozmýšľal si nad niečím takým, ako je spúšťanie stopiek cez obvod s mikrofónom ? Strelíš do mikrofónu a stopky sa spustia. Skúšal som niečo také, ale nejde mi to. Ono to funguje, ale nemám dostatočné veľké napätie, potrebné na spustenie stopiek.
Uživatelský avatar
pajatko
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: stř 07. zář 2011 20:53:58

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » úte 17. črc 2012 18:00:27

Někde tady byl příspěvek, kde bylo schéma a jeho součástí byl i obvod spuštění mikrofonem. Takže to by jistě šlo použít.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod janyo » čtv 22. lis 2012 21:39:37

nazdar potreboval by som radu,
ake ste pouzili tranzistory namiesto BC448 alebo KC308
a hodnoty kondenzatorov C6 az C8
dakujem za skoru odpoved
jany
Uživatelský avatar
janyo
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 22. lis 2012 21:31:41

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » pát 23. lis 2012 16:27:11

Zdravím,
tranzistory je možno použít prakticky libovolné při zachování správné vodivosti. Většinou dávám co je zrovna po ruce.
C6-C8 je 1uF, jak je uvedeno ve schématu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » úte 16. dub 2013 14:13:16

POZOR!!!

Zdravím všechny. Přináším nemilou zprávu. Bohužel se stalo, že se do programu vloudila chybička, na kterou mne upozornil jeden uživatel.
O co tedy šlo:
Pokud bylo spuštěno měření, a následně v jakémkoli čase došlo k sepnutí jakéhokoli terče, uložil se jeho čas. Až potud je vše v pořádku. Pokud však došlo během pokračujícího měření, kdy se čeká ještě na druhý terč k opětovnému sepnutí terče jež už byl dříve sepnut přepsal se již dříve uložený čas na čas aktuálního sepnutí. Koncový (výsledný) čas není nijak ovlivněn.
K této chybě může dojít pokud je vybavovací mechanizmus v terči špatně navržen a například z důvodu zvlněné hladiny v nádržce dojde k několika po sobě jdoucím sepnutí koncového spínače. Takže za určitých podmínek může být čas prvního nastříkaného terče ovlivněn.

Tato chyba byla opravena ve verzi programu 1.2A a 1.2B
Verze programu 1.2A = Je určena pro původní konstrukci stopek (na webu) jež mají DPS montovánu na strop krabičky.
Verze programu 1.2B = Je určena pro aktualizovanou verzi jež vyšla v Praktické elektronice.
Obě tyto opravené verze programu můžete stahovat na konci úvodního příspěvku nebo na webu v dokumentaci.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Needled » pon 19. srp 2013 10:49:17

Zdravim. Daju sa tieto stopky zapojit tak aby sa na velkom displeji zobrazil vysledny cas ale aj cas prveho zhodeneho terca?

nejak takto:
Kód: Vybrat vše
http://www.vhsl.sk/casomiera.pdf


dakujem
Uživatelský avatar
Needled
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 19. srp 2013 10:45:49

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » pon 19. srp 2013 12:49:28

V současnosti velký displej ukazuje pouze přesně to co malý displej na stopkách. Rozdíl je tedy jen v zobrazení Levého a Pravého terče, které jsou na velkém displeji zobrazeny písmeny L a P, na rozdíl od malého displeje, kde k signalizaci slouží jen LED. Proto je pro zobrazení prvního a druhého měřeného času je na displeji ručně po skončení měření přepínat.
Pravděpodobně by však bylo možno zhotovit jakýkoli displej a to i takový, který je vyobrazen v té příloze. Může to být zajímavý námět do diskuze a pokud by se ukázalo, že je o takový displej zájem mohl bych se pokusit něco takového udělat.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Needled » pon 19. srp 2013 14:16:38

dakujem za odpoved. To znamena ze ide len o displej alebo treba nieco menit aj na stopkach?
Uživatelský avatar
Needled
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 19. srp 2013 10:45:49

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » pon 19. srp 2013 14:53:15

Na stopkách jako takových není nutná žádná změna. Teoreticky by se změna měla týkat jen převodníku, který by zpracoval a odeslal data do displeje.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Needled » pon 19. srp 2013 15:08:47

super..takze stopky mozme vyrobit a displej neskor ak sa vam bude chciet navrhnut ho..vdaka :)
Uživatelský avatar
Needled
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 19. srp 2013 10:45:49

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » čtv 03. říj 2013 15:21:24

Právě jsem začal pracovat na nové verzi těchto stopek. Podrobnosti najdete ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod bitak » stř 30. črc 2014 11:10:42

Dobrý den. Velice mě zaujala Vaše konstrukce stopek pro hasiče, a rád bych postupně jednotlivé bloky realizoval. Stáhnul jsem si kompletní dokumentaci a prostudoval jednotlivé části. Mám několik dotazů:
1) V textovém souboru VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH VSTUPŮ NA STOPKÁCH uvádíte, že přes konektor EXT. DISPLAY lze externí display připojit. Tento konektor jsem na STOPKÁCH z AR nenašel. V textovém dokumentu VELKÝ DISPLAY NEJEN PRO HASIČSKÉ STOPKY JE UVEDENO, ŽE: “ JP2 je konektor pro připojení signýlů z displeje stopek. Zapojení přesně odpovídá původnímu zapojení ve stopkách. Zde je důležité upozornit na fakt, že je nutné převodník připojovat přímo na vývody procesoru stopek, tedy ne, až za omezovací rezistory. Protože díky připojenému displeji ve stopkách by nebyly signály o dostatečné napěťové úrovni pro zpracování procesorem převodníku. Pokud by malý displej nebyl ke stopkám připojen je možno JP2 připojit přímo do konektoru displeje ve stopkách.“ Můžete mi prosím toto objasnit?
Dále mi není jasný tento obrázek: Připojení koncáků a signalizačních světel ke stopkám. Použito externí napájení a Jumpery JP5 a JP6 nejsou osazeny.
2) Dále mi není jasný tento obrázek: download/file.php?id=71&mode=view
Předpokládám, že čtverečky vlevo jsou vlastní terče s koncovým spínačem a obdélníčky vpravo představují vstupní LED optočlenů. Jak je vyřešeno spínání žárovek, když LED optočlenu sepne pouze cca 20mA?

Nebylo by možné uveřejnit nějaké celkové blokové schéma s označením jednotlivých plošných spojů, popisem konektorů a jejich propojením?

Předem děkuji.
S pozdravem

Kislinger
Uživatelský avatar
bitak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 30. črc 2014 10:49:14

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » čtv 31. črc 2014 0:14:45

Zdravím,
takže se pokusím vše zodpovědět.
1. V textovém souboru VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH VSTUPŮ NA STOPKÁCH - Tento dokument není tak úplně pro tyto klasické stopky. Jde o upravené stopky co jsem dělal na zakázku, takže popis stopek v tomto dokumentu nemusí sedět na stopky zveřejněné na webu. Současně deska spojů z verze otištěné v AR je také značně zastaralá. Dnes je již verze 1.3 a ta již je připravena pro možnost osazení převodníku pro velký displej.
Abych to tedy celé osvětlil jak je to s tím velkým externím displejem. Stopky jako takové neobsahují žádný konektor pro připojení externího displeje. Proto, aby bylo možno k nim tento displej připojit je nutno dovybavit stopky ještě modulem převodníku jež je popsán v návodu pro velký displej. Tento modul převodníku se zasune do připravených konektorů na stopkách (deska plošného spoje stopek musí být ve verzi 1.3) Viz přiložené fotky na konci tohoto příspěvku.
2. Připojení koncáků a signalizačních světel ke stopkám - Ano to jak jste si to popsal je správně. Vlevo jsou znázorněny terče vpravo pak připojení do stopek. Právě, aby mohly být použity signalizační světla musí to být zapojeno takto s napájením z externího zdroje (to je těch 12V zcela nahoře vpravo) a nikoli ze stopek.
Věřím, že dokumentace k této konstrukci může být trochu matoucí, což je zapříčiněno mnoha úpravami a vylepšeními, které zde byly provedeny. V současné době již vývoj této konstrukce neprobíhá, neboť pracuji na novějším modelu založeném na jiném procesoru a ten bude o něco jednodušší a vše bude již integrováno včetně výstupu pro externí displej. Z tohoto důvodu již ani nebudu upravovat dokumentaci k této starší verzi stopek.
Přílohy
Postup_stavby_stopek.rar
Postup stavby stopek s převodníkem pro velký displej
(16.93 MiB) 2274 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod bitak » čtv 31. črc 2014 14:57:06

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě k mému druhému dotazu: Nějak moc nechápu to spínání světel. Ať je použit externí zdroj či zdroj ze stopek, proud LED optočlenu je stále jen 20mA. Nehledě na to, že pokud by byla pro signalizaci použta opravdu žárovka, proud procházející přes ní by stačil pro sepnutí optočlenu i při rozepnutém koncovém spínači v terči.
P.S. Kdy plánujete uveřejnění nových stopek a je už tu o nich někde nějaké info? Použijete v nové konstrukci nějakou z již uveřejněných částí? (např: závora, zdroj pro externí displaye, 7-segmentovou jednotku). Ještě jednou předem děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
bitak
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 30. črc 2014 10:49:14

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » čtv 31. črc 2014 22:57:15

Proud optočlenem je omezen odporem, který je zařazen před ním (uvnitř stopek). Nicméně jak si můžete ve schématu všimnout žárovky nemají žádný vliv na stav optočlenů při rozepnutém koncovém spínači neb jimi nemůže protékat žádný proud. A i kdyby protékal opět to na stav optočlenu nemá vliv.

Co se týká nové verze stopek odkaz je v úvodním příspěvku tohoto tématu nebo ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » sob 27. čer 2015 11:23:36

Aktualizace programu na verzi 1.21B

Aktuální verze programu:
v1.21B - Final
v1.21B - Bez zobrazování mezičasů

V obou verzích programu je upraveno odesílání dat do PC a to tak, aby nebylo nutné v programu hyperterminal zapínat odřádkování. Nyní tedy stačí nastavit komunikační Com Port a to je vše. Z tohoto důvodu je pak možno použít jakýkoli terminálový program pro příjem dat ze stopek.
v1.21B - V této verzi bylo odstraněno zobrazování mezičasů. Mezičasy se sice i tak ukládají, ale nikde se následně nezobrazí (při listování koncových časů ani při odesílání do PC) Tuto úpravu po mě již chtělo několik lidí, takže tímto ji dávám k dispozici i ostatním.

Aktuální verze programu jsou k dispozici v dokumentaci na konci článku na webu ZDE.
Nebo na konci tohoto příspěvku.
Přílohy
Programy_pro_Stopky_v1.21.rar
Aktualizované verze programu.
(5 KiB) 2262 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod zdenek317 » pon 06. črc 2015 17:41:24

Dobrý den bylo by možné názorně např. na videu nebo na fotkách zapojení terčů s externím napájením a jak je to zapojené v časomíře protože mi se o to pokoušíme a stále se nám to nedaří. Chceme aby nám to fungovalo pomocí magnetu a po sepnutí aby se nám rozsvítilo světlo. Po případě jak to mají zapojené ostatní a názory na to. Děkuji :D ;)
Uživatelský avatar
zdenek317
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 06. črc 2015 17:35:09

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Sakul » úte 07. črc 2015 15:03:11

Pokusím se udělat nějaké krátké video na toto téma.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 797
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod dufisek007 » sob 04. čer 2016 7:17:19

zdenek317 píše:Dobrý den bylo by možné názorně např. na videu nebo na fotkách zapojení terčů s externím napájením a jak je to zapojené v časomíře protože mi se o to pokoušíme a stále se nám to nedaří. Chceme aby nám to fungovalo pomocí magnetu a po sepnutí aby se nám rozsvítilo světlo. Po případě jak to mají zapojené ostatní a názory na to. Děkuji :D ;)



Zdravím,

obdobným problémem se také zabývám v současné době,...
Zatím v návrhu máme dva typy terčů: 1. sklopku ta má magnetický spinač, který sepne elektroniku a zároveň LED světlo, 2. nástřkový terč na 10l. kde po dosažení hladiny sepne hladinový spinač elektroniku a LED světlo. Jelikož spínání terčů je bezdrátové, mají vlastní napájení z 12V autobaterie. Dosah je 150m, i když duplicitně bude natažený kablík ( pro jistotu, pokud by radio vypadlo ). Počítám, že do 14 dní budou i fotky, event, šémátko, dám jej sem,.... :roll:
Uživatelský avatar
dufisek007
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 04. čer 2016 6:55:47

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník