Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 29. říj 2016 21:16:29

Tak se mi dnes konečně podařilo namontovat to osvětlení na tiskárnu a je to paráda. Ještě musím vyřešit nějak jeho zapínání, pač to nechci souběžně s tiskárnou, ale samostatně. Navíc potřebuju zapínat ještě ten přídavný větrák na motor extruderu, takže si tam asi udělám nějaký panýlek se dvěma vypínačema.
Přílohy
Osvětlení tiskárny.jpg
Ukázka osvětlení tiskárny.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » ned 30. říj 2016 6:54:23

No paráda, jak to svítí a aspoň jsem konečně i já trochu přispěl nějakým drobným vylepšením Rebela. Koukám, že máte tři větráky, jak píšete. To se Vám tak ten motor extruderu tak hřeje ? U mě je zatím v pohodě a mám myslím na něm (na všech) nastaveno přes trimr 0,5V. Koukal jsem i na jiná fóra, kde popisujete různé účelné věci, jak a co a musím konstatovat, že jste v tomto oboru borec a vážím si toho, že touto cestou a hlavně pomocí mohu s Vámi komunikovat. Už jsem se setkal s různými dopisovateli, ale nakonec jsem to vzdal, protože jsem jim moc nerozuměl a vy to popisujete velmi dobře a hlavně pro nás laiky. Máte pěkné logo na GLCD a stejnou barvu Rebela, to je fajn. :)
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » ned 30. říj 2016 9:16:50

Chroust píše:To se Vám tak ten motor extruderu tak hřeje ? U mě je zatím v pohodě a mám myslím na něm (na všech) nastaveno přes trimr 0,5V.


No právě že se mi hřejou všechny motory, kromě těch dvou Ztových (ty moc nejezdí). Nevím proč, proud mám nastaven také na 0,5V na driverech. Rozhodně tak po půl hodině tisku už na nich neudržím ruku ani náhodou. A jak jsem popisoval ve videu, pokud tisknu z PLA déle jak tu půl hodinu, tak po dokončení tisku je motor extuderu a jeho hřídel tak rozpálená, že se struna PLA na podávací ozubeném kolečku tak nahřeje, až ji to rozmáčkne a pak při dalším tisku to ucpe trysku. Ptal jsem se na to pana Zahradníka, který doporučil snížit proud motoru na 0,4V (0,8A), ale nějak jsem se k tomu nedostal neb jsem už delší čas z PLA netiskl. U jiných materiálů to problém není. I když mi teda přijde, že ty motory hřejí až moc.

Jinak včera jsem koukal zase do firmwaru, protože jsem poslední dobou začal používat funkci vzdáleného nahrávání projektů (G kódů) do SD karty přímo přes Repetier, abych furt nemusel vytahovat SD s tiskárny, cpát to do čtečky u PC, nahrát program a zase zpátky do tiskárny. Celej problém je v tom, že to nahrání trvá strašně dlouho, takže chci zkusit zvýšit rychlost komunikace tiskárny s PC z 115200bps na 230400bps. Takhle by se to snad mělo stíhat nahrát v polovičním čase, tak uvidíme. Možná z toho vymačkám ještě větší rychlost.
Holt pořád je co zlepšovat a ladit.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Chroust » čtv 22. pro 2016 15:56:19

PF-2017 Chroustíci.jpg
3D tisku Zdar !!!
Uživatelský avatar
Chroust
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Registrován: stř 12. říj 2016 7:51:24

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod yakuzad » stř 08. lis 2017 19:32:53

Dotaz na Sakula :

Ahoj , mam na tebe prosbu ohledne FW, nezkousel jsi verzi Marlin 1.1.6 ? Chtel bych ji zkusit ale nejak nemuzu nastudovat kde a co vsechno je treba zmenit aby to bylo na Rebel 2 .
Pokud ve zdrojacich - Configuration a Configuration_adv prepisi hodnoty ktere nini pouzivam ve stavajicim FW (ktery je od tebe a slape paradne :D ) tak by to mnelo byt ok ne ?
Zdrojove kody stahnu z GitHub , prepisi, zkompiluji a nahraji do tiskárny?
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod yakuzad » stř 08. lis 2017 19:34:19

post odpověďi od Sakul


Ahoj,
Merlina 1.1.6 jsem nezkoušel neb nyní používám výhradně Repetier. Nicméně ano postup co jsi nastínil je správný. Podstatné je mít v Arduino IDE nainstalovány všechny potřebné knihovny, aby šel projekt zkompilovat a určitě si pohlídat, zda nedělali nějaké změny oproti staré verzi. Pak můžeš postupovat přesně podle mého návodu pro kompilaci a nastavení firmware Marlin na YouToube.

Nicméně chci upozornit na jeden fakt. Pokud ti nyní tiskárna funguje dobře nemá smysl měnit firmware jen proto, že je novější verze. To většinou končí mrtvou tiskárnou.
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod yakuzad » stř 08. lis 2017 19:37:35

Děkuji ti za radu, s tiskem žádný problém není, tak asi zůstanu u té verze kterou mám od tebe a na které dodnes jedu .
Jen jsem chtěl vyzkoušet jeslti by byl třeba rozdíl v tisku s novým FW, přesnost , přejezdy atd.
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » stř 08. lis 2017 20:12:22

Firnware nemá vliv na přesnost tiskárny. To ovlivňuje z největší části mechanika a poté konfigurační hodnoty firmware.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod yakuzad » čtv 09. lis 2017 21:00:16

Mohu poprosit co přesně má tohle na starost ?

// Motor Current setting (Only functional when motor driver current ref pins are connected to a digital trimpot on supported boards)
#define DIGIPOT_MOTOR_CURRENT {135,135,135,135,135} // Values 0-255 (RAMBO 135 = ~0.75A, 185 = ~1A)

je to v souboru Configuration_adv , v mojí staré verzi FW je tento řádek povolený ale v nové 1.1.6. verzi je to zakázáno // (porovnával jsem to i s configem který je ke stažení na rebelove.org a tam je to taky zakázáno ).

mám Driver DRV8825 na každý motor, je tento řádek určen právě pro to jaký driver tam je ?
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » čtv 09. lis 2017 22:12:18

Podle mě bez toho, abych to nějak studoval je to elektronické nastavování proudu driverů přímo z firmware. Toto používají desky Rambo s integrovanými drivery. Pro desku ramps a jiné je to nepoužitelné neb tam není napojení driveru a ani nejsou definované piny pro ovládání. Navíc je to zcela zbytečná funkce. Podle mě to používají jen tiskárny od Průši s deskami Rambo.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod yakuzad » čtv 09. lis 2017 22:23:25

Dobře děkuju ti tak to nechám zakázané jak to je .
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod LukyKH » sob 23. pro 2017 23:04:52

Ahoj,
mám váš firmware na tiskárnu rebel II, ale nemůžu v menu tiskárna najít výměnu filamentu při tisku. Tuto funkci potřebuji, jelikož manuálně měním barvu tisku. Nevíte jak nastavit firmware tak, aby byla tato funkce přístupná. Původně tyto funkce u zahradníka byla. Vím že existuje program na automatickou výměnu, ale já to bohužel potřebuju měnit ručně.

Děkuji za odpověď
Uživatelský avatar
LukyKH
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 23. pro 2017 22:48:40

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 23. pro 2017 23:36:33

Osobně jsem tuto funkci do nedávna nikdy nepoužil. Takže jsem ji na mých verzích Marlinu nikdy netestoval.
V současnosti se již firmwarem Marlin prakticky nezabývám a jedu výhradně na Repetieru, kde tato funkce je a funguje (nedávno jsem otestoval).
Firmware Repetier pro tiskárnu Rebel II je možno stáhnout v tomto tématu
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod fokker » stř 24. led 2018 18:23:29

Výměna filamentu na Marlinu 1.1.6 jde normálně z displeje je to tuším v menu Příprava tisku a objeví se to i při pozastavení tisku. Filament vyjede nahoru a dá se vytáhnout. Já to nepoužívám, protože se při tom dost dlouho protáčí zubatice po přítlačné kladce. Já páčkou odtlačím přítlačnou kladku a filament rukou vytáhnu. Ale záleží samozřejmě na typu extruderu, jestli to tak jde.
Uživatelský avatar
fokker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 24. led 2018 18:13:00

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod LukyKH » čtv 25. led 2018 16:01:00

Díky za odpověď. To co řikáš to je pravda, ale na firmwaru originál Zahradník. Ale v softwaru Merli, který jsem si stáhnul, protože jsem potřeboval upravit teplotní čidlo na hotendu, tak tato funkce není. Na radu Sakula jsem si nakonfiguroval firmware Repetier a jsem sním nadmíru spokojen. Tato funkce tam je a navíc obrazovka a menu je pro mě přehlednější než Merlin.
Uživatelský avatar
LukyKH
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 23. pro 2017 22:48:40

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » čtv 25. led 2018 16:49:45

Ona se ta podpora výměny filamentu dá zapnout samozřejmě i na Marlinu. S někým jsem to už řešil. Pokud ti šlo jen o změnu teplotního čidla šlo určitě použít firmware od Zahradníka a jen tam změnit to čidlo, čímž by podpora výměny filamentu byla zachována.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod bastlir » sob 24. bře 2018 15:48:36

Ahoj všichni,
již 2 roky jsem uživatelem Rebela II od p. Zahradníka, ale dostavěl mi ho a do něj nahrál "rebelovský" FW p. Lenc. Bohužel mě technologie Aurduina tak nějak věkově utekla, a proto za účelem testování a učení jsem si koupil Mega2560 + Ramps 1.4 s grafickým 12864 LCD displayem a ještě kompletní Arduino Start Kit s UNO ver.3.

Nicméně vás jako začátečník prosím o radu, jaký použít konkrétní HW a SW k tomu, abych mohl naopak z Arduina stáhnout FW (projekt), který bych mohl zazálohovat v PC a případně jej později zase nahrát do Arduina. Předpokládám, že to přes USB port asi nepůjde. Jak jsem se již dověděl, jedná se již o zkompilovaný FW, který nelze editovat.

Děkuji.
Uživatelský avatar
bastlir
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob 24. bře 2018 13:09:39
Bydliště: Praha 8

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 24. bře 2018 17:06:25

Obávám se, že toto není možné. Nejsem si tedy na 100% jistý, ale firmware je v procesoru zamčený a neexistuje způsob jak ho z procesoru dostat (bezpečnostní funkce proti krádeži).
Kdysi jsem to už řešil a zkoušel ho z procesoru vyčíst a nešlo to. Mám pocit, že jde vyčíst jen obsah EEPROM.

Jinak pro čtení a zapisování procesorů lze použít eXtreme Burner - AVR a USBasp programátor
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod bastlir » sob 24. bře 2018 18:48:42

Pokud si ještě z elektriky něco málo pamatuji, tak data jsou uložená v EEPROM a procesor je jen zpracovává. Dle mého názoru v procesoru nic uloženého být nemůže. Jelikož jsem se nejdříve snažil na něco přijít sám, včera jsem si stáhl "Arduino AVR Dude Programmer", který SNAD (!) teoreticky by to měl umět, jenže při instalaci to zamrzlo. Tak jsem spustil aspoň soubor "Arduino Programmer.exe", jenže ten s Arduinem nenavázal vůbec spojení. Tak jsem usoudil, že COM port asi nemá být emulovaný pro USB, ale že má být použit nějaký interface s přístupem přímo na sběrnici EEPROM či procesoru, a tedy seriová komunikace by byla ta "pravá".
Ale to jsou jen mé začátečnické domněnky. Nicméně pan Lenc (autor Rebela) mně říkal, že to stáhnout jde, jenže jsem se už nezeptal jak a čím..
Uživatelský avatar
bastlir
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob 24. bře 2018 13:09:39
Bydliště: Praha 8

Re: Tiskárna Rebel II a firmware Merlin

Příspěvekod Sakul » sob 24. bře 2018 20:19:09

Aha, takže trochu na vysvětlenou.
Chip Atmega2560 není procesor, ale plnohodnotný počítač, který obsahuje paměť Flash (pro přirovnání ke klasickému PC můžeme říci harddisk), kam se ukládá firmware, který pak procesor tohoto počítače zpracovává. Dále tento počítač obsahuje i paměť EEPROM (pro přirovnání ke klasickému PC můžeme říci CDRW) a paměť RAM.
To že se říká těmto počítačům procesory je sice rozšířené, ale není to správné. Na internetu se nechá určitě dohledat spousty informací.
No a tyto mikropočítače mají ještě integrované konfigurační bity (pojistky), pomocí kterých se tyto počítače nastavují. No a jednou možností je i uzamčení kterékoli paměti, aby nešla žádným způsobem přečíst. Číst ji může pouze procesor interně nebo může být externě přehrána (přepsána). To se používá skoro vždy, aby nikdo nemohl zakoupit libovolný výrobek, kde je procesor (mikropočítač) použit a stáhnout z něho firmware a tak daný výrobek okopírovat.
Tato ochrana paměti jde samozřejmě vypnout, ale její vypnutí způsobí i kompletní vymazání všech pamětí a teprve až poté co je mikropočítač znovu naprogramován s vypnutými pojistkami čtení je možno z něho následně program stáhnout.
No a Arduino (mikropočítač v něm použitý) má tyto pojistky paměti zapnuté a tak není možné z něj firmware stáhnout.
Jinak struktura tohoto mikropočítače a jeho vnitřní blokové schéma je dobře patrné v datasheetu, který přikládám na straně 5. Z tohoto dokumentu se dozvíte vše o tomto počítači, jak ho použít, konfigurovat a programovat.
Přílohy
Atmel-2549-8-bit-AVR-Microcontroller-ATmega640-1280-1281-2560-2561_datasheet.pdf
Datasheet
(8.41 MiB) 40 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 837
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron